• Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

Oportunitats de negoci a Sud-àfrica

Informes país

La regió de Sud-àfrica presenta clares oportunitats de negoci en els sectors del transport, l'energia i els recursos o les infraestructures, entre d'altres.

Catalunya exporta principalment a Sud-àfrica aparells i material elèctric (12,7%), plàstics (12,4%) i maquinària (9,1%) el 2018. Les exportacions catalanes representen el 24,5% de les exportacions de l’Estat espanyol a Sud-àfrica.

Oportunitats de negoci a Sud-àfrica

Oportunitats per a empreses catalanes a Sud-àfrica

 

Automoció

Sud-àfrica produeix uns 600.000 vehicles a l'any, sobretot cotxes i vehicles comercials, i el govern espera apujar aquesta xifra en els pròxims anys. L'Associació Nacional de Fabricants d'Automòbils de Sud-àfrica es va comprometre a invertir 2.400 milions d'euros fins al 2023. Els principals membres de l'associació són marques com BMW, Ford, Mercedes, Toyota o Nissan; totes elles amb plantes de producció al país.

Energia i recursos

Per fer front als principals reptes energètics que afronta Sud-àfrica, el govern ha apostat clarament per la promoció i implementació d’una indústria d’energies renovables al país. Després d'una frenada important del REIPPP (Programa de renovables) durant el 2015-17, el nou govern de Ramaphosa s’ha fixat com a objectiu que, el 2030, el 30% del total de l’energia generada provingui de fonts renovables. 

Infraestructures i construcció

Existeixen oportunitats en el desenvolupament d'infraestructures i en materials gràcies a la demanda d'habitatges i al creixement del sector que inclou obres noves però també la recuperació o reconstrucció de les ja existents. Sud-àfrica aglutina una tercera part de les línies ferroviàries del continent i es troba en un moment de plena renovació de la seva infraestructura de transport, per la qual cosa ha d'adquirir material valorat en més de 40.000 milions d'euros i ampliar les infraestructures ferroviàries i portuàries.

Infraestructures per l'aigua

La regió de l'Àfrica austral té dèficit d'infraestructures d'aigua. Algunes regions de Sud-àfrica pateixen grans sequeres i això ha encès les alarmes del govern. El sector de l'aigua a Sud-àfrica hauria de suposar inversions molt importants en els pròxims anys. Ja sigui en tractament de l’aigua, potabilitzadores, water reuse control de qualitat, dessaladores, tractaments d’aigües provinents de mineria, etc.

TIC i transformació digital

El sector privat bancari o de serveis financers és molt potent a l'Àfrica austral, i hi podem trobar clients molt interessants amb interès per les últimes tecnologies i capacitat de pagament. Sud-àfrica té 4 bancs molt grans i que poden ser clients potencials d'empreses que venguin solucions/productes similars als bancs arreu d'Europa. És el cas de programari, aplicacions o productes tecnològics nous aplicats al sector financer.