És el balanç del pla operatiu 2017-2018 de la xarxa Enterprise Europe Network, que a Catalunya lidera ACCIÓ en consorci amb la Cambra de Barcelona i el Consell General de Cambres de Catalunya
- Durant aquest període s’ha impulsat la innovació i internacionalització de les pimes catalanes mitjançant l’assessorament personalitzat i l’organització de 78 Brokerage Events que han suposat més de 4.723 reunions de networking arreu del món en esdeveniments com el MWC.
- La xarxa acaba de posar en funcionament el pla operatiu per aquest 2019, que comptarà amb més d’un milió d’euros de pressupost i preveu incorporar assessorament especialitzat en matèries com la indústria 4.0 o l’economia circular.
Més de 2.400 pimes catalanes han rebut suport de la xarxa Enterprise Europe Network (EEN) per internacionalitzar-se i innovar en el marc del programa operatiu 2017-2018. L’EEN és una xarxa de la Comissió Europea de suport a l’empresa, que a Catalunya lidera ACCIÓ –l’agència per a la competitivitat de l’empresa, depenent del Departament d’Empresa i Coneixement- i en consorci amb la Cambra de Barcelona i el Consell General de Cambres de Catalunya.
L’objectiu d’aquesta xarxa, que acaba de posar en funcionament el pla operatiu d’aquest 2019, és impulsar les pimes i assessorar-les en termes d’innovació, internacionalització, accés a finançament per a projectes d’àmbit europeu o cerca de socis internacionals, entre d’altres. Així, durant el 2017 i 2018, l’EEN va organitzar 9 missions empresarials a països com el Regne Unit, Alemanya o Xile enfocades a la cerca de noves oportunitats de negoci i cooperació tecnològica, a banda de tres missions inverses que van acompanyar delegacions empresarials provinents de Perú, Xile i Itàlia a Catalunya.
També durant aquest període s’han organitzat 78 Brokerage Events: entrevistes bilaterals de 20 minuts entre empreses, grans corporacions i centres tecnològics per explorar possibles col·laboracions. En total s’han celebrat més de 4.700 reunions bilaterals en què han participat un miler d’empreses catalanes, organitzades en el marc de fires i congressos internacionals com el Mobile World Congress, l’Smart City Expo World Congress o IOT Solutions World Congress. Paral·lelament també s’han celebrat 165 actes de formació i sensibilització en què han participat prop de 5.000 empresaris.
Com a conseqüència d’aquestes iniciatives, a través de la xarxa EEN, en el període 2017-2018 les empreses catalanes han tancat més de 100 acords amb socis internacionals de països com Alemanya, França, Regne Unit o Xile. Per sectors, els principals àmbits en què es desenvolupen aquestes col·laboracions són les TIC, la salut i biotecnologia, la indústria 4.0 i la construcció. De fet, un 82% de les empreses espera millorar la seva posició al mercat gràcies al suport de la xarxa, un 58% creu que incrementarà la seva facturació i un 26%, els llocs de treball. Precisament al 2018 la xarxa ha celebrat el seu desè aniversari.
Indústria 4.0 i economia circular
El nou pla operatiu de la xarxa EEN per aquest 2019 comptarà amb un pressupost de més d’un milió d’euros i preveu incorporar novetats com l’assessorament especialitzat en àmbits com la indústria 4.0, l’economia circular o la gestió eficient dels recursos, així com l’impuls de la compra pública innovadora i l’accés de les pimes a oportunitats de negoci al mercat europeu fomentant la cooperació regional. En aquest sentit, un dels objectius de l’any serà la col·laboració entre entitats per identificar les empreses catalanes més innovadores i amb major potencial d’escalabilitat en mercats internacionals, així com continuar involucrant grans corporacions que comptin amb plataformes d’innovació obertes.
Un dels objectius de l’any serà la col·laboració entre entitats per identificar les empreses catalanes més innovadores i amb major potencial d’escalabilitat en mercats internacionals