ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

Es crea el Clúster de Materials Avançats de Catalunya, liderat per 21 empreses que facturen 282 milions d'euros

El conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, ha presentat aquest dijous el nou clúster que té el suport de la Generalitat a través d’ACCIÓ, l’agència per a la competitivitat de l’empresa catalana.

07/05/2015 12:58
Nota de premsa d’ACCIÓ
  • El conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, ha presentat aquest dijous el nou clúster que té el suport de la Generalitat a través d’ACCIÓ, l’agència per a la competitivitat de l’empresa catalana.
  • L’acte ha reunit totes les empreses i entitats catalanes que en són membres, com Ames, Engicom, Advanced Nanotechnologies, La Vola, Matriçats, Eurecat, l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia i Materfad, entre d’altres.
  • La constitució del clúster, que suma 2.400 treballadors, és una de les 158 actuacions previstes en l’estratègia industrial catalana dins l’àmbit dels Sistemes Industrials.

El conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, ha presentat avui a la seu d’ACCIO la constitució del Clúster de Materials Avançats de Catalunya, liderat per 21 empreses i entitats catalanes, que neix amb l’objectiu d’impulsar la competitivitat del sector. A l’acte també hi han intervingut el president del nou clúster, Lluís Raurich, i la consellera delegada d’ACCIÓ, Núria Betriu.

La presentació ha reunit representats de les empreses i entitats catalanes que integren el clúster: Ames, Engicom, FAE, Oxolutia, Plasgom, Promsa, Refisa, Advanced Nanotechnologies, Centre de Projecció Tèrmica, Esbelt, Flubetech, La Vola, Matriçats, Institut de Ciència de Materials de Barcelona, Polinter, Polisilk, Vac-Tron, Zicla, el centre tecnològic Eurecat, l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia i Materfad. En el seu conjunt, facturen 282M€ i sumen 2.400 treballadors.

Felip Puig ha destacat que “els materials avançats és un sector que aporta innovació i valor afegit, i que incideix en l’adaptació de processos de producció industrials”. Ha afegit que el clúster “és un instrument de col·laboració i visió estratègica per sumar sinèrgies, compartir coneixements entre les empreses i poder créixer”. La Generalitat aposta, ha dit, “pels clústers com a instrument per al desplegament de l’estratègia industrial catalana”.

El Clúster de Materials Avançats de Catalunya té la voluntat d’incorporar nous membres i és obert a totes les empreses i agents de la cadena de valor del sector: nous materials metàl·lics, materials compostos, materials polimèrics i materials ceràmics. La constitució del Clúster de Materials Avançats és una de les 158 actuacions previstes en l’estratègia industrial catalana, emmarcada dins el pla d’impuls del Sistemes Industrials. Aquesta actuació es fruit de més de dos anys de treball per part d’ACCIÓ i ara inicia una nova etapa amb el lideratge de les empreses.

El Clúster de de Materials Avançats té l’objectiu d’estimular sinergies entre els seus membres i impulsar col·laboracions amb altres clústers clients, com el Clúster de Tecnologies Mèdiques i el Clúster Hàbitat, entre d’altres.

La creació del clúster s’emmarca dins del Programa Catalunya Clústers del Govern català, que aposta per aquest sistema com a eina de millora competitiva per a l’empresa catalana. El Departament d’Empresa i Ocupació treballa regularment amb una trentena de clústers que reuneixen més de 1.200 empreses amb una facturació agregada de prop de 50.000 milions d’euros.

Casos d’èxit

Projecte col·laboratiu per a la línia d’alta velocitat Medina - Meca

L’empresa catalana Refisa participa amb Talgo en el projecte d'Alta Velocitat a Aràbia Saudita per a la línia Medina-Meca. A través del clúster, Refisa ha col·laborat amb Mel Composites per desenvolupar unes peces per als carenats del sostre dels trens, especialment delicades per estar sotmeses a una càrrega de tracció molt important. A dia d'avui ja s'ha lliurat el kit de peces per al primer tren, d'un total de 36. El primer tren està acabat i ha estat supervisat per l'autoritat saudita.

Posada en marxa del Postgrau en Composites: disseny estructural, materials i processos

Diverses empreses del clúster han impulsat un postgrau en materials compostos que s’imparteix a les instal·lacions d’Eurecat (ASCAMM) a Cerdanyola. És un projecte liderat per Eurecat amb la participació de Sener i Refisa, entre d’altres. L’objectiu del postgrau és proporcionar un coneixement empresarial en materials compostos, des de la seva composició química i propietats, regles de disseny, anàlisi estructural fins a tècniques de fabricació i processat.

El sector dels materials avançats a Catalunya

Segons el Mapeig del Sector realitzat per ACCIÓ, el sector dels materials avançats a Catalunya compta amb un total de 182 empreses manipuladores de materials, que facturen conjuntament més de 1.400 milions d’euros. Suma més de 4.130 treballadors.

Catalunya compta amb centres de recerca i de transferència tecnològica que treballen en l’àmbit dels materials avançats, com per exemple Eurecat, el nou centre tecnològic de referència a Catalunya. És un sector fortament tecnològic, amb una presència fonamental d’R+D, que abasteix cadenes de valor de molts sectors.

La concentració de les exportacions catalanes del sector dels materials avançats a la Unió Europea és clarament majoritària respecte al total (es manté al voltant del 75% l’any 2012). Les exportacions a totes les regions han crescut de manera proporcional, especialment a Àfrica del Nord i també a Amèrica del Nord.

Es crea el Clúster de Materials Avançats de Catalunya, liderat per 21 empreses que facturen 282 milions d'euros