Els directors de les Oficines Exteriors de Comerç i d’Inversions de Catalunya al món s’han reunit avui a Tortosa amb empresaris que volen iniciar o consolidar negocis internacionals. Els mercats més sol·licitats han estat Alemanya, Estats Units i Mèxic
- Els directors de les Oficines Exteriors de Comerç i d’Inversions de la Generalitat al món s’han reunit avui a Tortosa amb empresaris que volen iniciar o consolidar negocis internacionals. Els mercats més sol·licitats han estat Alemanya, Estats Units i Mèxic.
- En el marc de la XXII Setmana de la Internacionalització Empresarial s'ha donat a conèixer que la Generalitat ha detectat a tot Tarragona la que les empreses de la demarcació tenen 222 filials a l’estranger i que en aquest territori hi ha implantades 241 multinacionals.
Tortosa, 18 de juny de 2015.– La Generalitat de Catalunya ha detectat que a les Terres de l’Ebre hi ha 341 empreses exportadores. És una de les dades que s’han donat a conèixer aquest matí amb motiu de la XXII Setmana de la Internacionalització Empresarial celebrada a Tortosa. Els directors de les Oficines Exteriors de Comerç i d’Inversions de Catalunya a Lima, Mèxic, Miami, Milà, Stuttgart i Varsòvia s’han desplaçat a la capital del Baix Ebre per reunir-se amb una trentena d’empresaris amb projectes d’expansió internacional. Els mercats més sol·licitats per rebre assessorament personalitzat han estat Alemanya, els Estats Units i Mèxic.
Durant la jornada, que ha comptat amb la presència de la consellera delegada d’ACCIÓ, Núria Betriu, i la directora dels Serveis Territorials d’Empresa i Ocupació, Mercè Miralles, s’ha destacat que els principals sectors exportadors de les Terres de l’Ebre són l’alimentació, la química i la construcció. Majoritàriament, el destí de les exportacions de la demarcació són França, Alemanya i Itàlia.
Betriu ha subratllat que “la internacionalització s’ha consolidat com un dels principals motors de creixement de Catalunya”. És una “eina clau, per la seva capacitat de creació de riquesa i llocs de treball”, ha assegurat, per després afegir que les empreses catalanes, a banda de sortir a l’exterior, “també estan apostant per la innovació, per generar productes i serveis diferencials”. De fet, per Betriu, “el binomi entre internacionalització i innovació és el binomi de creixement de l’economia catalana”.
La consellera delegada d’ACCIÓ ha destacat que, si se sumen les exportacions catalanes de l’any passat i les vendes a la resta de l’Estat Espanyol, s’arriba a la xifra de 102.000 milions d’euros, que representa el 51,3% del PIB de Catalunya. Això posa de manifest, segons Betriu, que “Catalunya és una economia oberta, i que les empreses catalanes són conscients que el seu mercat és el món”.
En el marc de l’acte s'ha donat a conèixer que les empreses de Tarragona tenen 222 filials a l’estranger. Principalment són dels sectors de l’alimentació, la metal·lúrgia, la construcció i el sector químic, i estan establertes a Romania, Portugal, Alemanya, França, Itàlia, Brasil i els Estats Units. També s'ha destacat que, segons un nou cens elaborat per ACCIÓ, a la demarcació de Tarragona hi ha implantades 241 empreses multinacionals que treballen principalment en els sectors de la química, la logística i els transports i l’alimentació. Els principals països d’origen d’aquestes empreses són Alemanya, França, Països Baixos, Estats Units, Itàlia i el Regne Unit.
La xarxa d’Oficines Exteriors de Comerç i d’Inversions de Catalunya
El Departament d’Empresa i Ocupació continua impulsant la xarxa de 35 Oficines Exteriors de Comerç i d’Inversions de Catalunya, amb un àmbit d’actuació de més de 90 països. És un dels actius de la Generalitat que s’adapta contínuament a l’evolució del context econòmic i al potencial que ofereixen els diferents mercats. Així, al 2015, l’antena comercial d’Accra canvia a Oficina Exterior de Catalunya i l’antena tecnològica de Tel Aviv s’amplia amb Oficina Exterior de Catalunya. També s’ha creat recentment l’antena tecnològica de Boston i s’obrirà una nova oficina a Panamà abans de finals d’any.
Pel que fa al 2016, estan previstes les obertures de noves oficines a Belgrad, Teheran, San Francisco (com a ampliació de la presència a Silicon Valley). Addicionalment, l’antena comercial de Lima passarà a ser Oficina Exterior de Catalunya. Al 2016 també es posaran en marxa quatre noves antenes a Kazakhstan, Kènia, Senegal i Angola.
En aquest sentit, la consellera delegada d’ACCIÓ ha subratllat que la Generalitat posa a disposició de l’empresa catalana “tots els instruments per donar suport als projectes d’exportació, però també a la cerca de socis comercials i tecnològics i per establir-se a l’estranger”.
En els últims quinze mesos, les Oficines Exteriors de Comerç i Inversions de Catalunya d’ACCIÓ han donat suport a 22 projectes d’internacionalització d’empreses de les comarques de les Terres de l’Ebre.
La XXII Setmana de la Internacionalització a Tortosa
En el marc de la XXII Setmana de la Internacionalització, a Tortosa s’ha organitzat una taula rodona amb les empreses Royo Fruits i Mel Múria. També s’han celebrat les ponències “Com finançar de forma òptima la Internacionalització de la teva empresa” i “Claus d'èxit per entrar al mercat dels Estats Units”.
La XXII Setmana de la Internacionalització es celebra fins divendres a Lleida, Manresa, Girona i Reus, i acabarà divendres en un acte central al Palau de Congressos de Catalunya.
La Generalitat detecta 341 empreses exportadores de les Terres de l’Ebre