Els directors de les Oficines Exteriors de Comerç i Inversions de Catalunya al món s’han reunit avui a Món Sant Benet amb prop de 80 empresaris que volen iniciar negocis internacionals. Els mercats més demanats han estat Alemanya, França, Colòmbia i Japó
- Els directors de les Oficines Exteriors de Comerç i Inversions de Catalunya al món s’han reunit avui a Món Sant Benet amb prop de 80 empresaris que volen iniciar negocis internacionals. Els mercats més demanats han estat Alemanya, França, Colòmbia i Japó.
- En el marc de la XXII Setmana de la Internacionalització Empresarial s'ha donat a conèixer a les comarques centrals hi ha implantades 174 multinacionals.
- Les exportacions de la demarcació de Barcelona, entre les que hi ha les de la Catalunya Central, han augmentat un 3,9% el 2014, impulsades pels sectors de l’automoció i químic.
Manresa, 18 de juny de 2015.– La Generalitat ha detectat que les empreses de la Catalunya Central tenen 304 filials a l’estranger i ho ha presentat en el marc de la XXII Setmana de la Internacionalització Empresarial que avui s’ha desplaçat a Manresa. Aquestes filials són dels sectors de maquinària i equips, metal·lúrgic; i tèxtil, cuir i calçat; i estan establertes, per ordre, a Portugal, França, Romania i els Estats Units.
En el marc de la XXII Setmana de la Internacionalització, prop de 80 empreses de la Catalunya Central que tenen projectes internacionals s’han entrevistat amb els directors de les Oficines Exteriors de Comerç i Inversions de la Catalunya a Berlín, Bogotà, Casablanca, Dubai, Moscou, París, Pequín, Santiago de Xile, Seül i Tòquio que s’han desplaçat avui a Món Sant Benet. Els mercats que han despertat més interès entre l’empresariat de les comarques centrals han estat Alemanya, França, Colòmbia i Japó.
El secretari d’Empresa i Ocupació, Xavier Gibert, ha explicat que la Setmana de la Internacionalització “posa de manifest que, en els darrers anys, l’economia catalana ha fet una aposta decidida per la internacionalització, no de manera conjuntural, sinó com una aposta estructural que mostra que les empreses catalanes han entès que el mercat local ja és insuficient” i que el seu objectiu és el món.
En el marc de la jornada s'ha donat a conèixer que, segons un nou cens elaborat per ACCIÓ, a la Catalunya Central hi ha implantades 174 empreses multinacionals que treballen principalment en els sectors tèxtil-cuir-calçat, maquinària i equips, immobiliari, químic, elèctric-electrònic i energia-gas-aigua. Els principals països d’origen d’aquestes empreses són Estats Units, Itàlia, França, Països Baixos, Suïssa, Regne Unit i Dinamarca.
Pel que fa a les exportacions, les vendes a l’exterior de les empreses barcelonines, que inclouen les de la Catalunya Central, han crescut un 3,9% el 2014. Aquesta demarcació ha estat la que ha tingut un major creixement durant l’any passat, impulsat pel sector de l’automoció i pel sector químic. De fet, els vehicles concentren un 20% de les exportacions de la província de Barcelona.
Un total de 41.951 empreses barcelonines van exportar el 2014, un 40,5% més que el 2008. D’aquestes, 13.866 ho fan de forma regular, és a dir, en els últims quatre anys consecutivament. Aquesta xifra representa un increment del 17,2% des de 2008.
Abril de rècord per a les exportacions catalanes
Segons dades fetes públiques avui pel Ministeri d’Economia i Competitivitat, les exportacions catalanes han registrat un increment del 3,7% el mes d’abril respecte el mateix mes de l’any passat, assolint els 5.278 milions d’euros. Aquestes dades fetes públiques pel Ministeri d’Economia i Competitivitat “refermen que es tracta d’un procés que es consolida i que va creixent, i això és mèrit de les empreses catalanes”, ha dit Gibert.
Es tracta de la xifra més alta en un mes d’abril de tota la sèrie històrica i ha permès que les exportacions catalanes assoleixin entre els mesos de gener i abril els 20.936 milions d’euros, la xifra més alta en un primer quadrimestre. Les vendes catalanes a l’exterior han suposat el 25,6% del total d’exportacions de l’Estat espanyol en els primers quatre mesos de l’any.
La xarxa d’Oficines Exteriors de Comerç i d’Inversions de Catalunya
El Departament d’Empresa i Ocupació continua impulsant la xarxa de 35 Oficines Exteriors de Comerç i d’Inversions de Catalunya, amb un àmbit d’actuació de més de 90 països. És un dels actius de la Generalitat que s’adapta contínuament a l’evolució del context econòmic i al potencial que ofereixen els diferents mercats. Així, al 2015, l’antena comercial d’Accra canvia a Oficina Exterior de Catalunya i l’antena tecnològica de Tel Aviv s’amplia amb Oficina Exterior de Catalunya. També s’ha creat recentment l’antena tecnològica de Boston i s’obrirà una nova oficina a Panamà abans de finals d’any.
Pel que fa al 2016, estan previstes les obertures de noves Oficines Exteriors de Catalunya a Belgrad, Teheran, San Francisco (com a ampliació de la presència a Silicon Valley). Addicionalment, l’antena comercial de Lima passarà a ser Oficina Exterior de Catalunya. Al 2016 també es posaran en marxa quatre noves antenes a Kazakhstan, Kènia, Senegal i Angola.
En els últims quinze mesos, les Oficines Exteriors de Comerç i Inversions de Catalunya d’ACCIÓ han donat suport a 83 projectes d’internacionalització d’empreses de les comarques centrals.
La XXII Setmana de la Internacionalització a Manresa
A Món Sant Benet ha tingut lloc el seminari “Com fer negocis a Corea del Sud i Japó” amb els directors de les Oficines Exteriors de Comerç i Inversions de Catalunya de Seül i Tòquio que han explicat que, després de l’entrada en vigor de l’Acord de Lliure Comerç amb la Unió Europea, Corea del Sud es presenta com un destí d’oportunitats a curt termini per a les empreses catalanes amb productes i serveis d’alt valor afegit i innovadores. També han presentat el mercat japonès que enfila, per primera vegada en dues dècades, el camí de la recuperació. El Japó compta amb un població de 127 milions d’habitants i és el país asiàtic amb més poder adquisitiu de la regió a més d’un mercat madur però dinàmic que presenta moltes oportunitats per productes de consum, productes i serveis per a la 3a edat o de generació d’energia, entre d’altres.
També s’ha celebrat el seminari “Cooperar X competir: la Cooperació Empresarial per a la Internacionalització", on s’han presentat diferents eines a l’abast de les empreses per executar un projecte internacional conjunt.
La XXII Setmana de la Internacionalització se celebra des de dilluns a Reus, Manresa, Lleida, Girona i Tortosa, i acabarà divendres en un acte central al Palau de Congressos de Catalunya.
La Generalitat detecta que les empreses de la Catalunya Central tenen 304 filials a l’estranger