ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

La Generalitat esdevé propietària del 40,7% de les accions de l'empresa catalana Ficosa Inversión

El conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, ha explicat que aquesta operació ha permès la inversió de 150,9M€ per part de la japonesa Panasonic Corporation a Ficosa International

01/07/2015 03:15
Nota de premsa d’ACCIÓ
  • El conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, ha explicat que aquesta operació ha permès la inversió de 150,9M€ per part de la japonesa Panasonic Corporation a Ficosa International.
  • La injecció de Panasonic estava condicionada a la renovació del préstec de 50M€ que la Generalitat mantenia amb Ficosa Inversión.
  • L’ICF, que gestionava el préstec, l’ha cedit a Avançsa, que al seu torn ha capitalitzat l’import en forma de participacions a l’empresa.

La Generalitat de Catalunya, a través d’Avançsa -societat que té per objectiu la promoció, l'impuls i el desenvolupament industrial a Catalunya-, ha esdevingut propietària del 40,7% de les accions de l’empresa catalana de components d’automoció Ficosa Inversión. El conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, ha explicat aquest dimecres que aquesta operació s’ha fet amb l’objectiu de facilitar una inversió de 150,9M€ per part de la japonesa Panasonic Corporation a Ficosa International. Puig ha qualificat l’actuació de “magnífica notícia per al país” i “d’actuació de política industrial per a Catalunya que hem de posar en valor”.

Segons el conseller, “la Generalitat ha facilitat el retorn d’una gran multinacional japonesa a Catalunya a través d’un acord que, a la vegada, també dóna solvència a una empresa catalana que havia tingut dificultats financeres”. Ara, ha dit, “Ficosa té un soci de primer nivell mundial que és Panasonic”. Segons el conseller, la inversió de Panasonic “és clau per a la indústria al país, la creació de llocs de treball i l’aposta per la tecnologia avançada en l’automoció, un dels sectors estratègics per a la política industrial catalana”.

La injecció de Panasonic estava condicionada a la renovació del préstec de 50M€ que la Generalitat havia concedit a Ficosa Inversión l’any 2009, un préstec que es gestionava a través de l’Institut Català de Finances (ICF).

Per renovar-lo, tal i com ja preveia el contracte de préstec inicial, l’ICF ha formalitzat la cessió del préstec en favor d’Avançsa, que al seu torn ha capitalitzat l’import en forma de participacions a Ficosa Inversión. Aquesta inversió té caràcter temporal per recolzar el nou pla estratègic del Grup Ficosa derivat de l’aliança amb Panasonic, havent-se establert mecanismes per la venda de les participacions d’Avançsa que permetin la recuperació de la inversió.

Puig ha explicat que l’operació es fa amb “l’expectativa que a finals del 2018, Panasonic executi una operació de compra sobre un 20% més de Ficosa International”. Aquest 20% és el que està en mans de la Generalitat de Catalunya a través d’Avançsa i que es correspon amb el 40,7% de Ficosa Inversión. Per tant, ha dit, “si Panasonic executa aquesta operació de compra, la sortida de la Generalitat es farà recuperant el crèdit inicial”.

Aliança entre Panasonic i Ficosa

Així, aquest acord ha permès la inversió directa per part de Panasonic Corporation de 150,9M€ a Ficosa International (propietat de Ficosa Inversión), assegurant la seva viabilitat futura¸ mantenint els llocs de treball i apostant per l’expansió de l’activitat de l’empresa. D’aquesta quantitat, Panasonic ha destinat 100M€ al desenvolupament del pla d’acció de l’empresa i del pla de negoci. La resta es destina a l’adquisició d’accions per tal que Panasonic esdevingui propietària del 49% de Ficosa International.

L’aliança entre Ficosa i Panasonic permetrà la integració del coneixement de les dues empreses a partir de la combinació de la tecnologia d’imatge de Panasonic amb la de miralls per a l’automoció de Ficosa, accelerant així el llançament de tecnologia avançada del sistema de mirall electrònic per a una conducció més segura. Panasonic i Ficosa ja estan treballant en nous productes desenvolupats conjuntament amb la previsió que es llancin al mercat després de l’estiu.

La Generalitat esdevé propietària del 40,7% de les accions de l'empresa catalana Ficosa Inversión