Les empreses han començat a comercialitzar el producte a nivell internacional, i ja es va presentar a empreses xilenes en la darrera missió empresarial organitzada per ACCIÓ al país sud-americà
- Les empreses han començat a comercialitzar el producte a nivell internacional, i ja es va presentar a empreses xilenes en la darrera missió empresarial organitzada per ACCIÓ al país sud-americà.
- Anomenat KFEW, funciona a través de sensors que mesuren la vibració, el camp magnètic, la temperatura i la tensió de la màquina per després comparar-los amb diversos patrons i poder preveure l’avaria abans que es produeixi.
- És el primer mecanisme d’aquesta tipologia que agrupa tots aquests sensors, permetent minimitzar la repercussió econòmica de l’avaria.
Les empreses catalanes Sistel i Servo Motors Adjust (SMA) han creat un aparell capaç de detectar avaries en qualsevol tipus de motor abans que es produeixin. Anomenat KFEW i de la mida d’un llibre, té l’objectiu de minimitzar la repercussió econòmica de l’avaria i garantir la seguretat dels treballadors en cas d’una incidència.
Les empreses, que en total sumen 112 treballadors, ja han començat a comercialitzar aquest producte. De fet, ja van presentar-lo a empreses xilenes en el marc de la missió empresarial organitzada per ACCIÓ al país sud-americà el passat mes de novembre.
L’aparell pot fer la detecció precoç d’una avaria gràcies als diversos sensors que porta incorporats i que determinen la vibració, el camp magnètic, les temperatures de rodaments, la tensió, la corrent elèctrica i possibles contaminants en els lubricants de la màquina. A mesura que es recull i processa aquesta informació a alta velocitat, KFEW la compara amb diversos patrons i estableix si hi ha algun element que no funciona correctament. En aquest cas, fa una predicció del temps que transcorrerà fins que es produeixi l’avaria. Aquest avís de l’alarma s’envia automàticament als responsables de manteniment a través d’un missatge SMS.
Segons l’empresa, és el primer aparell d’aquesta tipologia que agrupa tots aquests sensors. Així, el Gerent de Sistel, Jordi Batet, assegura que “es tracta de la UVI dels motors: una unitat de vigilància intensiva que monitoritza la màquina, evitant avaries que poden arribar a suposar pèrdues de diners irrecuperables”. El sistema ha estat desenvolupat durant dos anys per enginyers i informàtics per poder-se instal·lar a “qualsevol màquina que es bellugui: des d’aerogeneradors, maquinaria industrial o vehicles fins bombes d’alimentació, per exemple”.
Les empreses catalanes Sistel i SMA creen un aparell que detecta avaries en qualsevol tipus de motor abans que es produeixin