Organitzada per ACCIÓ, la delegació està formada per empreses industrials, proveïdors tecnològics i clústers que coneixeran de primera mà les experiències a Alemanya en Indústria 4.0 i els actors més rellevants
- Organitzada per ACCIÓ, la delegació està formada per empreses industrials, proveïdors tecnològics i clústers que coneixeran de primera mà les experiències a Alemanya en Indústria 4.0 i els actors més rellevants.
- Des d’avui i fins dimecres, els participants visitaran els centres Fraunhofer IEM i IOSB – pioners en aquest àmbit- i les empreses Moiri Seki i Benteler, i també coneixeran les actuacions del clúster It’s OWL de sistemes tècnics intel·ligents.
- Alemanya és el país líder en la Indústria 4.0, que té com a un dels objectius l’aplicació de les tecnologies digitals als processos productius.
Una missió empresarial formada per 18 entitats catalanes viatja des d’avui i fins dimecres a Alemanya amb l’objectiu de conèixer les últimes tendències en l’àmbit de la Indústria 4.0 i explorar possibles vies de cooperació tecnològica. Organitzada per ACCIÓ, la missió empresarial està encapçalada pel director de la seu que l’agència té a Alemanya, Martí Adroher.
Formen part de la delegació les empreses industrials Alstom, Comexi Group, Francisco Albero SAU, Mapro, Tradinsa Industrial i Trety, proveïdors de solucions tecnològiques privats com CT Solutions Group, Integral Innovation Solutions SL, Nexiona, Promaut, i Spin SA. També hi assisteixen els centres tecnològics i de recerca Centre de Visió per Computador (CVC), Eurecat, Fundació i2Cat i InLab FIB de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), així com tres clústers catalans: CIAC, el clúster de la indústria de l’automoció, el clúster CEQUIP de fabricants de béns d’equip i el clúster del Packaging.
Es tracta de la segona edició d’aquesta missió empresarial centrada en la Indústria 4.0, que busca entrar en contacte amb l’ecosistema d’innovació alemany. La delegació catalana visitarà aquest dilluns a Paderborn (regió de Renania- Westfalia) l’SmartFactoryOWL, una planta pilot que s’ha posat en marxa el passat mes d’abril i que funciona com un laboratori perquè les pimes puguin testejar sistemes de producció amb tecnologies integrades en la indústria 4.0.
El clúster It’s OWL (Intelligent Technical Systems OstWestfalenLippe) està format per prop de 200 membres, i és d’un dels clústers reconeguts com a líders en l’estratègia d’especialització en alta tecnologia que està portant a terme el govern alemany. El clúster gestiona projectes de recerca aplicada centrats en la indústria 4.0 per un import de 40 M d’euros.
Aquest dilluns, les empreses i entitats també es reuniran amb representants del centre Fraunhofer IEM, organisme públic de recerca alemany especialitzat en mecatrònica intel·ligent per a la indústria 4.0. Una altra de les visites previstes per avui és al Heinz- Nixdorf Institute, centre de recerca en sistemes tècnics intel·ligents. El centre compta amb un sistema de projecció de 9 metres d’amplada per a visualització en 3D on empreses industrials i centres de recerca poden fer-hi proves dels seus sistemes.
Dimarts i dimecres, els participants a la missió empresarial visitaran les empreses Moiri Seki, especialitzada en la digitalització dels processos de producció, i el centre de recerca Fraunhofer IOSB- INA, centrat en solucions per a l’internet aplicat a la indústria. El centre desenvolupa sistemes tecnològics perquè siguin integrats a qualsevol dispositiu, i també centra la seva àrea de treball en l’automatització intel·ligent.
La missió empresarial finalitzarà dimecres després de la reunió de treball amb Benteler, companyia del sector de l’automoció que compta amb una planta de producció a Catalunya. Benteler té en marxa a Alemanya un projecte d’innovació en indústria 4.0 en transport intel·ligent de la calor per als vehicles elèctrics.
La indústria 4.0 a Alemanya
Alemanya és el país líder a Europa en la implantació de la indústria intel·ligent, un nou model industrial que es basa en l’aplicació de la internet de les coses als processos productius per tal de dissenyar les anomenades smart factories. Es calcula que fins al 2020, la indústria alemanya invertirà al voltant de 40.000M d’euros anualment en aquest àmbit.
Acord bilateral entre Catalunya i Alemanya
Catalunya i Alemanya tenen en marxa des del juny de l’any passat un programa bilateral d’ajuts per incentivar projectes de recerca aplicada i desenvolupament experimental entre empreses catalanes i alemanyes. En aquest sentit, ACCIÓ ajuda les empreses catalanes a buscar socis alemanys que puguin aportar tecnologia complementària i que redueixin el time-to-market de les seves inversions en R+D. Aquesta via de col·laboració també facilita l’entrada de la tecnologia catalana al mercat alemany. ACCIÓ també dona suport a les empreses alemanyes que busquin un soci tecnològic català.
D’aquesta manera, Alemanya se suma als països prioritaris per la Generalitat per impulsar projectes de cooperació tecnològica internacional. En el marc del Programa d’Innovació Internacional d’ACCIÓ, ja hi ha obertes línies d’ajuts en similars amb Israel i Xile. L’any 2015 es va donar suport mitjançant aquest programa a 4 projectes de cooperació internacional, i es preveu sumar-hi altres països i regions aquest 2016 i incrementar d’aquesta manera la projecció internacional de la tecnologia catalana.
ACCIÓ és l’agència pública per a la competitivitat de l’empresa catalana de la Generalitat de Catalunya. Impulsa la millora del teixit empresarial català a través del binomi internacionalització-innovació, posant a disposició de l’empresa 36 Oficines Exteriors de Comerç i Inversions de Catalunya que donen cobertura a més de 90 mercats. A més, assessora les empreses catalanes perquè aconsegueixin finançament, les ajuda a créixer mitjançant programes de capacitació i les orienta en matèria de clústers. També és responsable, a través de l’àrea Catalonia Trade & Investment, d’atreure inversions estrangeres a Catalunya.
18 entitats catalanes viatgen a Alemanya per conèixer les últimes tendències en la Indústria 4.0 i explorar aliances empresarials