ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

Conseller Baiget: “Catalunya seria l’11è país de la Unió Europea amb més exportacions respecte el PIB”

Baiget ha explicat que, segons un estudi d’ACCIÓ, Catalunya se situaria per sobre de la mitjana europea i ha anunciat que les exportacions al món creixen “molt més” que les vendes a la resta de l’Estat espanyol

17/06/2016 01:24
Imatge per defecte

•    Ho ha assegurat el conseller d’Empresa i Coneixement durant la trobada amb els 36 directors de les oficines exteriors de Comerç i d’Inversions d’ACCIÓ al món, que s’han desplaçat a Barcelona per celebrar la XXIII Setmana de la Internacionalització.

•    Baiget ha explicat que, segons un estudi d’ACCIÓ, Catalunya se situaria per sobre de la mitjana europea i ha anunciat que les exportacions al món creixen “molt més” que les vendes a la resta de l’Estat espanyol.

•    Més de 600 empreses catalanes han participat a la XXIII Setmana de la Internacionalització des de dilluns, l’esdeveniment de referència a Catalunya en el camp del comerç exterior.


El conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, ha assegurat aquest divendres que “Catalunya seria l’11è país de la Unió Europea amb més exportacions respecte el PIB”. Ho ha dit durant una trobada amb els 36 directors de les oficines exteriors de Comerç i d’Inversions d’ACCIÓ al món, que s’han desplaçat a Barcelona per celebrar la XXIII Setmana de la Internacionalització d’ACCIÓ.


El conseller ha explicat que, tal com recull un estudi d’ACCIÓ, les exportacions catalanes -sumant les vendes al món i a la resta de l’Estat espanyol- van assolir l’any passat els 102.487 milions d’euros, la xifra més alta de la història. Així, el pes de les exportacions respecte el PIB és del 47,7%, per sobre de la mitjana de la Unió Europea (33,2%) i de països com Àustria, Dinamarca o Finlàndia, amb un PIB superior al català.


El titular d’Empresa i Coneixement ha subratllat que “aquestes dades posen de manifest que som un país molt obert, un país que exporta gràcies a que les empreses han integrat l’estratègia d’internacionalització dins la seva estratègia empresarial”. De fet, l’estudi d’ACCIÓ revela que les exportacions a la resta del món creixen a un ritme superior que les vendes a l’Estat espanyol, seguint amb la tendència divergent observada des del 2008. Mentre que les exportacions al món han assolit el 2015 els 63.839 milions d’euros -amb un creixement del 6,1%- les vendes a l’Estat espanyol han augmentat un 0,7% el 2015 fins els 38.648 milions d’euros.


Baiget també ha destacat que “a Catalunya hi ha 16.400 empreses exportadores regulars, això és la dada rellevant”. Són empreses que han venut a l’exterior els darrers quatre anys de manera consecutiva.


La XXIII Setmana de la Internacionalització


La trobada entre el conseller Baiget i els 36 directors de les oficines exteriors s’emmarca en la celebració de la XXIII Setmana de la Internacionalització empresarial d’ACCIÓ, l’esdeveniment de referència a Catalunya en l’àmbit del comerç exterior. Des de dilluns, més de 600 empreses catalanes hi ha participat per iniciar o consolidar els seus processos d’exportació a través de reunions amb els directors de la xarxa d’oficines exteriors. Així, han rebut assessorament personalitzat per conèixer les millors estratègies per incrementar les seves vendes i identificar noves oportunitats sectorials de negoci a l’estranger.


Igualment, els directors de les oficines han participat en seminaris temàtics a la seu d’ACCIÓ per explicar les oportunitats de negoci als Balcans, a Cuba i Panamà, l’Iran i l’Àfrica subsahariana. Com a novetat, també s’ha celebrat un seminari específic dedicat a les noves vies de negoci que s’obren amb l’anomenat e-commerce coneixent les oportunitats que presenta Amazon a les empreses catalanes.


ACCIÓ és l’agència pública per a la competitivitat de l’empresa catalana de la Generalitat de Catalunya. Impulsa la millora del teixit empresarial català a través del binomi internacionalització-innovació, posant a disposició de l’empresa 36 Oficines Exteriors de Comerç i d’Inversions que donen cobertura a més de 90 mercats. A més, assessora les empreses catalanes perquè aconsegueixin finançament, les ajuda a créixer mitjançant programes de capacitació i les orienta en matèria de clústers. També és responsable, a través de l’àrea Catalonia Trade & Investment, d’atreure inversions estrangeres a Catalunya.

Conseller Baiget: “Catalunya seria l’11è país de la Unió Europea amb més exportacions respecte el PIB”