ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

IoT Partners crea Trash Track, el primer dispositiu de seguiment de residus

Imatge per defecte
•    El projecte de la consultora catalana es presenta com un dispositiu de dades GPS que es pot incrustar en tot tipus de productes llençats a les escombraries.
 
•    IoT Partners és una de les start-ups que participa al programa Empenta, organitzat per ACCIÓ, Catalunya Emprèn i ESADECREAPOLIS.
 
•    L’empresa amb seu a Barcelona utilitza una xarxa d’enviament de dades pensada per al desenvolupament de projectes de l’Internet of Things.
 
La consultora catalana IoT Partners ha creat Trash Track, el primer dispositiu de seguiment de residus. Es tracta d’un dispositiu de dades GPS que es pot incrustar en restes de productes de diferents tipus per fer un seguiment del període de vida d’allò que llencem a les escombraries.
 
IoT Partners és una de les 20 start-ups que han participat a la cinquena edició del programa Empenta, organitzat per ACCIÓ, Catalunya Emprèn i ESADECREAPOLIS. Es tracta d’un programa de 5 mesos de duració que impulsa el creixement de les start-ups que es troben en fases inicials. (veure programa aquí)
 
Aquest dispositiu permet conèixer el recorregut dels residus, així com el cicle de reciclatge, enviant les dades tècniques de les posicions GPS a la xarxa Sigfox, una xarxa d’enviament de dades pensada per al desenvolupament de projectes de l’Internet of Things (IoT) que es caracteritza pel poc consum de bateria i el baix cost que té. És una de les xarxes més ben implantades al nostre estat i que fa servir antenes de llarg abast de baixa freqüència per abaratir costos i consumir menys energia.  
 
“El dispositiu que hem creat es pot adherir a qualsevol tipus de producte del qual vulguem conèixer la seva rotació. Aquesta informació serà accessible a tots els ciutadans, ja que tenim intenció de posar en marxa una pàgina web i que aquesta informació arribi, al mateix temps, als smartphones de tots els ciutadans mitjançant una aplicació que permetrà conèixer el cicle de vida de les escombraries”, explica Màrius Montón, CEO de IoT Partners.
 
 “El programa Empenta ens va semblar una molt bona oportunitat per aprofundir en els aspectes més empresarials del negoci, que desconeixíem. També ens va agradar el format per part dels mentors que ens oferien una ajuda molt personalitzada, fet que ens va permetre millorar en l’organització“, afegeix Montón.
 
Amb poc més de mig any de creació, Trash Track ha passat la fase de validació de manera que ja han creat el prototip del dispositiu i han superat la fase de proves del seu funcionament. “La idea va sorgir d’un client que és consultor en temes mediambientals i ens va agradar tant que vam decidir ajudar-lo a definir el projecte i a donar-li forma”, comenta Montón. De cara als pròxims mesos buscaran possibles socis per iniciar la comercialització del dispositiu.
 
El projecte ha estat possible en aquesta primera fase gràcies la multinacional farmacèutica catalana, Ferrer que ha permès ampliar l’abast del projecte. Ferrer vol fer el seguiment de residus sòlids urbans i tenir la traçabilitat d’alguns dels residus industrials que genera, especialment els perillosos i especials.
 
L’Agència de Residus de Catalunya conjuntament amb el Sistema Integrat de Gestió (SIG) d’envasos Ecoembes, col·laboraran amb el projecte per validar el seguiment de les trajectòries que segueixen els residus gestionats a la fracció de recollida selectiva dels envasos lleugers i a les deixalleries municipals. L’objectiu és confirmar la convergència dels processos de gestió en funció de l’àrea geogràfica de disposició.”
 
ACCIÓ és l’agència pública per a la competitivitat de l’empresa catalana de la Generalitat de Catalunya. Impulsa la millora del teixit empresarial català a través del binomi internacionalització-innovació, posant a disposició de l’empresa 36 Oficines Exteriors de Comerç i d’Inversions que donen cobertura a més de 90 mercats. A més, assessora les empreses catalanes perquè aconsegueixin finançament, les ajuda a créixer mitjançant programes de capacitació i les orienta en matèria de clústers. També és responsable, a través de l’àrea Catalonia Trade & Investment, d’atreure inversions estrangeres a Catalunya.

IoT Partners crea Trash Track, el primer dispositiu de seguiment de residus