ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

La Generalitat anuncia que destinarà 29 milions d'euros per impulsar grans projectes empresarials de recerca i innovació

Es tracta de la segona convocatòria de les Comunitats RIS3CAT, impulsades per ACCIÓ, que han presentat avui el conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, i la directora general d’Indústria, Núria Betriu

Imatge per defecte
  • Es tracta de la segona convocatòria de les Comunitats RIS3CAT, impulsades per ACCIÓ, que han presentat avui el conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, i la directora general d’Indústria, Núria Betriu.
  • Són projectes sectorials que mobilitzaran més de 65M€, qualificats per Baiget com “l’esforç més gran en innovació fet mai a Catalunya”.
  • Les primeres 5 Comunitats RIS3CAT, creades enguany, han donat el tret de sortida avui als seus projectes.

La Generalitat de Catalunya destinarà aquest any 29M€ a l’impuls de grans projectes empresarials de recerca i innovació. Ho farà a través de la segona convocatòria de les Comunitats RIS3CAT, impulsades per ACCIÓ, que tenen per objectiu transformar l’economia catalana a través del desenvolupament de nous productes i serveis.

L’anunci l’han fet aquest dilluns el conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, i la directora general d’Indústria, Núria Betriu, en un acte que ha reunit els representants de les 5 primeres Comunitats RIS3CAT creades enguany. La convocatòria per a nous projectes de gran impacte s’obrirà el proper setembre i es preveu que junts mobilitzin 65M€.

El conseller Baiget ha destacat que “aquesta convocatòria és l'esforç més gran en matèria d’innovació fet mai a Catalunya”. Baiget ha explicat que “a través de l’estratègia RIS3CAT, ens estem alineant amb Europa per impulsar una economia més competitiva”. Les Comunitats RIS3CAT, ha dit, “busquen traccionar el sector privat per tal de multiplicar els resultats en generació de riquesa i creació d’ocupació”.

De la seva banda, la directora general d’Indústria, Núria Betriu, ha destacat en la seva intervenció que “Catalunya té moltes capacitats per liderar des del sud d’Europa la nova revolució industrial”. Fins al 2020, la Generalitat destinarà al programa de Comunitats RIS3CAT un pressupost de 72M€ provinents del fons europeu FEDER.

Les comunitats són agrupacions voluntàries d’empreses i agents del sistema d’R+D i innovació, que mitjançant projectes de 3 anys crearan nous productes i serveis donant resposta a les necessitats de la societat a través de la innovació.

D’aquesta manera, s’impulsa la creació d’ocupació d’alt nivell tècnic i científic i futures inversions tècniques i productives. Es preveu que fins al 2020 es mobilitzaran 200 milions d’euros i hi participaran 1.700 empreses i agents del sistema d’innovació català i 6.200 professionals.

Presentació de les primeres cinc Comunitats RIS3CAT

Les cinc primeres Comunitats RI3CAT que s’han posat en marxa al 2016 estan formades per 108 entitats participants i més 1.300 professionals. Són cinc projectes sectorials que mobilitzaran en total 43,8M€, i que, a banda, han comptat amb un pressupost de 19,1M€ d’ACCIÓ.

Aquests grans projectes empresarials estan liderats per l’IRTA, Biocat, Leitat, l’IREC i Ficosa. Cada comunitat ha dissenyat un pla de treball i aquests sumen, en total, 26 projectes d’R+D i preveuen un total de 225 actuacions de creació de nous productes i serveis, una cinquantena de noves marques creades o registrades i la creació d’una desena de noves empreses.

A l’acte d’avui, han explicat les característiques dels diferents projectes Josep M. Montfort, director general de l’IRTA; Albert Barberà, director general de BIOCAT; Manel Balcells, comissionat de Salut de LEITAT; Manel Sanmartí, adjunt a Cap de l’Àrea Electrònica de Potència i Xarxes Elèctriques de l’IREC i Enric Vilamajor, director de Recerca i Desenvolupament de FICOSA.

La Generalitat anuncia que destinarà 29 milions d'euros per impulsar grans projectes empresarials de recerca i innovació