ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

La Generalitat destinarà 5 milions d'euros a projectes d'R+D amb impacte en la indústria

Imatge per defecte
  • Són projectes de col·laboració empresarial que mobilitzaran una inversió de 15M€ i que s’emmarquen en l’estratègia d’innovació del Govern impulsada des d’ACCIÓ.
  • Per primer cop, es fomentarà la posada en marxa de projectes entre empreses catalanes i del Benelux, Hong Kong, França, Canadà, Israel, Massachusetts, Regne Unit i Corea del Sud.
  • Es tracta dels àmbits territorials que ACCIÓ ha detectat com a estratègics per a les empreses catalanes en termes d’innovació.

La Generalitat de Catalunya, a través d’ACCIÓ -l’agència per a la competitivitat de l’empresa-, destinarà enguany 5 milions d’euros a projectes d’R+D diferencial, d’alt impacte en la indústria i amb un abast internacional. Ho farà a través del programa de Nuclis de Recerca Industrial i de Desenvolupament Experimental, obert actualment i fins a l’octubre, que està finançat pel programa europeu FEDER. 

Es tracta de projectes de col·laboració empresarial que poden obtenir un ajut màxim de 300.000 euros. Tenen dos anys de durada i el seu abast és local i internacional. Es calcula que la inversió que mobilitzaran les empreses serà aproximadament de 15M€, a través de la creació de nous productes o de processos de millora de tecnologies.

Per primera vegada, aquesta convocatòria també s’adreça a projectes realitzats per una empresa catalana junt amb un o més socis estrangers d’aquests àmbits territorials: Benelux, Hong Kong, França, Canadà, Israel, Massachusetts, Regne Unit i Corea del Sud.

Aquestes àrees geogràfiques són les que ACCIÓ, a través del seu Programa d’Innovació Internacional, ha detectat com a estratègiques en termes d’innovació. A més, l’agència té presència en tots aquests països a través d’algunes de les seves Oficines Exteriors de Comerç i Inversions i de les noves antenes tecnològiques.;

El programa de Nuclis de Recerca Industrial i de Desenvolupament Experimental engloba també la convocatòria ERANet Manunet II –per projectes col·laboratius internacionals en el camp de la manufactura avançada- i els programes bilaterals Xile-Catalunya i Alemanya-Catalunya, que es desenvolupen entre companyies dels dos països.

Participació de més de 600 empreses catalanes des del 2007

Aquest programa d’ACCIÓ va arrencar el 2007 i fins al moment hi han participat 629 empreses catalanes de diversos àmbits tecnològics. Des de l’inici, el programa de Nuclis ha destinat 74,6 milions d’euros per impulsar 269 projectes d’R+D, que han mobilitzat una inversió empresarial de 204 milions d’euros. ACCIÓ proporciona assessorament en la cerca de socis per als projectes, així com en el procés de sol·licitud dels ajuts.

Casos d’èxit

L’empresa catalana Amate Audio i el centre tecnològic Eurecat han desenvolupat un sistema acústic innovador pensat per poder equipar estudis professionals de producció musical amb tecnologia de so 3D. També permetrà organitzar esdeveniments de so 3D immersiu, ja sigui a l’aire lliure i en directe com en sales de concerts. Amate Audio i Eurecat van presentar aquest nou sistema durant l’última edició del SONAR+D.

L’empresa tecnològica Valldoreix Greenpower està desenvolupant Cleandrone, el primer dron destinat a la neteja automatitzada de grans superfícies de vidre, panells fotovoltaics i heliòstats, un conjunt de miralls reflectors de seguiment d’energia solar. L’objectiu de la firma de Sant Cugat, que compta amb una patent internacional, és adaptar els drons a la neteja d’edificis per agilitzar aquest tipus de tasques.

La Generalitat destinarà 5 milions d'euros a projectes d'R+D amb impacte en la indústria