ACCIÓ, per part de la Generalitat, i Promoció de Ciutat, per part de l’Ajuntament, seran els organismes encarregats de desenvolupar el pla d’actuacions
- Així ho han confirmat avui el conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, i el tinent d’alcaldia de l’àrea d’Empresa, Cultura i Innovació de l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni.
- ACCIÓ, per part de la Generalitat, i Promoció de Ciutat, per part de l’Ajuntament, seran els organismes encarregats de desenvolupar el pla d’actuacions.
- L’objectiu és situar Barcelona i Catalunya com a opcions prioritàries per a les empreses i organismes que cerquen localitzacions alternatives al Regne Unit.
La Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona han acordat la posada en marxa d’un pla de treball conjunt per a la captació de projectes empresarials i oportunitats de negoci derivats del Brexit. Així ho han confirmat aquest dimarts el conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, i el tinent d’alcaldia de l’àrea d’Empresa, Cultura i Innovació de l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni.
Baiget i Collboni han mantingut una primera sessió de treball on han constatat la voluntat de treballar de forma conjunta i de cooperar amb l’objectiu de coordinar esforços en l’atracció de talent a Barcelona i a Catalunya. En aquest sentit, ACCIÓ, per part de la Generalitat, i Promoció de Ciutat, per part de l’Ajuntament, seran els organismes encarregats de desenvolupar el pla d’actuacions.
Segons Baiget, “Generalitat i Ajuntament posarem en comú les nostres infraestructures perquè les empreses puguin implantar-se a Catalunya, a través de programes específics per startups, emprenedors i empreses tecnològiques, dirigits especialment a firmes asiàtiques i americanes”.
Baiget i Collboni han explicat que la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona uniran esforços per posar en marxa una finestreta única per facilitar l’arribada empresarial que unifiqui els serveis i acompanyi aquestes empreses en la seva instal·lació a la ciutat i al conjunt del país.
Ambdues administracions han assenyalat l’oportunitat que la situació sorgida després del Brexit suposa tant per a Barcelona i Catalunya, i han acordat coordinar serveis i compartir informació amb l'objectiu de facilitar l'aterrada d'empreses i professionals que vulguin emprendre, instal·lar-se o reubicar les seves seus a Barcelona.
Jaume Collboni ha destacat la “bona sintonia” amb el govern català al compartir l’objectiu de treballar per la reactivació econòmica i la creació d’ocupació de qualitat. “L’objectiu número u a la ciutat de Barcelona és crear ocupació i aquesta sigui de qualitat”, ha dit Collboni, que ha afegit que “Barcelona és competent en l’atracció de talent”.
El pla de treball posa èmfasi no només en les grans corporacions o en organismes oficials com l'Agència Europea de Medicaments, sinó també en el talent emprenedor i les startups de base tecnològica, així com en l'atracció de fires i congressos cap a la capital catalana.
Un altre àmbit de treball serà la captació d’empreses internacionals que volen ubicar els seus headquarters a la Unió Europea, a les quals la situació esdevinguda pel Brexit els genera incertesa. En aquest nou escenari, Barcelona i Catalunya esdevenen una alternativa real i solvent per aquestes empreses.
És en aquest sentit que, tal i com ha confirmat Baiget, ACCIÓ ha reforçat la seva seu a Londres, per tal de treballar intensivament les oportunitats de negoci que puguin derivar-se del Brexit. Generalitat i Ajuntament, així, intensificaran les accions de prospecció, promoció i atracció d’empreses a Barcelona i Catalunya.
Relacions comercials Catalunya – Regne Unit
Les exportacions catalanes al Regne Unit creixen de forma dinàmica des de 2011 i el 2015 han augmentat un 10,7% respecte el 2014, situant-se en els 4.084 M€. El Regne Unit és el cinquè mercat més important per a Catalunya en termes de volum. Catalunya exporta principalment al Regne Unit vehicles (36,4% del total), aparells i material elèctric (12,2%) i matèries plàstiques (4,8%).
Les exportacions catalanes representen el 22,4% de les exportacions de l’Estat espanyol al Regne Unit. Catalunya compta, a més, amb 2.029 empreses exportadores regulars a aquest país.
La inversió de Catalunya al Regne Unit ha estat molt destacada els dos últims anys (2014 i 2015), assolint els 1.464,2 milions d’euros i els 2.378,3 milions d’euros, respectivament. La inversió de Catalunya al Regne Unit representa el 68,5% del total de l’Estat espanyol, i el 61,3% del total de la inversió realitzada per Catalunya.
Segons el cens d’ACCIÓ d’empreses catalanes establertes a l’estranger, existeixen 384 filials d’empreses catalanes amb establiment al Regne Unit, essent el vuitè país del món amb més filials de firmes catalanes. D’altra banda, a Catalunya hi ha establertes 440 empreses del Regne Unit.
ACCIÓ és l’agència pública per a la competitivitat de l’empresa catalana de la Generalitat de Catalunya. Impulsa la millora del teixit empresarial català a través del binomi internacionalització-innovació, posant a disposició de l’empresa 36 Oficines Exteriors de Comerç i Inversions de Catalunya que donen cobertura a més de 90 mercats. A més, assessora les empreses catalanes perquè aconsegueixin finançament, les ajuda a créixer mitjançant programes de capacitació i les orienta en matèria de clústers. També és responsable, a través de l’àrea Catalonia Trade & Investment, d’atreure inversions estrangeres a Catalunya.
Generalitat i Ajuntament col·laboraran en la captació de projectes i oportunitats de negoci derivades del Brexit