ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

Una delegació de 15 empreses viatja a Sud-àfrica per explorar noves oportunitats de negoci en el marc del Pla Àfrica d'ACCIÓ

La missió comercial, que s’allargarà fins dimecres, està organitzada conjuntament entre la Generalitat –a través d’ACCIÓ- i la Cambra de Comerç de Girona

26/09/2016 12:33
Imatge per defecte
·         La missió comercial, que s’allargarà fins dimecres, està organitzada conjuntament entre la Generalitat –a través d’ACCIÓ- i la Cambra de Comerç de Girona.
 
·         Posat en marxa el 2014, el Pla Àfrica ha ofert assessorament a més de 600 empreses catalanes per iniciar o consolidar la seva presència al continent a través de les oficines de comerç i d’inversions d’ACCIÓ a Ghana i Sud-àfrica.

 
Una delegació de 15 empreses catalanes participa des d’avui i fins dimecres en una missió comercial a Sud-àfrica amb l’objectiu d’explorar noves oportunitats de negoci per iniciar o consolidar la seva presència al país. Impulsada per ACCIÓ en el marc del Pla Àfrica –l’estratègia de la Generalitat per promoure la internacionalització de les empreses catalanes en aquest continent-, el viatge està organitzat conjuntament amb la Cambra de Comerç de Girona. Cada empresa compta amb una agenda individual i una cartera de contactes personalitzada per ampliar la xarxa de clients i trobar inversors i socis locals.
 
L’agenda institucional de la missió, encapçalada per la directora general d’Indústria, Núria Betriu, contempla trobades a Pretòria i Johannesburg amb representants del govern i organismes empresarials per establir noves aliances i promoure les relacions comercials entre ambdós països. D’aquesta manera, per exemple, la delegació es reunirà amb el departament de Comerç i Indústria de Sud-àfrica per conèixer els dos plans industrials impulsats pel govern per transformar econòmicament el país fins el 2019. També mantindrà una trobada amb la Industrial Development Corporation (IDC), l’organització que promou l’activitat empresarial del país a través de diversos instruments financers.
 
Igualment, Betriu es reunirà amb la Technology Innovation Agency (TIA), per conèixer de primera mà l’ecosistema d’innovació al país i explorar possibles sinèrgies en l’àmbit de la transferència tecnològica, i amb la Green Economy Investment Promotion, amb l’objectiu de compartir experiències i buscar línies de treball conjuntes en el camp de l’economia verda.
 
La delegació celebrarà una trobada amb la comunitat empresarial catalana a Sud-àfrica i visitarà les instal·lacions al país de la multinacional catalana Fluidra, que va adquirir Waterlinx l’any passat posicionant-se com una de les empreses líders al continent en el desenvolupament d’aplicacions per a ús sostenible de l’aigua. Aquest estiu l’empresa ha traslladat tres plantes i un magatzem a una nova nau de 15.000 m2 a Johannesburg. Fluidra preveu un creixement del 10% a l’àrea d’influència de Sud-àfrica aquest 2016.
 
Aprofitant la presència al país, la delegació catalana també visitarà les instal·lacions de l’empresa Taurus –a través de la filial Mellerware, la segona companyia més important del sector del petit electrodomèstic del mercat sud-africà i la que ha registrat una taxa de creixement més elevada els darrers 8 anys-. Recentment, la filial Mellerware ha començat a distribuir els productes de la marca Taurus al país.
 
Aquesta missió a Sud-àfrica és un dels viatges més destacats al continent des que es va posar en marxa el Pla Àfrica, el 2014, amb l’objectiu d’impulsar la introducció i expansió de les empreses catalanes a l’Àfrica. L’estratègia s’articula a través de les Oficines Exteriors de Comerç i d’Inversions d’ACCIÓ a Accra (Ghana) i Johannesburg (Sud-àfrica), que també cobreixen els mercats de Nigèria, Costa d'Ivori, Benín, Togo, Burkina Faso, Guinea Equatorial, Camerun, Senegal, Gàmbia, Moçambic, Botswana, Namíbia, Zàmbia, Zimbabwe, Illes de l'Índic i Angola. Fins l’actualitat s’han assessorat més de 600 empreses catalanes interessades en aquesta zona geogràfica.
 
De fet, Sud-àfrica s’ha consolidat com l’economia més avançada del territori gràcies al pes de la seva indústria. Pel que fa a les exportacions, les vendes de Catalunya a Sud-àfrica representen el 25,5% de les exportacions de l’Estat Espanyol al país. Principalment són de vehicles (16,4%), aparells i material elèctric (10,9%) i maquinària (8,3%). Actualment hi ha 665 empreses catalanes que exporten regularment a la regió.

Una delegació de 15 empreses viatja a Sud-àfrica per explorar noves oportunitats de negoci en el marc del Pla Àfrica d'ACCIÓ