ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

El projecte Fenix guanya la VI edició del Programa MAP d’ACCIO i EADA, que impulsa la creació d’start-ups de base tecnològica

Es tracta d’un innovador dispositiu que redueix les interferències que generen alguns emissors i receptors amb els sistemes de navegació per satèl·lit, i que ha estat guardonat amb 3.000€

28/09/2016 12:33
Imatge per defecte
•    Es tracta d’un innovador dispositiu que redueix les interferències que generen alguns emissors i receptors amb els sistemes de navegació per satèl·lit, i que ha estat guardonat amb 3.000€.

•    El Market Assessment Program permet validar una idea de negoci i portar al mercat un projecte d'investigació.

•    A llarg de sis edicions, el programa ha fomentat la creació de noves empreses i la llicència de tecnologies.

El projecte Fenix ha estat el guanyador de la VI edició del Programa MAP (Market Assessment Program), una iniciativa conjunta entre ACCIÓ – l’agència per a la competitivitat de l’empresa- i EADA Business School que impulsa la creació d’start-ups de base tecnològica.

El guanyador s’ha donat a conèixer en la presentació dels 9 projectes finalistes davant inversors i empreses, una sessió que ha tingut lloc a la seu d’ACCIÓ. El projecte Fenix, que ha estat guardonat amb 3.000€, se centra en el desenvolupament d’un innovador dispositiu que redueix les interferències que generen alguns emissors i receptors amb altres dispositius de sistemes globals de navegació per satèl·lit (GNSS).

El segon premi, amb una dotació econòmica de 2.000€, ha estat per Apodec, que ha desenvolupat un software per a la detecció de pòlips durant la realització de colonoscòpies que, a més, permetrà detectar lesions durant aquest procediment que actualment no es poden identificar.

A l’obertura de l’acte, la directora d’Innovació d’ACCIÓ, Mariona Sanz, ha destacat que el programa “se centra en les primeres fases de conceptualització d’una idea de negoci, que després evolucionarà amb altres etapes de sortida al mercat”. Segons Sanz, el curs permet “posar en contacte científics, tecnòlegs i emprenedors amb estudiants d’EADA que aporten valor per validar les idees de negoci”.

El Programa MAP té com a objectiu validar una idea de negoci i acostar al mercat projectes de recerca i investigació. Durant sis mesos, emprenedors provinents de diferents parcs i centres tecnològics de Catalunya desenvolupen un pla de negocis complert en col·laboració amb l’escola de negocis EADA. El programa està íntegrament subvencionat per ACCIÓ.

El balanç de les sis edicions del Market Assessment Program és de 67 projectes presentats i 10 empreses creades, entre les quals destaquen Mimetis, Smalle Technologies o FutureSisens. Altres projectes han llicenciat tecnologies, han creat patents i han aixecat finançament després de passar pel programa.

Un jurat expert ha avaluat tres aspectes de cada projecte: la necessitat, l’impacte i la proximitat al mercat. El jurat del premi ha estat format per Xavier Jaumejoan, Cap de Comercialització de Tecnologia d’ACCIÓ; Xavier Casares, CEO de Tibidabo Ventures, Fundador de Keiretsu Forum España i President d'AMCES; Pascual Collado, soci i director comercial del Grup PREMO -patrocinador dels premis-, Marta Emerson-Carballo, VP de Scaale Inc., Directora de CBA Europe i Presidenta d’AMCES Catalunya i Jordi Arias, TechTransfer Manager a mVenturesBCN/MWC i cofundador de BIBAHUB.

Projectes presentats

Fenix
Desenvolupament d’un dispositiu innovador per mitigar els efectes d’emissors i receptors que afecten a altres dispositius de sistemes globals de navegació satèl·lit (GNSS). Aquests dispositius generen problemes d’interferències de radiofreqüència que es podran minimitzar amb aquesta tecnologia tot aplicant tècniques de processament de senyals de pre-correlació.

Apodec
Desenvolupament d’un software per la detecció de pòlips durant la realització de colonoscòpies que a més permetrà detectar lesions que es puguin fer durant el procediment que actualment no es poden identificar. Actualment no hi ha cap sistema comercial que permeti fer això durant la intervenció. S’ha de tenir en compte que el càncer colorectal és la quarta causa de mort per càncer a nivell mundial.

Amalfi Analytics
Desenvolupament d’un software per fer management clínic, treballant a partir de dades existents en cada centre. Fent ús de tècniques d’anàlisi de Big Data per entendre la realitat, extreure patrons útils i abans desconeguts i suggerir accions per reduir despeses així com millorar la qualitat de vida dels pacients.

New Carbon Energy
Solució integral pel tractament de les emissions de CO2 industrial que donen lloc a l’escalfament global i que cada cop estan més subjectes a regulacions més estrictes. La tecnologia proposada elimina els residus de CO2 capturant-los i transformant-los en metanol, una matèria primera d’alt valor i amb demanda creixent.

BabySide Medical
Dispositiu connectat a una aplicació mòbil basat en un sistema de monitorització de l’embaràs des de casa. No només es podrà fer el seguiment dels batecs del fetus sinó que també es podrà monitoritzar i emmagatzemar les contraccions de la mare sota el seguiment de doctors especialitzats.


Gate2Brain
Plataforma pel desenvolupament de fàrmacs basats en pèptids capaços de traspassar la barrera hematoencefàlica i transportar principis terapèutics al cervell. En un context on els desordres dels sistema nerviós central estan afectant cada vegada a més població i on el 98% dels fàrmacs actuals fallen en no poder arribar al cervell, s’obre una oportunitat perquè puguin ser efectius.

BloodGenetics
Diagnòstic genètic de malalties hematològiques. BloodGenetics, que es constituirà en empresa en els pròxims dos mesos, oferirà un diagnòstic capaç d’avaluar més de 70 malalties, moltes de les quals poden aparèixer durant el període pediàtric en temps clínic. Aquest seria un servei per oferir a hospitals tant nacionals com internacionals.

H2ONow
Desenvolupa tecnologies dintre de l’àmbit mòbil per millorar l’accés a aigua potable en zones rurals de l’Àfrica Sub-Sahariana. La tecnologia permet connectar les bombes d’aigua a xarxes 2G i poder pujar cada dia informació sobre la qualitat de l’aigua. També permetrà fer recomanacions personalitzades a l’usuari final.

Future Sisens
Empresa especialitzada en el desenvolupament de microsistemes per aportar solucions innovadores de generació d’energia i detecció intel·ligent. El primer producte seria un sensor de flux de gasos patentat més petit que els existents al mercat, de menor cost, de més ràpida resposta, major sensibilitat i menor consum d’energia.

ACCIÓ és l’agència pública per a la competitivitat de l’empresa catalana de la Generalitat de Catalunya. Impulsa la millora del teixit empresarial català a través del binomi internacionalització-innovació, posant a disposició de l’empresa 36 Oficines Exteriors de Comerç i d’Inversions que donen cobertura a més de 90 mercats. A més, assessora les empreses catalanes perquè aconsegueixin finançament, les ajuda a créixer mitjançant programes de capacitació i les orienta en matèria de clústers. També és responsable, a través de l’àrea Catalonia Trade & Investment, d’atreure inversions estrangeres a Catalunya.

El projecte Fenix guanya la VI edició del Programa MAP d’ACCIO i EADA, que impulsa la creació d’start-ups de base tecnològica