ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

La Generalitat impulsa les plataformes fintech a Catalunya, que han crescut un 70% aquest any

ACCIÓ ha signat un conveni de patrocini amb 8 entitats fintech per al suport en la difusió i utilització d’aquests instruments de finançament per part de les empreses

Imatge per defecte

•    ACCIÓ ha signat un conveni de patrocini amb 8 entitats fintech per al suport en la difusió i utilització d’aquests instruments de finançament per part de les empreses.

•    Les plataformes són Loanbook Capital, Arboribus, eCrowd Invest, Finanzarel, Novicap, Capital Cell, Crowdcube Spain i The Crowd Angel.

•    El finançament que les plataformes han posat a l’abast de les empreses catalanes durant els primers nou mesos de l’any suma 27,5 milions d’euros.

La Generalitat de Catalunya impulsa l’activitat de les plataformes fintech a Catalunya, que ha crescut un 70% aquest any. ACCIÓ, l’agència per a la competitivitat de l’empresa, ha signat un conveni de patrocini amb 8 entitats catalanes per al suport en la difusió i l’ús d’aquests instruments de finançament entre el teixit empresarial del país.


El sector fintech inclou les diverses tipologies de finançament alternatiu (és a dir, no bancari) que basen el seu funcionament en plataformes a través d’internet. Les empreses amb qui ACCIÓ ha signat els convenis de patrocini són Loanbook Capital, Arboribus, eCrowd Invest, Finanzarel, Novicap, Capital Cell, Crowdcube Spain i The Crowd Angel. Les operacions tancades per les plataformes durant els primers nou mesos del 2016 sumen 27,5 milions d’euros.


La directora general d’Indústria i consellera delegada d’ACCIÓ, Núria Betriu, ha destacat durant l’acte de signatura que “la Generalitat és pionera en el recolzament a les eines fintech, perquè creiem que cal ampliar i oferir més opcions de finançament a les pimes catalanes”. Els primers convenis amb entitats fintech es van signar al 2015. Segons Betriu, “en només un any, el creixement de l’activitat de les plataformes ens indica que les empreses confien cada cop més a ampliar i diversificar els seus recursos a través del finançament alternatiu”.


Han signat els convenis amb ACCIÓ Ramon Saltor, CEO de The Crowd Angel, Daniel Olivé, director de Capital Cell, Oriol Cordon, Chief Investment Officer i cofundador de Crowdcube Spain, Marc Antoni Macià, cofundador i CCO de Novicap Finance, Paulino de Evan, cofundador de Finanzarel, Eloi Noya, director de crèdit i risc i cofundador de Loanbook Capital, Josep Nebot, cofundador d’Arboribus i Matthieu Van Haperen, fundador d’ECrowd Invest.


Les 8 plataformes acreditades operen a través del crowdlending, l’invoice trading i el crowdequity. La durada dels convenis, que tenen un import total de 80.000 euros, és de 9 mesos i anirà destinat a actuacions de difusió d’aquestes eines de finançament empresarial arreu del territori català.
En aquest sentit, ACCIÓ organitza a partir d’aquest mes els nous Showrooms de Finançament, unes sessions organitzades conjuntament amb les entitats de finançament alternatiu on cada una disposa de 5 minuts per presentar els seus serveis a les empreses. Després, les empreses podran mantenir entrevistes individuals amb els proveïdors no només per rebre informació, sinó per sortir de la sessió ja amb el finançament.


Les diferents tipologies de fintech: què són el crowdlending, l’invoice trading i el crowdequity?
El crowdlending o finançament col·lectiu de préstecs es basa en les aportacions de préstecs per part d’inversors a projectes empresarials. Per a les empreses, és un mètode de finançament alternatiu que fa possible una menor dependència de les entitats bancàries, i també permet una major rapidesa i transparència en els costos. Per als inversors, suposa una alternativa als productes bancaris tradicionals d’estalvi i el fet de poder invertir en l’economia real de manera directa. A Catalunya existeixen actualment tres plataformes de crowdlending en actiu: Loanbook, Arboribus i Ecrowd Invest.


A través de l’invoice trading, una empresa cedeix els drets de cobrament d’una factura a una empresa (no un banc) amb una base d’inversors al darrere, a canvi d’un préstec. L’empresa, especialitzada en oferir aquest tipus de finançament, prèviament ha analitzat la capacitat de pagament de la factura per part del client que fa la comanda, així com la situació financera de l’empresa que rep la comanda i cedeix el dret a cobrar. Les plataformes d’invoice trading catalanes són Novicap i Finanzarel. Aquesta última, a banda de descomptar factures, també finança contractes i comandes.
Per mitjà del crowdequity o finançament col·lectiu d’inversió, una empresa en fase llavor o arrencada es pot finançar mitjançant la subscripció d’ampliacions de capital  per  part  de  petits  inversors, també  anomenats  microinversors,  per  imports relativament petits en comparació als àngels inversors. L’estructuració de la inversió, el seu seguiment i la posterior desinversió poden ser gestionades per un àngel inversor o bé per personal de la plataforma. Capital Cell, Crowdcube Spain i The Crowd Angel són tres entitats catalanes de crowdequity.


ACCIÓ és l’agència pública per a la competitivitat de l’empresa catalana de la Generalitat de Catalunya. Impulsa la millora del teixit empresarial català a través del binomi internacionalització-innovació, posant a disposició de l’empresa 36 Oficines Exteriors de Comerç i d’Inversions que donen cobertura a més de 90 mercats. A més, assessora les empreses catalanes perquè aconsegueixin finançament, les ajuda a créixer mitjançant programes de capacitació i les orienta en matèria de clústers. També és responsable, a través de l’àrea Catalonia Trade & Investment, d’atreure inversions estrangeres a Catalunya.

La Generalitat impulsa les plataformes fintech a Catalunya, que han crescut un 70% aquest any