ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

La Generalitat consolida l'aposta per fer de Catalunya un referent mundial en l'àmbit smart amb una forta implicació a l'Smart City Expo World Congress 2016

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, inaugurarà dimarts dia 15 la sisena edició del congrés internacional de les smart cities, que tindrà lloc fins al 17 de novembre a Fira de Barcelona Gran Via

Imatge per defecte

•   El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, inaugurarà dimarts dia 15 la sisena edició del congrés internacional de les smart cities, que tindrà lloc fins al 17 de novembre a Fira de Barcelona Gran Via.

•   El Govern, a través dels departaments de la Presidència, Empresa i Coneixement  i Territori i Sostenibilitat,  millora la ubicació i fa encara més visible l’estand Smart Catalonia, que acollirà les 20 empreses i centres tecnològics catalans que participen a la fira amb el suport de la Generalitat.

•  Al llarg dels tres dies de congrés, la Generalitat presentarà l’actualització de l’estratègia SmartCAT, exposarà nous projectes i iniciatives smart en diferents àmbits i celebrarà el Brokerage Event entre empreses del sector, entre d’altres activitats.
 

Divendres, 11 de novembre de 2016.- Un any més, la Generalitat de Catalunya estarà present de forma destacada a l’Smart City Expo World Congress (SCEWC), la fira més important del sector de les smart cities a escala internacional,  amb el clar propòsit de donar visibilitat a l’aposta decidida del Govern català per fer de Catalunya un referent mundial en aquest àmbit.  El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, presidirà la inauguració oficial de la sisena edició del SCEWC, que tindrà lloc del 15 al 17 de novembre a Fira de Barcelona Gran Via, i que es presenta com la més multitudinària de les celebrades fins ara, amb més de 500 expositors (465 a l’edició anterior), 600 ciutats participants (500 el 2015) i una previsió de més de 14.000 visitants (12.000 l’any passat).

La Generalitat, que millora notablement la seva ubicació al SCEWC 2016, comptarà amb l’estand Smart Catalonia, un espai d’exposició de 420 metres quadrats que acull els estands individuals de les 20 empreses i centres tecnològics catalans que participen a la fira amb el suport de la Generalitat de Catalunya a través dels departaments de la Presidència i  Empresa i Coneixement. Les empreses són ACKSTORM, BIT4ID, BusUp, CIGO! By Sparsity, DOXA Innova & Smart, eCooltra Motosharing, ETECNIC Energy & Mobility, HEMAV, iDISC Information Technlogies, SAMCLA, SHOTL, SIARQ Advanced Solar Design, STARLAB, TECSIDEL i U·TRANS, i els centres tecnològics, Eurecat, i2CAT, CTTC, LEITAT i CITCEA-UPC/teknoCEA.

A més d’oferir-los l’espai d’exposició, la Generalitat ha editat un catàleg que recull les empreses i centres de l’estand Smart Catalonia, així com les 18 empreses catalanes presents a l’estand de l’Ajuntament de Barcelona i les 6 empreses catalanes que s’ubicaran al 4YFN Village. El conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, donarà la benvinguda a aquestes i a la resta d’empreses catalanes presents al SCEWC 2016 en una trobada prèvia a la inauguració del congrés, el dia 15.

Així mateix, un dia abans que comenci la fira, el dia 14, tindrà lloc l’Smart Country Tour, un tour per a empreses i mitjans de comunicació per diferents ciutats del país on es duen a terme iniciatives d’smart city en què hi prendran part el conseller Baiget i el director de l’estratègia SmartCAT, Daniel Marco.

Novetats a l’estand Smart Catalonia

A més, l’estand Smart Catalonia disposarà d’una zona d’exhibició estàtica on s’exposaran diferents projectes de l’estratègia SmartCAT del Govern català (Catalonia SmartLab, City Protocol Society i SmartCAT Challenge), i altres propostes del Departament de Territori i Sostenibilitat relacionades, com les que impulsa FGC dins del concepte SmartTrain. I és que FGC ha estat pionera en la implantació d’un model de gestió d’estacions automatitzat i intel·ligent; control automàtic del frau a través de la intel·ligència artificial; la instal·lació de màquines de lliurament automàtic de paqueteria a les estacions, i d'endolls als trens per carregar els dispositius electrònics, entre d'altres. 

Però la principal novetat de l’estand seran les quatre demos de projectes smart que s’hi oferiran: un exemple de solució integral de visualització interactiva immersiva i 3D; la recreació de una sala d’estar on els visitants podran gaudir de la TV immersiva, una nova experiència audiovisual basada en vídeo omnidireccional; una moto elèctrica sense estacions de servei que l’usuari lloga a través d’una app  i que pot agafar i deixar allà on vulgui; i el Liquid Galaxy Lab, un conjunt de pantalles i servidors que permet navegar de manera interactiva i immersiva arreu del món a través dels continguts de Google Earth.

Brokerage Event i contactes internacionals

La participació de la Generalitat a l’SCEWC 2016 es completa amb una altra de les activitats destacades del congrés, el Brokerage Event, l’esdeveniment internacional que organitza l’agència per a la competitivitat de l’empresa, ACCIÓ, com a node de la xarxa Enterprise Europe Network a Catalunya.

El Brokerage Event consisteix en entrevistes bilaterals de trenta minuts de durada entre empreses que busquen socis potencials i oportunitats de cooperació. Al Brokerage Event d’aquesta edició es duran a terme prop de 1.800 reunions entre més de 450 participants procedents de 38 països de tot el món. Entre els participants hi ha empreses com Ericsson o Mitsubishi i les administracions locals d’Atlanta i Nova York, entre d’altres.

Delegació de Nova York

En el marc del congrés, la Generalitat de Catalunya també rebrà una vintena de delegacions internacionals per explorar vies de col·laboració en smart cities, emprenedoria, innovació i el creixent ecosistema d’empreses emergents. Una de les més destacades és la de Nova York, que agrupa més de 40 empreses de la ciutat junt amb representants de l’Alcaldia i de l’Estat de Nova York.

Es tracta de la participació més important de Nova York en un esdeveniment fora dels Estats Units, la qual cosa demostra l’interès de la ciutat en posicionar-se com a emplaçament referent a tot el món en l’àmbit de gestió urbana innovadora. Aquesta participació excepcional es fruit de la col·laboració que ACCIÓ i Fira de Barcelona estan desenvolupant a Nova York des de les primeres edicions de la Smart City Expo World Congress.

Presentacions i conferències

Durant els tres dies del SCEWC 2016, l’estand Smart Catalonia acollirà, a  més de presentacions de productes i serveis d’algunes de les empreses que hi tenen espai, diverses activitats proposades per cadascun dels tres departaments de la Generalitat implicats.

Així, el Departament de la Presidència hi oferirà presentacions de projectes inclosos a l’estratègia SmartCAT que lidera la Secretaria de Telecomunicacions, Ciberseguretat i Societat Digital: la cadena de valor de la IoT a càrrec de la IoT Catalan Alliance; un taller de la City Protocol Society amb ajuntaments catalans; diverses proves pilot del Catalonia Smart Lab;  i el projecte SmartCAT Challenge.

Per la seva banda, el Departament d’Empresa i Coneixement, a través d’ACCIÓ, oferirà la jornada Oportunitats en Compra Pública Innovadora, articulada en cinc presentacions de projectes de licitacions en marxa que són una oportunitat perquè s’hi presentin les empreses. Estan relacionats amb l’aplicació de les tecnologies de la informació, la sostenibilitat, l’eficiència energètica i la salut.

També a l’estand Smart Catalonia, el Departament de Territori i Sostenibilitat presentarà l’app dels FGC per a persones amb discapacitats visuals, i el projecte FGCHackapp, un concurs d’aplicacions mòbils que promourà la creativitat al voltant de l’ús de les dades obertes que la companyia ja ofereix al portal de dades obertes de la Generalitat de Catalunya. Per la seva banda, la Secretaria de Medi Ambient hi participa amb el Projecte Tàndem, l’Estratègia d’Impuls a l’Economia Verda i Circular i diferents iniciatives territorials en aquest àmbit.

Catalunya, smart Country de referència internacional

La Congress Area, per la seva banda, serà l’escenari de l’acte SmartCAT, com fer de Catalunya un Smart Country de referència internacional, en què, després de dos anys de desplegament de l’estratègia SmartCAT de la Generalitat, el secretari de Telecomunicacions, Ciberseguretat i Societat Digital, Jordi Puigneró, presentarà l’actualització i nova visió d’aquesta estratègia de país, que fa un pas endavant per fer de Catalunya un referent mundial en aquest àmbit amb iniciatives com la creació i desplegament del capítol català de la City Protocol Society. L’acte inclourà també la presentació de l’estudi “Mapeig i oportunitats empresarials en el sector de les SmartCities a Catalunya”, realitzat per ACCIÓ.

ACCIÓ també organitza, en aquest cas a la Sala Àgora de l’Smart City Plaza, la sessió International Smart Cities Cluster and Company Projects, on es presentaran diversos projectes sobre smart cities dels Estats Units, Àustria, Dinamarca, el País Basc i Catalunya. En el marc del congrés, la Comissió Europea, amb el suport d’ACCIÓ i el Departament d’Economia, també organitza la sessió Smart Specialization Platform on Industrial Modernisation amb l’objectiu de compartir les millors pràctiques, promoure la inversió i la innovació, i desenvolupar posicions en les noves cadenes de valor de les indústries clau d'Europa.

A la sessió, que tindrà lloc al Conference Center, es presentaran les mesures que impulsa el Govern en indústria 4.0, i, a més, Eurecat i la Fundació i2CAT faran difusió de l'Anella Industrial com a plataforma tecnològica a disposició de la transformació digital de pimes catalanes.

 

Programa d’activitats de la Generalitat de Catalunya al SCEWC 2016

Dilluns, 14 de novembre

Smart Country Tour

Dimarts, 15 de novembre

- De 10 a 18.00h. Brokerage Event  (Hall 2 in the Smart City Plaza)

- 12.30h. Projecte Tàndem (Estand Smart Catalonia)

- 13.30h. Presentació de la cadena de valor IoT (Estand Smart Catalonia)

- 16.00h. Trobada amb empreses catalanes (Sala de Protocol)

- 17.00h. Inauguració oficial SCEWC 2016 (Sala de Protocol)

- 18.00h. Taller City Protocol Society (Estand Smart Catalonia)

Dimecres, 16 de novembre

- De 10 a 18.00h. Brokerage Event  (Hall 2 in the Smart City Plaza)

- 10.00h. Smart Specialisation Platform on Industrial Modernisation (Conference Center n.4)

- 10.00h. Taller City Protocol Society (Estand Smart Catalonia)

- 11.45h. Proves pilot Catalonia Smart Lab (Estand Smart Catalonia)

- 11.30h. Oportunitats en Compra Pública Innovadora (Estand Smart Catalonia)

- 17.15h. SmartCAT, com fer de Catalunya un Smart Country de referència internacional (Sala 6 Congress Area)

Dijous, 17 de novembre

- De 10 a 14.00h. Brokerage Event  (Hall 2 in the Smart City Plaza)

- 10.00h. FGCHackapp i app FGC per a persones amb discapacitats visuals (Estand Smart Catalonia)

- 11.30h. Projectes guanyadors SmartCAT Challenge (Estand Smart Catalonia)

- 12.30h. International Smart Cities Cluster and Company Projects (Sala Àgora, Hall 2 Smart City Plaza)

- 12.30h. Estratègia d’impuls a l’economia verda i circular (Estand Smart Catalonia)

- 13.15h. Iniciatives territorials en economia verda i circular (Estand Smart Catalonia)

La Generalitat consolida l'aposta per fer de Catalunya un referent mundial en l'àmbit smart amb una forta implicació a l'Smart City Expo World Congress 2016