ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

Els consellers Baiget i Rull encapçalen una missió comercial a Panamà i Cuba amb 49 empreses catalanes

Imatge per defecte

•  La missió, que comença aquest diumenge i s’allargarà fins el proper divendres, està organitzada per ACCIÓ i el Port de Barcelona i compta amb empreses del sector agrícola, el biofarmacèutic, l’alimentació, el turisme, les infraestructures, la logística i els residus.

•  Les empreses catalanes mantindran més de 300 reunions individuals preagendades amb companyies locals i faran prospecció de mercat a través de trobades amb representants dels governs i de les cambres de comerç de Panamà i Cubà.

•  Els consellers mantindran reunions institucionals per estrènyer les relacions comercials entre aquests països i Catalunya i visitaran la comunitat empresarial catalana present a Panamà i Cuba.
 

El conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, i el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, encapçalen des d’aquest diumenge una missió comercial a Panamà i Cuba que comptarà amb la participació de 49 empreses catalanes. El viatge, que s’allargarà fins el proper divendres, està organitzat conjuntament per ACCIÓ –l’agència per a la competitivitat de l’empresa- i el Port de Barcelona i compta amb el suport del Consell General de Cambres de Catalunya. L’objectiu és fer prospecció d’aquests mercats i aprofitar les noves oportunitats de negoci que presenten aquests països.

En concret, 24 empreses (sector agrícola, biofarmacèutic, alimentació, turisme, infraestructures) seguiran l’agenda d’ACCIÓ encapçalada pel conseller Baiget. D’altra banda, 25 companyies (importadores-exportadores, sector logístic i residus) formaran part de la delegació encapçalada pel conseller Rull i liderada pel Port de Barcelona. Les dues missions s’han fet coincidir donant lloc al viatge d’empreses catalanes més nombrós organitzat en aquests països.

Durant el viatge –que començarà a Panamà i continuarà a Cuba-, aquestes companyies mantindran més de 300 reunions individuals que s’han preagendat prèviament amb altres empreses cubanes i panamenyes. A més d’aquestes trobades, la delegació empresarial visitarà l’ampliació del Canal de Panamà i participarà en dues jornades amb empreses locals organitzades per la Cambra de Comerç de Panamà i la Cambra de Comerç de Cuba, les institucions empresarials més rellevants d’aquests països. Les empreses del sector biofarmacèutic també participaran en un seminari tècnic a les instal·lacions del Centro de Ingeniería Genética y Biotecnología de Cuba, uns dels grups de recerca més importants del país, per conèixer de primera mà l’ecosistema d’innovació de Cuba.

A banda d’acompanyar les empreses, durant el viatge els consellers mantindran reunions institucionals per estrènyer les relacions comercials entre aquests països i Catalunya i visitaran la comunitat empresarial catalana present a Panamà i Cuba. La delegació institucional també està formada per la directora general d’Indústria, Núria Betriu, i el president del Port de Barcelona, Sixte Cambra, entre d’altres.

Panamà, la plataforma comercial d’Amèrica Central

Amb una població de 3,7 milions de persones i una extensió de 75.000 km2, Panamà va registrar l’any passat un creixement econòmic del 5,8%. És el país més ric de l’Amèrica Central i amb l’ampliació del Canal de Panamà es preveu que es consolidi com un dels principals eixos de comerç internacional del món. A més, aquest fet suposa una inversió del govern per a la millora de les comunicacions de transport i la necessitat de nous serveis logístics avançats, potencials àmbits per a les companyies catalanes. És un mercat que importa gairebé tot tipus de productes, tot i que en els darrers anys s’ha accentuat la importació de béns d’equip i maquinària per la construcció a causa de l’expansió d’aquest sector. De fet, la construcció –tant residencial industrial i comercial- genera una despesa anual de més de 5.000 milions de dòlars i representa el 16% del PIB.

A banda de les oportunitats de negoci per a les empreses catalanes que presenta aquest sector, la indústria turística de Panamà també és una de les portes d'entrada per a les empreses catalanes. El sector turístic va créixer més d'un 3% el 2015 i el Govern panameny ha creat un pla de desenvolupament integral per potenciar les infraestructures viàries i hoteleres. D'aquesta manera, el mercat presenta oportunitats de negoci per a empreses d'alimentació, begudes, instrumental de cuina, uniformes o parament, sistemes i tecnologies de gestió, serveis de consultoria per temes turístics, equipament mobiliari per a hotels i restaurants. Actualment hi ha 1.208 empreses catalanes que exporten a Panamà, que l'any passat van exportar 92,5 milions d'euros.

Estrenyent els llaços històrics entre Catalunya i Cuba

En el cas de Cuba, les empreses catalanes faran prospecció de mercat i exploraran oportunitats de negoci en el marc de la Ley de Inversión Extranjera i la Cartera de Oportunidades de Inversión, que detallen les necessitats del país per als propers anys. En aquest sentit, destaca la indústria auxiliar per infraestructures de transport i materials de construcció amb l’objectiu de modernitzar carreteres, reconstruir zones industrials i rehabilitar edificis antics, per exemple. Igualment, s’estima que el turisme sigui un dels sectors que més creixi els propers anys, amb oportunitats tant pel que fa a infraestructures com pel sector de l’alimentació, així com l’àmbit agrícola. Així, l’objectiu és que les empreses catalanes continuïn enfortint els llaços històrics teixits entre Catalunya i Cuba durant les darreres dècades. De fet, la delegació visitarà el Casal Català a l’Havana, obert el 1840.

A nivell comercial destaca el fet que les exportacions catalanes a Cuba no han parat de créixer els darrers anys, amb l’augment més destacat el 2015: es va registrar un creixement del 50%, assolint els 294 milions d’euros. De fet, les exportacions catalanes Cuba representen el 30,5% del total de vendes de l’Estat espanyol en aquest país, amb més de 1.030 empreses catalanes registrades que hi exporten.


Els consellers Baiget i Rull encapçalen una missió comercial a Panamà i Cuba amb 49 empreses catalanes