Aquest acord posarà les bases per facilitar l'arribada de noves empreses catalanes a Cuba, que l'any passat ja van augmentar un 50% les exportacions en aquest país
- Aquest acord posarà les bases per facilitar l’arribada de noves empreses catalanes a Cuba, que l’any passat ja van augmentar un 50% les exportacions en aquest país.
- El conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, ha signat l’acord aquest dijous a l’Havana amb el centre PROCUBA, del Ministeri de Comerç Exterior i Inversió Estrangera del país.
- Baiget ha assegurat que la signatura d’aquest acord “donarà més oportunitats de negoci a l’activitat productiva catalana perquè pugui exportar i invertir a Cuba”.
Catalunya i Cuba han signat aquest dijous al matí a l’Havana per primera vegada un acord comercial amb l’objectiu d’intensificar les relacions comercials entre ambdós països. Es tracta d’un memoràndum d’entesa signat pel conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, i Roberto Verrier, el director del centre PROCUBA, l’entitat del Ministeri de Comerç Exterior i Inversió Estrangera de Cuba que promou la internacionalització del teixit empresarial del país.
Aquest acord serà un dels eixos de la nova relació comercial entre ambdós països. Així, tal i com contempla el memoràndum d’entesa, Cuba facilitarà informació a Catalunya sobre les oportunitats d’inversió que presenta el territori amb l’objectiu d’impulsar l’arribada de noves empreses catalanes a Cuba i fomentar la inversió catalana en aquest país. També contempla la participació de delegacions comercials que es realitzin en ambdós països.
Segons ha explicat el conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, la signatura d’aquest acord “és un fet important” ja que suposa una “capacitat d’interlocució directa amb aquest ens del govern cubà que s’encarrega de la inversió estrangera i la promoció comercial a l’exterior”. “D’aquesta manera donarem més oportunitats a l’activitat productiva catalana perquè pugui exportar i invertir a Cuba”, ha assegurat.
L’acord s’ha signat en el marc d’un acte amb la Cambra de Comerç de Cuba, que representa el 80% de l’activitat econòmica del país a través de les seves 700 companyies associades. Durant la jornada, el conseller Baiget ha explicat als empresaris cubans que les exportacions catalanes cap aquest país no han parat de créixer els darrers anys. L’augment més destacat ha estat aquest 2015, amb un creixement del 50% de les exportacions respecte l’any anterior i assolint els 294 milions d’euros. Els sectors que han registrat més vendes a Cuba són la maquinària, les pintures i matèries colorants, les matèries plàstiques, el material elèctric i els vehicles. El conseller ha donat a conèixer que hi ha 1.032 empreses catalanes que estan exportant actualment a Cuba i que el 30,5% de les vendes de l’Estat espanyol en aquest país són d’empreses catalanes.
Igualment, la Cambra de Comerç de Cuba ha signat un conveni amb el Consell de Cambres de Catalunya, en què ambdues institucions es comprometen a fomentar la col·laboració econòmica i promocionar l'intercanvi comercial entre les entitats i les empreses de la República de Cuba i les empreses de Catalunya. D’aquesta manera, faran un intercanvi regular de la informació relacionada amb el comerç exterior, l'oferta exportable de les corresponents companyies, tendències en inversions i del mercat. També tenen el propòsit d'intercanviar informació sobre lleis econòmiques i comercials, aplicades en les seves jurisdiccions.
La missió de la Generalitat a Panamà i Cuba
La signatura d’aquest acord s’emmarca dins la missió institucional i comercial a Panamà i Cuba organitzada per la Generalitat a través d’ACCIÓ -encapçalada pel conseller Baiget i el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull- i que coincideix amb la missió del Port de de Barcelona en aquests països. En total, 49 empreses hi participen per fer prospecció dels mercats de Panamà i Cuba i buscar noves oportunitats de negoci.
A Cuba, les empreses catalanes estan fent prospecció de mercat i explorant oportunitats de negoci en el marc de la Ley de Inversión Extranjera i la Cartera de Oportunidades de Inversión, que detallen les necessitats del país per als propers anys. En aquest sentit, destaca la indústria auxiliar per infraestructures de transport i materials de construcció amb l’objectiu de modernitzar carreteres, reconstruir zones industrials i rehabilitar edificis antics, per exemple. Igualment, s’estima que el turisme sigui un dels sectors que més creixi els propers anys, amb oportunitats de negoci tant pel que fa a infraestructures com pel sector de l’alimentació, així com l’àmbit agrícola. Així, l’objectiu és que les empreses catalanes continuïn enfortint els llaços històrics teixits entre Catalunya i Cuba durant les darreres dècades. De fet, la delegació catalana també visitarà aquest dijous el Casal Català a l’Havana, obert el 1840.
Catalunya i Cuba signen per primera vegada un acord comercial per impulsar les relacions comercials entre ambdós països