Una vintena d’empresaris dels dos territoris participaran al viatge, que tindrà lloc del 7 al 9 de maig i que té com a objectiu explorar l’accés a licitacions públiques del Marroc, cercar nous clients i trobar socis tecnològics i comercials
- Una vintena d’empresaris dels dos territoris participaran al viatge, que tindrà lloc del 7 al 9 de maig i que té com a objectiu explorar l’accés a licitacions públiques del Marroc, cercar nous clients i trobar socis tecnològics i comercials.
- Carles Puigdemont i Geert Bourgeois participaran en un seminari econòmic on s'analitzaran les oportunitats d'inversió al Marroc i acompanyaran la delegació empresarial en reunions amb empreses, institucions i organismes públics del país.
- També visitaran l’Agence Nationale des Ports, el centre d’atracció d’inversions estrangeres del Marroc, l’organisme responsable de les energies renovables o l’autoritat del transport de Casablanca, entre d’altres.
- Els consellers d’Empresa i Coneixement i d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència acompanyaran el president durant el viatge.
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el president de Flandes, Geert Bourgeois, encapçalaran el proper mes de maig una missió institucional i empresarial conjunta al Marroc. Una vintena d’empreses catalanes i flamenques participaran en la missió empresarial, que està organitzada per ACCIÓ, l’Agència per la competitivitat de l’empresa de la Generalitat de Catalunya, i que té com a objectiu explorar l’accés d’aquestes companyies a licitacions públiques del Marroc, cercar nous clients i trobar socis tecnològics i comercials. Per part del Govern també hi participaran el conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget; el conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, i la directora d’Internacionalització d’ACCIÓ, Judith Hidalgo.
La missió institucional i empresarial conjunta tindrà lloc entre el 7 i el 9 de maig a les ciutats de Casablanca i Rabat i preveu reunions amb empreses marroquines, institucions, organismes públics i autoritats del país. Hi participen una desena d’empreses catalanes dels sectors de la logística, les infraestructures, el transport, el medi ambient, els equips elèctrics i electrònics, l’extracció de minerals i les TIC.
Encapçalats pels presidents Carles Puigdemont i Geert Bourgeois, la delegació institucional i empresarial participarà en un seminari econòmic conjunt entre Catalunya i Flandes, en el marc del qual s’analitzaran les oportunitats d’inversió al Marroc, que per a les empreses catalanes se centren, fonamentalment, en els camps de la salut, les energies renovables, l’automoció, el desenvolupament urbà i les infraestructures.
La delegació catalano-flamenca també visitarà l’Agence Nationale des Ports (ANP), l’autoritat reguladora del nou sistema portuari marroquí, que el 2015 (últim any amb dades tancades) va moure 71,5 milions de tones de mercaderies, i el port de Casablanca, el més gran del país i el que ha concentrat un major volum d’activitat. Així mateix, durant el viatge la delegació també podrà conèixer de primera mà la tasca de Masen, l’organisme responsable de les energies renovables al Marroc; del Centre Régional d’Investissement, responsable de l’atracció d’inversions estrangeres, o de la Casa Transport, que és l’autoritat del transport de la regió de Casablanca.
A banda de l’agenda estrictament empresarial, els presidents Puigdemont i Bourgeois mantindran diverses reunions institucionals amb autoritats del país. I faran també una trobada bilateral per analitzar la col·laboració que els dos territoris mantenen des de 1999 i que, més enllà de l’àmbit econòmic i empresarial, també es produeix en el terreny de la política exterior, la recerca i la innovació, l’ajuda al desenvolupament, la cultura, la mobilitat, la planificació territorial, l’habitatge o el medi ambient.
La porta d’entrada a un mercat de més de mil milions de consumidors
El Marroc, un país amb 33,3 milions d’habitants, compta amb una posició geoestratègica única, que sumat als acords comercials que ha promogut els darrers anys el situen com la porta d’entrada al mercat africà, amb més de mil milions de consumidors. S’ha consolidat com un hub logístic i comercial de la regió, amb estabilitat i seguretat econòmica i amb una economia modernitzada que en deu anys li ha permès guanyar prop de 50 posicions al rànquing Doing Business del Banc Mundial. De fet, des del 1999 el país ha revisat la seva estructura productiva i preveu, entre d’altres, construir més de 2.000 quilòmetres de carreteres. L’any passat el Marroc va registrar un creixement econòmic del 4,5 per cent.
Tradicionalment ha estat un país prioritari de l’acció exterior de Catalunya. De fet, les exportacions catalanes al Marroc no han parat de créixer els darrers anys. En concret, l’any passat Catalunya hi va vendre productes per valor de 1.283 milions d’euros. És un 6 per cent més que l’any anterior i gairebé una cinquena part del total d’exportacions espanyoles. Catalunya hi ven principalment aparells i material elèctric (20,9%), materials plàstics (7,8%) i maquinària (6,9%). També creixen les importacions catalanes, fins als 1.548 milions d’euros, un 55 per cent més que el 2015. Se centren sobretot en aparells i material elèctric (gairebé la meitat de les importacions), peces de vestir i articles tèxtils.
Actualment 5.321 empreses catalanes exporten al Marroc, 1.676 de les quals ho fan de manera regular. El país compta també amb una cinquantena d’empreses catalanes implantades.
Des de l’any 1990 ACCIÓ disposa d’una Oficina Exterior de Comerç i Inversions de Catalunya a Casablanca, amb l’objectiu d’impulsar la presència d’empreses catalanes al país i promoure les relacions comercials amb Catalunya.
Catalunya i Flandes, dues economies dinàmiques
La missió institucional i empresarial conjunta al Marroc forma part del Pla de Treball Catalunya-Flandes 2015-2017, que fixa les prioritats de cooperació entre els dos països en àmbits com la internacionalització, l’agricultura i el medi ambient i l’ocupació juvenil. Més enllà de cercar noves oportunitats de negoci per a les empreses catalanes flamenques, la missió empresarial també té com a objectiu reforçar la relació econòmica i comercial entre Catalunya i Flandes.
Flandes és la regió que concentra la major part de la riquesa de Bèlgica, amb el 57,7% del PIB. Està basada fonamentalment en el coneixement i, com la catalana, destaca pel gran nombre de pimes. Catalunya concentra el 58,2 per cent de la inversió que Bèlgica fa a l’Estat espanyol. El 2016, Catalunya va exportar a Bèlgica per valor de 1.643 milions d’euros i va importar productes per valor de 2.218 milions. Les exportacions catalanes representen el 20 per cent de les que l’Estat espanyol fa a Bèlgica. Actualment a Catalunya hi ha 2.864 empreses que exporten a Bèlgica, 1.793 de les quals ho fan de manera regular.
Els presidents de Catalunya i Flandes encapçalaran al maig una missió empresarial conjunta al Marroc