El viatge, que coincideix amb la primera edició de la fira Smart Cities New York que se celebra a la ciutat, permetrà a les empreses catalanes reunir-se amb companyies americanes d’aquest sector i mantenir trobades amb organismes públics de Nova York.
- Organitzada per ACCIÓ –l’agència per a la competitivitat de l’empresa de la Generalitat-, la missió comença aquest dimarts i s’allargarà fins divendres.
- El viatge, que coincideix amb la primera edició de la fira Smart Cities New York que se celebra a la ciutat, permetrà a les empreses catalanes reunir-se amb companyies americanes d’aquest sector i mantenir trobades amb organismes públics de Nova York.
- La missió empresarial forma part de l’estratègia d’ACCIÓ per impulsar el sector de les smart cities a Catalunya, que actualment compta amb 270 empreses, que ocupen 116.000 persones i generen el 3% del PIB del país.
Una delegació de 10 empreses catalanes del sector de les smart cities comença demà una missió empresarial a Nova York amb l’objectiu d’accedir a licitacions públiques, trobar nous clients i cercar socis per desenvolupar projectes tecnològics conjunts. El viatge, organitzat per ACCIÓ –l’agència per a la competitivitat de l’empresa de la Generalitat- compta amb la participació del director executiu d’ACCIÓ, Joan Romero, i s’allargarà fins aquest divendres.
L’agenda de les empreses contempla reunions amb grans companyies americanes d’aquest sector, empreses tecnològiques punteres i organismes públics de Nova York i d’altres municipis de la zona per conèixer el desenvolupament de les smart cities a la ciutat de Nova York, que està impulsant l’estratègia NYC Strategy for Building a Smart + Equitable City. En aquest sentit, les empreses catalanes podran presentar els seus projectes i explorar l’accés a licitacions públiques a la regió. En el marc d’aquesta estratègia, per exemple, la delegació catalana visitarà la incubadora Urbantech Hub @ GCT, especialitzada en l’àmbit de les smart cities i resultat de la col·laboració entre l’Ajuntament de Nova York amb empreses com GE o Microsoft.
La missió empresarial s’ha fet coincidir amb la celebració de la primera edició de la fira Smart Cities New York, que reunirà els principals experts americans en aquest àmbit i que permetrà a les empreses catalanes donar a conèixer els seus productes i la seva tecnologia per trobar nous socis i clients, ja siguin públics o privats. De fet, el passat mes de novembre, a la sisena edicio de la Smart City Expo World Congress celebrada a Barcelona, més de 40 empreses de Nova York i representants de l’administració pública de la regió ja van visitar Catalunya.
Les 10 empreses participants en aquesta missió empresarial són Ateknea, Crea Idea Lab, Digalix, Nexus Geographics, Opentrends, Starlab, Talk&Code, Thingtia, We Smart Park i Worldsensing. Estan especialitzades en els àmbits de la internet de les coses (IoT), el big data, el business intelligence, la geolocalització, els sensors i el mobiliari urbà, principalment.
Un sector clau per l’economia catalana
Actualment Nova York està considerada una de les ciutats més desenvolupades del món en l’àmbit de les smart cities. Està invertint en recerca i innovació a través de concursos públics i proves pilots centrades sobretot en la mobilitat i l’eficiència energètica, i se situa com un dels principals mercats amb més oportunitats de negoci per a les empreses catalanes d’aquest sector.
La missió empresarial s’emmarca dins de les actuacions que la Generalitat articula a través d’ACCIÓ per fer més competitiu el teixit empresarial català del sector de les smart cities. D’aquesta manera, a banda de la missió empresarial a Nova York, ACCIÓ organitzarà aquest 2017 missions i accions de promoció a ciutats com Rio de Janeiro, Sao Paulo, Bogotà, Santiago de Xile, Hong Kong i Montreal.
Segons un estudi d’ACCIÓ, el sector de les smart cities genera el 3% del PIB del nostre país. En concret, al nostre país hi ha 270 empreses d’aquest sector, que ocupen 116.163 treballadors i que, de tot el seu volum de negoci, 6.969 milions d’euros provenen de la seva activitat relacionada amb les smart cities.
L’informe apunta que aquestes companyies estan especialitzades principalment en la gestió dels residus, la mobilitat i l’enllumenat. També detalla que es tracta d’un sector format principalment per petites i mitjanes empreses (un 82% de les empreses són pimes) i que està fortament internacionalitzat: el 51% de les empreses catalanes del sector de les smart cities són exportadores i un 17% té filials a l’estranger. Les que tenen més presència internacional són les que produeixen equipament i productes, les dedicades als serveis vinculats al big data i les que fabriquen maquinari de la internet de les coses (IoT).
Una delegació de 10 empreses catalanes d'smart cities viatja a Nova York per buscar licitacions públiques, socis i nous clients