A través de Catalonia Trade & Investment –l’àrea d’atracció d’inversions estrangeres d’ACCIÓ-, la Generalitat ha materialitzat 68 projectes d’inversió estrangera, que han suposat una inversió de 352 milions d’euros i la creació i manteniment de 4.067 llocs de treball
- A través de Catalonia Trade & Investment –l’àrea d’atracció d’inversions estrangeres d’ACCIÓ-, la Generalitat ha materialitzat 68 projectes d’inversió estrangera, que han suposat una inversió de 352 milions d’euros i la creació i manteniment de 4.067 llocs de treball.
- La meitat dels projectes materialitzats han estat de multinacionals que no tenien presència prèvia a Catalunya. Destaquen les inversions a la indústria, les del sector de les TIC i de països com Estats Units, França, Alemanya, Japó, el Regne Unit i Bèlgica.
- La principal via de captació de projectes són les 39 Oficines Exteriors de Comerç i Inversions de Catalunya al món, mentre que per cada euro públic de pressupost, Catalonia Trade & Investment ha atret 140,8 euros d’inversió estrangera.
El conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, ha anunciat aquest dijous al matí en un esmorzar a l’escola de negocis IESE que la Generalitat de Catalunya ha captat el 2016 el nombre més elevat de projectes d'inversió estrangera de tota la sèrie històrica. En total s’han concretat 68 projectes, que han suposat una inversió de 352 milions d’euros, la creació de 2.870 llocs de treball i el manteniment de 1.197 llocs de treball. Es tracta d’inversions que han comptat amb el suport, acompanyament i assessorament de Catalonia Trade & Investment, l’àrea d’atracció d’inversions estrangeres d’ACCIÓ.
Durant la seva intervenció, el conseller Baiget ha explicat que la inversió estrangera “posa en valor els actius del país i exerceix un efecte tractor sobre el conjunt de la nostra economia” al mateix temps que “serveix com a mesura de la confiança exterior en Catalunya i les seves perspectives de futur”. A més, “obre oportunitats pel teixit productiu local”, ja que les empreses catalanes poden esdevenir “socis comercials, tecnològics o proveïdors de les empreses estrangeres”, ha subratllat.
Amb aquests resultats es registren creixements en relació al 2015 en el nombre de projectes (+17,2%), inversió mobilitzada (+10,1%), creació de llocs de treball (+48,5%) i manteniment de llocs de treball (+0,4%). De fet, el 2016 s’ha assolit la millor xifra de la sèrie per sisè any consecutiu pel que fa a captació de projectes i el segon millor registre pel que fa a creació d’ocupació des que es va crear Catalonia Trade & Investment, l’any 1985.
El conseller ha destacat que les empreses estrangeres que inverteixen a Catalunya valoren “la situació estratègica, la base empresarial amb proveïdors de qualitat, mà d’obra qualificada, l’aposta per la recerca, la innovació, el clima de negocis i la qualitat de vida”. En total, actualment la Generalitat té identificades 7.086 multinacionals establertes a Catalunya.
El perfil de l’inversor
El 50% dels projectes materialitzats el 2016 a través de Catalonia Trade & Investment han estat de tipus greenfield, és a dir, de multinacionals que no tenien presència prèvia a Catalunya. D’aquesta manera no només es consoliden les inversions d’empreses que ja estan establertes al nostre país, sinó que se’n capten de noves. Segons el conseller d’Empresa i Coneixement, és un fet “important ja que perquè vinguin companyies que no estaven ubicades a Catalunya, i que per tant no coneixen el país, s’ha de generar confiança”. Baiget ha afegit que “són inversions rellevants perquè tendeixen a créixer en el futur, a crear ocupació” i perquè permeten “captar noves oportunitats d’activitats” provinents de les matrius.
Aquest 2016 els països que han dut a terme més projectes d’inversió són Estats Units i França (amb un 14,7% del total, respectivament), seguits per Alemanya (13,2%), el Japó (11,8%), el Regne Unit (5,9%) i Bèlgica (5,9%). En aquest sentit, Baiget ha valorat que “els països amb empreses més dinàmiques aposten per Catalunya”, amb capacitat per atreure inversions “de tots els continents” i de països propers, “que tenen coneixement de tot el que passa a Catalunya i la seva realitat i que continuen apostant pel país”.
Analitzant la cadena de valor, “la indústria és la protagonista”, ha explicat Baiget: “és molt rellevant ja que la inversió industrial té un elevat efecte de tracció sobre l’economia local”. Així, en concret, les inversions han anat destinades principalment a la indústria manufacturera –amb un 27,9% del total de projectes d’inversió estrangera-, tot i que el pes dels projectes destinats a l’àmbit logístic han crescut del 3,4% el 2015 al 7,4% el 2016. La creació de seus centrals o headquarters representa el 10,3% dels projectes d’inversió estrangera materialitzats a Catalunya, mentre que els centres d’R+D suposen el 7,4% del total. Sectorialment són rellevants les inversions en l’àmbit de les TIC (25%), l’agroalimentació (13,2%) i l’automoció (13,2%). “Catalunya ofereix diverses oportunitats d’inversió, en sectors emergents però també en sectors tradicionals que han fonamentat i donen força al nostre teixit industrial”, ha subratllat el conseller.
Pel que fa a la distribució arreu del país, tot i que gran part de la inversió estrangera materialitzada per Catalonia Trade & Investment es concentra a les comarques del Barcelonès, el Vallès Occidental i el Baix Llobregat, aquest 2016 ha augmentat la diversificació territorial, contribuint al reequilibri de la inversió estrangera a tot el país. Si el 2015 van ser 12 comarques catalanes les que van materialitzar projectes d’inversió estrangera, aquest 2016 s’ha arribat a les 16 comarques.
Suport públic a la inversió productiva i de valor afegit
La primera via de captació dels 68 projectes d’inversió estrangera materialitzats el 2016 ha estat la xarxa de 39 Oficines Exteriors de Comerç i Inversions de Catalunya al món, que té un àmbit de cobertura de 110 mercats. Així, gairebé 3 de cada 10 projectes s’han atret a Catalunya a través d’aquestes oficines, posant de manifest la importància d’aquesta estructura per a l’economia catalana. El conseller Baiget ha afirmat que es tracta “d’una peça clau en la nostra estratègia d’internacionalització, una eina cabdal per atreure més inversió i nous projectes que generin ocupació”.
De fet, per cada euro públic de pressupost, la Generalitat ha atret 140,8 euros d’inversió estrangera. Al mateix temps, s’han creat 110,5 llocs de treball per cada lloc de treball full time de la unitat de Catalonia Trade & Investment. L’objectiu d’aquesta àrea és promoure i atraure inversió productiva a Catalunya, arrelar les empreses estrangeres atraient activitats de més valor afegit, ampliant la seva base de proveïdors, i donar suport a reinversions i ampliacions. Amb aquesta finalitat, actua com a servei de finestreta única i punt de referència amb l’administració, oferint acompanyament a mida a l’empresa en totes les fases de gestió del projecte: des de la cerca de socis locals o la contractació de personal fins l’assessorament legal i la cerca de naus, terrenys o centres logístics, entre d’altres.
Aquest suport respon a l’estratègia de captació d’inversió estrangera de la Generalitat, que articulada a través de Catalonia Trade & Investment, prioritza la inversió provinent dels principals països emissors d’inversió (Europa, Japó, Estats Units, la Xina i la Índia); les empreses de referència global i líders en els seus àmbits; i aquells projectes estratègics, tractors per tota l’economia i amb un fort efecte generador d’ocupació estable i de qualitat a Catalunya. És a dir, els projectes d’àmbit industrial, els centres d’R+D, la logística i els headquarters i en sectors estratègics com el vehicle elèctric, connectat i autònom, la indústria 4.0 (IoT industrial, impressió 3D), les tecnologies mòbils i el comerç electrònic, principalment. Una estratègia que s’aplica amb programes concrets, com el Pla Brexit, impulsat conjuntament amb l’Ajuntament de Barcelona.
Creix el nombre de projectes d'inversió estrangera captats per la Generalitat amb una inversió de 352 milions d'euros i més de 4.000 llocs de treball