Es tracta del projecte Catalonia Living Lab, dissenyat conjuntament per la Generalitat, la indústria i els agents del sector, que permetrà que fabricants de vehicles i components de tot el món puguin fer assaigs i validacions d’aquesta tecnologia en carreteres, ciutats i circuits al nostre país
- Es tracta del projecte Catalonia Living Lab, dissenyat conjuntament per la Generalitat, la indústria i els agents del sector, que permetrà que fabricants de vehicles i components de tot el món puguin fer assaigs i validacions d’aquesta tecnologia en carreteres, ciutats i circuits al nostre país..
- En concret, inicialment està previst que les proves es puguin fer en 7 rutes –que sumaran gairebé 200km-, 7 zones –que superaran els 12 km2 de superfície- i 3 circuits arreu de Catalunya.
- Els consellers d’Interior i d’Empresa i Coneixement han presentat aquest dijous al saló AutoMobile les actuacions del Govern per impulsar el desplegament del sector del vehicle autònom i connectat a Catalunya, que inclou iniciatives en el camp dels laboratoris i entorns de proves, així com de les tecnologies i serveis habilitadors que el suporten.
- L’objectiu és que aquesta iniciativa aporti valor afegit a la cadena de valor de la indústria TIC i de l’automoció a Catalunya i impulsi l’estratègia del país en l’àmbit de la indústria 4.0.
Catalunya esdevindrà un entorn de proves únic a Europa en l’àmbit del vehicle autònom i connectat que permetrà que fabricants de vehicles i components de tot el món puguin fer assaigs i validacions en circuits, ciutats i carreteres catalanes. Ho han donat a conèixer aquest dijous el conseller d’Interior, Jordi Jané, i el conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, que han presentat les actuacions del Govern per impulsar el desplegament d’aquest sector a Catalunya en el marc del congrés AutoMobile que se celebra a Barcelona.
Anomenada Catalonia Living Lab, la iniciativa contempla que empreses catalanes i de tot el món, siguin fabricants finals o de components d’automoció, puguin dur a terme proves per desenvolupar, fer testos i validar la tecnologia del vehicle autònom i connectat en el marc d’un entorn regulatori que ho permeti amb les garanties de seguretat adequades.
En concret, inicialment està previst que les proves es puguin dur a terme en 3 circuits, 7 rutes -que sumaran gairebé 200 km-, i en 7 zones obertes -que superaran els 12 km2 de superfície- en diversos punts del país. La Generalitat actuarà com a finestreta única per facilitar aquestes proves, que tenen per objectiu contribuir al desenvolupament i transformació de la indústria de l’automoció a Catalunya, així com enfortir el seu posicionament arreu del món i l’atracció de nous projectes d’inversió estrangera de caràcter productiu al nostre país. A més, es tracta d’una iniciativa que vol aportar valor afegit a la cadena de valor de la indústria de l’automoció a Catalunya i impulsi l’estratègia del país en l’àmbit de la indústria 4.0 amb la voluntat de liderar la quarta revolució industrial al sud d’Europa. De fet, per la seva importància estratègica, aquesta iniciativa forma part del Pacte Nacional per a la Indústria i del Pacte Nacional per a la Societat Digital.
En aquest sentit, el conseller Baiget ha assegurat que “estem al mig d’una revolució industrial basada en la digitalització i la internet de les coses, basada en la hibridació del món físic i el digital”. “Tenim uns sectors de les TIC i l’automoció forts, que cada vegada coexisteixen i col·laboren més”, ha destacat. El titular d’Empresa i Coneixement també ha apuntat que “el vehicle autònom i connectat ens ha d’ajudar a donar resposta a diversos reptes que tenim a Europa i el món, amb beneficis per la societat i la indústria de l’automoció".
El conseller d’Interior, Jordi Jané, ha destacat que “en gairebé el 92% dels accidents de trànsit hi ha el factor humà, hem de veure de quina manera les noves tecnologies ens poden permetre reduir la incidència del factor humà. Aquest és un gran repte", i ha afegit que "els nous elements que s'incorporen al cotxe, el fan més segur”.
Els consellers han explicat que aquest projecte neix arran de la col·laboració público-privada, que s’ha articulat mitjançant un grup de treball format per representants de la Generalitat (a través de la secretaria de Telecomunicacions, Ciberseguretat i Societat Digital, la direcció general d’Infraestructures de Mobilitat, la direcció general d’Indústria-ACCIÓ i el Servei Català del Trànsit) la indústria i els agents del sector.
D’altra banda, les actuacions del Govern per impulsar la indústria del vehicle autònom i connectat a Catalunya contemplen accions d’impuls de les tecnologies habilitadores com ara el 5G, la visió per computador, la Intel·ligència Artificial i la Ciberseguretat. Igualment, preveu iniciatives que situïn la nova indústria digital catalana associada al vehicle autònom i connectat en una posició d’avantatge competitiu en el si d’Europa i fomentin la generació de nous perfils professionals que combinin les TIC i l’automoció, així com el desenvolupament de nous models de negocis relacionats amb el sector del vehicle autònom i connectat.
L’acte d’aquest dijous també ha comptat amb una taula rodona amb el secretari de Telecomunicacions, Ciberseguretat i Societat Digital, Jordi Puigneró, la directora general d’Indústria i consellera delegada d’ACCIÓ, Núria Betriu, la directora del Servei Català de Trànsit, Eugenia Doménech, el sots director general de Planificació i Tecnologia de la Direcció general d’Infraestructures de Mobilitat del Departament de Territori i Sostenibilitat, Santi Ribas, el Gerent de Mobilitat i Infraestructures de l’Ajuntament de Barcelona, Manuel Valdés, i el president del Circuit Barcelona-Catalunya i president del Clúster Internacional d’Automoció de Catalunya, Vicenç Aguilera.
Durant la jornada s’ha posat de manifest la importància de la indústria de l’automoció a Catalunya, que compta amb fabricants de primer nivell, una indústria auxiliar innovadora i exportadora, proveïdors de serveis avançats, centres tecnològics especialitzats, estudis universitaris, infraestructures de competició i un clúster que agrupa els principals agents del sector. Pels participants a la taula rodona, aquests actius, combinats amb un sector TIC molt desenvolupat al nostre país, converteixen Catalunya com un dels principals actors a nivell europeu en el camp del vehicle autònom i connectat.
Catalunya es convertirà en un entorn de proves pioner a Europa en el camp del vehicle autònom i connectat