ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

Jordi Baiget: "Catalunya seria el 9è país de la Unió Europea amb més exportacions per càpita"

Imatge per defecte
  • Catalunya assoliria una xifra superior a la mitjana europea, per sobre de països com Suècia, Finlàndia, Itàlia, França i Espanya –que se situaria en la 22a posició.
  • Ho ha anunciat el conseller d’Empresa i Coneixement durant la clausura de la 24a edició de la Setmana de la Internacionalització organitzada per ACCIÓ.
  • Més de 900 empresaris i professionals catalans han participat a la Setmana de la Internacionalització d’enguany, que s’ha consolidat com l’esdeveniment de referència al país en l’àmbit de les exportacions i la sortida empresarial a l’exterior

El conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, ha anunciat aquest dijous que “Catalunya seria el 9è país de la Unió Europea amb més exportacions per càpita". Baiget ho ha donat a conèixer durant la clausura de la 24a edició de la Setmana de la Internacionalització d’ACCIÓ en un acte amb empresaris al World Trade Center de Barcelona.

En concret, sumant les vendes a l’Estat espanyol (segons dades de C-Intereg) i a la resta del món (dades del Ministeri d’Economia i Competitivitat), les exportacions de Catalunya assolirien els 103.944 milions d’euros aquest 2016, situant-se en els 13.955 euros per càpita -per sobre dels 9.515 euros de la mitjana europea-. És a dir, seria el 9è país de la Unió Europea amb més exportacions per càpita, per sobre de països com Suècia, Finlàndia, Itàlia, França o Portugal. En aquesta llista, l’Estat espanyol se situaria en la 22a posició.

Segons el conseller d’Empresa i Coneixement, les dades posen de manifest que “cada vegada Catalunya és una economia més oberta i present a tot el món, i ara és més necessari que mai”. Baiget ha subratllat que és gràcies al protagonisme de les empreses, “que han picat pedra durant molt anys”, i ha recordat que l’any passat les exportacions “van créixer un 2%” i van assolir un “rècord històric”.


Tot i que actualment 1 de cada 3 empreses exportadores regulars –és a dir, que han exportat els darrers quatre anys de manera consecutiva- de l’Estat espanyol és catalana, Baiget ha insistit que “hem de centrar les nostres prioritats en aconseguir que les noves empreses exportadores acabin esdevenint regulars, ha de ser la nostra ambició”. El conseller també ha afegit que és “imprescindible avançar en el binomi innovació-internacionalització”, ja que “les empreses que exporten són alhora les més innovadores".

L’acte d’aquest dijous ha posat el punt i final a la 24a edició de la Setmana de la Internacionalització d’ACCIÓ, que ha comptat enguany amb la participació de més de 900 empresaris i professionals catalanes. Després de la intervenció del conseller Baiget, els empresaris presents al World Trade Center han conegut en primícia un estudi sobre tendències i elements disruptius basat en trenta entrevistes en profunditat realitzades a empresaris i experts de tots els sectors i especialitats, a banda de participar en un acte de networking.

Des de dilluns, els empresaris catalans s’han reunit amb els 39 directors de la xarxa d’Oficines Exteriors de Comerç i d’Inversions al món amb l’objectiu d’informar-se sobre els mercats on el seu producte o servei té més oportunitats de negoci, rebre assessorament per dur a terme un projecte a l’exterior, trobar socis per fer projectes d’innovació internacional i analitzar els millors instruments per finançar els seus processos d’internacionalització. En aquest sentit, els mercats que han despertat més interès a l’empresa catalana han Mèxic, Alemanya, França, Regne Unit, la Costa oest dels Estats Units, Xile i el Japó, principalment.

A banda d’aquestes entrevistes, els empresaris catalans han conegut les possibilitats d’internacionalització de nous sectors i mercats emergents a través de seminaris temàtics sobre les oportunitats de negoci a l’Àfrica Oriental i en àmbits com les licitacions internacionals, l’alimentació personalitzada i saludable i l’ecoinnovació.


Actualment 1 de cada 3 empreses exportadores regulars de l’Estat espanyol és catalana