- L’empresa emergent -que ha estat guardonada d’entre 21 finalistes- ha creat una tecnologia que aprofita la calor residual que genera la indústria i la converteix en energia elèctrica retornable a la xarxa.
- Les start-ups finalistes que han participat en les passades set edicions del Fòrum d’Inversió d’ACCIÓ han aconseguit més de 160 milions d’euros de finançament provinent d’inversors privats i fons de capital risc.
- Durant el l’esdeveniment, que ha comptat amb més de 900 inscrits, s’han celebrat més de 400 reunions de networking entre emprenedors, inversors privats i fons de capital risc.
Barcelona, 6 de juliol de 2017.- L’start-up catalana AEInnova (Alternativa Energy Innovations) ha guanyat aquest dijous al matí el Premi Fòrum d’Inversió d’ACCIÓ 2017 per la seva viabilitat, potencial de negoci, innovació i internacionalització. Ha estat seleccionada entre les 21 empreses emergents que han presentat els seus projectes davant d’un auditori i un jurat de 24 inversors catalans i internacionals en la 22a edició d’aquest esdeveniment, que s’ha celebrat a l’Auditori AXA a Barcelona i ha comptat amb més de 900 persones inscrites.
El cofundador d’AEInnova, Raül Aragonés, ha presentat davant del públic el projecte de l’start-up catalana, que es basa en l’aprofitament de la calor residual que genera la indústria a causa d’ineficàcies energètiques. L’empresa ha desenvolupat, d’una banda, una tecnologia anomenada WHRU que permet convertir aquesta calor residual en energia elèctrica retornable a la xarxa, i de l’altra, ha creat el dispositiu Indu-eye, que pot monitoritzar qualsevol paràmetre com per exemple temperatura, el diòxid de carboni (CO2), la humitat o la pressió atmosfèrica de les instal·lacions on s’ubica. L’aparell funciona a través de la Internet de les coses (IoT) i s’alimenta amb la pròpia calor residual que genera l’activitat industrial de l’empresa, de manera que no necessita cablejat ni bateries. Fundada l’any 2014 a Barcelona, AEInnova actualment compta amb un equip de 10 treballadors.
Durant la inauguració de l’esdeveniment, el conseller d’Empresa i Coneixement, Santi Vila, ha assegurat que “l’esperit emprenedor és fonamental per generar nova activitat empresarial i per crear riquesa sostinguda”, i ha subratllat la importància de fer-ho “amb una mentalitat global, actuant des de Catalunya pensant en el món, apostant per la innovació i fent un ús intensiu de la tecnologia”.
Paral·lelament a les presentacions i votacions, durant la jornada s’ha mantingut més de 400 reunions de networking entre emprenedors i inversors privats, fons de capital risc i directius de companyies amb l’objectiu de presentar els seus projectes, trobar socis i buscar finançament. En aquest sentit, Vila ha subratllat que “el Fòrum d’Inversió d’ACCIÓ és el punt de trobada del tipus d’empreses i emprenedors que compleixen els requisits del que volem que sigui Catalunya: gent que arrisca, vol créixer, aposta per la innovació, crea llocs de treball de qualitat i té agenda particular posada també al servei de l’interès general”. És un esdeveniment, ha explicat, que té la capacitat de posar en contacte “emprenedors i inversors, és a dir, l’audàcia de la idea i el que ho ha de fer possible, la capacitat d’invertir”.
El conseller ha remarcat que “en els darrers anys hem vist com moltes empreses creixien, innovaven i reforçaven la seva visió global gràcies al finançament alternatiu”. En aquest sentit, ha anunciat que “aquest 2017 mantindrem i reforçarem els instruments de finançament alternatiu per donar suport a empreses i emprenedors i augmentar la seva competitivitat”. El titular d’Empresa i Coneixement ha posat per exemple iniciatives d’ACCIÓ com la Xarxa d’Inversors Privats (XIP), les plataformes d’equity crowdfunding o finançament col·lectiu d’inversió, el Catàleg de Finançament Alternatiu i l’acreditació d’entitats de finançament alternatiu.
El Fòrum d’Inversió d’ACCIÓ
Les 21 start-ups que han participat al Fòrum d’Inversió, dividides en tres àmbits sectorials –salut, TIC i altres- han estat seleccionades d’entre més de 100 propostes rebudes (pots consultar aquí el Catàleg d’Empreses que recull els millors projectes empresarials d’enguany). Aquestes 21 empreses han disposat d’un minut per fer un pitch per presentar els seus projectes empresarials, el públic de l’auditori ha seleccionat els 9 finalistes i aquests han comptat amb cinc minuts més per enfrontar-se a les preguntes del jurat. El premi consisteix en 120 hores de consultoria d’una Oficina Exterior de Comerç i Inversió de la Generalitat al món, un espai de treball gratuït en aquesta oficina i un ajut de 1.500 euros per fer una missió comercial a l’exterior.
El Fòrum d’Inversió d’ACCIÓ s’ha consolidat com un dels esdeveniments de referència a Catalunya en aquest àmbit. De fet, les start-ups que han participat en les passades set edicions –des del 2009- han obtingut més de 160 milions d’euros de finançament provinents d’inversors privats i fons de capital risc. En edicions anteriors, les guanyadores del premi Fòrum d’Inversió han estat empreses com Nektria, Red Points o Hall Street Barcelona. Durant l’acte, també s’ha ofert la ponència de Yoram Wijngaarde -fundador de Dealroom, la base de dades més extensa d’operacions de capital risc a Europa-, que ha reflexionat sobre l'ecosistema de capital risc a Europa i al món.
Premi de Reconeixement a la Trajectòria Emprenedora
En el marc del Fòrum d’Inversió s’ha entregat a Rakuten TV el Premi de Reconeixement a la Trajectòria Emprenedora, que s’atorga als emprenedors d’una empresa de màxim 10 anys de vida que hagi tingut una trajectòria de creixement reconeguda. Han recollit el guardó Jacinto Roca i Josep Mitjà, que van fundar Wuaki TV –ara Rakuten TV- l’any 2009. Des del 2012 forma part del grup japonès Rakuten, i actualment compta amb més de 5 milions d’usuaris a 12 països d’Europa del seu servei de vídeo sota demanda.
En edicions anteriors, han rebut el premi Lucas Carné i J. Manuel Villanueva, fundadors de Privalia; Miguel Vicente, fundador de Letsbonus; Jordi Carrera i Rafel Bru, fundadors de l’empresa STAT-Diagnostica; i Joaquim Domingo i Àlex Ollé, fundadors de Galenicum.
Durant l'esdeveniment, el conseller d’Empresa i Coneixement, Santi Vila, ha assegurat que “l’esperit emprenedor és fonamental per generar nova activitat empresarial i per crear riquesa sostinguda”