ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

Es dupliquen en un any els usuaris de l'espai de 'coworking' per a clústers catalans ubicat al barri de Gràcia de Barcelona

18/07/2017 12:19
coworking
  • L’Espai Catalonia Clústers, impulsat per ACCIÓ el juliol del 2016, ja compta amb 400m2 de superfície i 20 persones de 10 clústers catalans que hi treballen
  • És una de les experiències pioneres a Europa en aquest àmbit, que ja ha donat lloc a 30 projectes col·laboratius entre els clústers que hi estan instal·lats
  • Els 10 clústers que en formen part representen més de 600 empreses catalanes que de manera agregada facturen 16.000 milions d’euros i ocupen 78.000 persones

L’Espai Catalonia Clústers impulsat per ACCIÓ –l’agència per a la competitivitat de l’empresa de la Generalitat- ha duplicat en un any el nombre de clústers, usuaris i superfície des que es va posar en marxa el juliol de l’any passat. Es tracta d’un espai de coworking que permet als clústers catalans que formen part del programa Catalonia Clústers d’ACCIÓ disposar d’un espai físic per treballar, dur a terme projectes col·laboratius, organitzar showrooms i rebre delegacions internacionals, entre d’altres activitats.

En concret, quan es va obrir l’espai el juliol del 2016, comptava amb una superfície de 170m2 i hi treballaven 7 persones de 4 clústers. Un any després l’espai és de 400m2 i acull 20 treballadors de 10 clústers. Aquests 10 clústers representen més de 600 empreses catalanes que de manera agregada facturen 16.000 milions d’euros i ocupen 78.000 persones.

Ubicat en una antiga fàbrica rehabilitada al carrer Milà i Fontanals, al barri de Gràcia de Barcelona, és una de les experiències pioneres a Europa en aquest àmbit. Segons el conseller delegat d’ACCIÓ, Joan Romero, “una de les fortaleses del model català de clústers és l’impuls a les dinàmiques col·laboratives interclústers, internacionalment se’ns reconeix com a pioners en aquest tema i l’Espai Catalonia Clusters és un clar element multiplicador”. Aquesta iniciativa “és una de les principals eines del programa per afavorir el networking i la gestació de projectes de cooperació, així com a punt de trobada a Barcelona pels clústers managers que tenen la seu al territori”, subratlla.

En aquest sentit, gràcies a la presència a l’Espai Catalonia Clústers, des que es van inaugurar aquestes instal·lacions s’han engegat 30 projectes col·laboratius entre les entitats que en formen part. Són iniciatives que contemplen la creació de nous productes, serveis o aplicacions que es desenvoluparan per empreses que formen part d’aquests clústers.

Durant aquest any en funcionament, l’espai ha estat visitat per un dels experts més reconeguts en matèria de clústers, el professor de la Harvard Business School Christian Ketels, així com grups de clústers francesos de la regió d’Auvergne-Rhône-Alpes, d’Eslovènia i València, entre d’altres. L’Espai Catalonia Clústers també ha acollit la junta anual de la TCI Network, la xarxa de professionals que es dediquen als clústers més important del món.

Els primers quatre clústers que van formar part de l’espai van ser el Beauty Cluster Barcelona, el Clúster Foodservice, l’Associació Clúster Hàbitat de Catalunya (HCB) i l’Associació Catalana Tèxtil i Moda (MODACC). Després s’hi han incorporat l’Associació Catalana Clúster de la Indústria de l’Esport (INDESCAT), l’Agrupació d’Empreses per a la promoció de la Tecnologia Educativa (EDUTECH), l’Associació Clúster de Materials Avançats de Catalunya, l’Agrupació Empresarial Innovadora de Nutrició i Salut (AINS), la Light Technologies Cluster (SECPhO) i l’Associació Clúster de Tecnologies de la Salut.

 

Segons el Conseller Delegat d'ACCIÓ, Joan Romero, aquesta iniciativa “és una de les principals eines del programa per afavorir el networking i la gestació de projectes de cooperació”