- L’empresa emergent, que va crear l’eina Medical Language API el 2016, ha arribat a un acord amb l’hospital per adaptar la tecnologia a l’àrea de traumatologia de la Vall d’Hebron
- Es tracta d’un software que permet analitzar en temps real els historials clínics de molts pacients de manera agrupada per buscar i creuar informacions concretes (com símptomes o diagnòstics), fet que facilita la investigació, la gestió de l’hospital i la interacció dels professionals amb la informació
- IOMED ha comptat amb el suport d’ACCIÓ –l’agència per a la competitivitat de l’empresa– a través del programa Startup Catalonia i ha participat al programa d’acceleració Empenta, organitzat conjuntament amb ESADE Creapolis
L’startup catalana IOMED, amb seu a Castelldefels, ha arribat a un acord de col·laboració amb l'Hospital Universitari Vall d'Hebron per implantar la seva tecnologia d'anàlisi i extracció de dades de salut a partir d’aquest 2018. Es tracta d’una solució basada en tecnologia d’intel·ligència artificial que analitza en temps real els historials clínics de grups de pacients de manera agrupada per buscar i creuar informacions concretes, com poden ser símptomes o diagnòstics, fet que facilita la investigació i la gestió de l’hospital.
L’startup ha comptat amb el suport d’ACCIÓ –l’agència de la Generalitat de Catalunya per a la competitivitat de l’empresa– a través del programa Startup Catalonia, que acompanya les startups en el seu procés de creixement. A través d’aquesta iniciativa, la companyia ha participat en esdeveniments tecnològics com ara els congressos 4 Years From Now (4YFN) i el Health 2.0, on han pogut presentar el seu producte i donar a conèixer el seu projecte davant inversors de tot el món. IOMED també ha participat al programa d’acceleració Empenta, organitzat conjuntament amb ESADE Creapolis.
El software, anomenat Medical Language API, s’incorpora al centre hospitalari en el marc d’una prova pilot que es començarà a aplicar a l’àrea de traumatologia. Permet categoritzar paràmetres en temps real com els símptomes, les parts anatòmiques, els procediments, conceptes espacials o temporals i el diagnòstic, mitjançant una classificació assistida de dades mèdiques que en faciliten el tractament amb la finalitat de millorar l’assistència al pacient. La informació es presenta amb visualitzacions amigables i adaptades, ofereix motors de cerca i eines de suport a la decisió mèdica.
Segons el CEO d’IOMED, Javier de Oca, “els hospitals generen molta informació que es guarda a les històries clíniques, però està redactada en format de text lliure del qual no es pot extreure valor ni pel pacient, ni pel professional ni pel centre hospitalari”. “Hem desenvolupat una tecnologia que utilitza el procediment del llenguatge natural perquè, en base al contingut que els metges introdueixin a les històries clíniques, es puguin extreure dades estructurades”, afegeix. De Oca destaca, a més, que “per a un hospital, és molt important codificar bé les seves dades i poder-les creuar amb informació d’altra índole per poder generar patrons”.
De la seva banda, el director d’Innovació i Gestió Integral de l‘Hospital Universitari Vall d’Hebron, el Dr. César Velasco, assegura que “de la mateixa manera que només som capaços de veure la punta de l'iceberg, només veiem una petita part del total de la informació en salut. El gruix de la realitat queda, fins ara, ocult a la vista dels clínics”. En referència a l’anonimat, el Dr. Velasco subratlla que “en cap cas, cap persona que no sigui el metge o infermer dels pacients podrà conèixer l’historial clínic d’aquests”, i que de fet l’objectiu és “retornar als pacients el valor de la seva informació clínica durant la visita mèdica”. A més, afegeix que “l’hospital treballa per aprofitar millor la informació que genera l’assistència sanitària i que queda recollida a les històries clíniques. Per aquest motiu, de la mà d’IOMED, ara es posen en marxa projectes innovadors per extreure tot el valor assistencial possible de les històries clíniques”.
El model de negoci i els plans d’expansió
IOMED, que es va fundar l’any 2016 i que actualment té la seu al Parc Mediterrani de la Tecnologia de la UPC ubicat a Castelldefels, ofereix el seu producte a diferents integradors de solucions informàtiques que desenvolupen el programari que els hospitals utilitzen per a crear les seves històries clíniques. Les consultores informàtiques abonen una llicència periòdica a l’startup per poder fer servir la seva tecnologia i, a canvi, poden ampliar la cartera de serveis que ofereixen als hospitals. El producte que ofereix IOMED és modulable, flexible i personalitzable, amb una API (interfície de programació d'aplicacions) que permet el codesenvolupament amb el centre hospitalari.
“El nostre objectiu per al 2018, després de llançar el producte, és tancar els primers clients”, afirma el CEO d’IOMED. “En una segona fase durant l’any volem afermar-nos i aconseguir unes vendes substancials, també a nivell internacional”, afegeix de Oca, que subratlla que a mitjà termini la companyia vol centrar-se en el mercat hispà, per després dirigir-se al francòfon i l’anglòfon.
En el marc de l’estratègia de creixement de l’startup, IOMED també ha participat al projecte europeu Links Up, que a Catalunya impulsa ACCIÓ i compta amb finançament del fons FEDER de la Comissió Europea. Aquest projecte té l’objectiu d’estimular la competitivitat de les startups dels sectors del turisme, la biotecnologia i la salut amb un alt potencial d’innovació. Links Up agrupa sis socis de tres països diferents: ACCIÓ a Catalunya, la Fundació Balear d’Innovació i Tecnologia (FBIT) de les Illes Balears, Castres-Mazamet Technopole d’Occitània (França), la Fundación Universidad Empresa de Murcia, el Centro de Inovaçao Empresarial da Beira Interior (Portugal) i l’Euroregió Pirineus Mediterrània, que lidera el projecte.
D'acord amb l'empresa, “per a un hospital, és molt important codificar bé les seves dades i poder-les creuar amb informació d’altra índole per poder generar patrons”