ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

La startup catalana Family Synergy crea un servei de conservació d'ADN que també permet guardar-ne una mostra al domicili de l'usuari

23/10/2017 10:15
SEPMAG
  • La preservació de l’ADN permet detectar patologies genètiques com cardiovasculars, neurodegeneratives i oncològiques, a més de poder utilitzar la mostra per trobar nous tractaments personalitzats en el futur.
  • Family Synergy és una de les startups participants al Pla Empenta, un programa d’acceleració d’empreses emergents de base tecnològica impulsat per ACCIÓ, ESADECREAPOLIS i ESADE .
  • Els usuaris necessiten només una mostra de saliva que s’envia a centres hospitalaris públics col·laboradors, que n’extreuen l’ADN i permeten guardar-lo en una càpsula al seu domicili.

La startup catalana Family Synergy ha desenvolupat un servei de conservació d’ADN amb l’objectiu de facilitar a les famílies la detecció de patologies genètiques cardiovasculars, neurodegeneratives, oncològiques o malalties rares. A més, la startup ha desenvolupat un dispositiu que permet conservar la mostra de l’ADN al domicili dels usuaris.

Family Synergy és una de les empreses que han participat a la VI edició del Pla Empenta, un programa d’acceleració d’start ups de base tecnològica impulsat per ACCIÓ –l’agència catalana per a la competitivitat de l’empresa–, ESADECREAPOLIS i ESADE.

Amb el servei DNA FAMILY BOOK l’usuari pot, a través d’una mostra de saliva, conservar el seu ADN en un biobanc i rebre assessorament genètic, a partir del qual podrà decidir si estudiar l’ADN per detectar les variants genètiques responsables de patologies. L’extracció de mostres d’individus, vius o difunts, permet que els seus familiars puguin prevenir malalties moltes de les quals encara no han mostrat símptomes però que poden ser potencialment mortals, com la mort sobtada. Addicionalment, l’empresa ofereix la possibilitat de conservar una segona mostra en un dispositiu, en forma de càpsula, que permet els usuaris mantenir l’ADN a casa, que es conserva gràcies a un procés de deshidratació que la manté indefinidament.

Tot això, a més, permet a les famílies que pateixin malalties minoritàries que puguin fer servir en un futur la mostra per confeccionar un tractament personalitzat. Segons la CEO i co-fundadora de l’empresa, Marta Tomàs: “en els casos on s’hi detectin malalties hereditàries, es poden prevenir nous successos d’aquest tipus mitjançant tractaments a mida per als familiars portadors de les variants patològiques o prenent decisions reproductives adaptades” d’aquesta manera, per a Tomàs, DNA FAMILY BOOK“permet a les famílies accedir a la conservació d’ADN dins del territori nacional, a un preu assequible i amb la possibilitat d’accedir a un assessorament independent i especialitzat”.

La companyia, constituïda l’any 2015 a Sant Boi de Llobregat i que compta amb 4 treballadors, ha establert acords amb hospitals, centres geriàtrics, tanatoris i farmàcies per facilitar l’accés dels usuaris al servei i utilitzar-ne les instal·lacions per assegurar la qualitat i el manteniment del procés d’extracció de l’ADN.

Family Synergy estarà present el proper 7 de novembre al DEMO-DAY del programa d'acceleració EMPENTA, juntament amb les altres 19 empreses seleccionades (Butler Scientifics, Invelon, IOMED, Flomics, Katoid, NX Swim, Pump-It Nanotech, Qrem, Rokubun, UrbanAI, Beach Box Gym, Buytrendy, Coda Interface, Daysk, Flatalert, Flomattic, Keychn, Manzaning, Talentier Lean Recruiting). El DEMO-Day és la jornada final d’aquest programa per tal que startups presentin els seus projectes a ESADECREAPOLIS.

Segons l'empresa: “en els casos on s’hi detectin malalties hereditàries, es poden prevenir nous successos d’aquest tipus mitjançant tractaments a mida o prenent decisions reproductives adaptades”