- 20 empreses i centres tecnològics catalans participaran amb el suport de la Generalitat a la setena edició de la fira més important del sector de les smart cities a escala internacional, que se celebrarà del 14 al 16 de novembre a Fira de Barcelona Gran Via.
- Al llarg dels tres dies de congrés, la Generalitat organitza un any més el Brokerage Event entre empreses del sector: es duran a terme prop de 1.800 reunions entre més de 500 participants procedents de 41 països de tot el món.
- Com a novetat, enguany s’oferiran quatre tours durant el dies 15 i 16 de novembre sobre les temàtiques de Governance, Data & Technology, Mobility i Sustainability.
La Generalitat de Catalunya participarà un any més de forma destacada a l’Smart City Expo World Congress (SCEWC), que celebrarà la seva setena edició del 14 al 16 de novembre a Fira de Barcelona Gran Via, a l’Hospitalet de Llobregat. L’SCEWC és la fira més important del sector de les smart cities a escala internacional, i ha crescut de forma exponencial des de la seva primera edició, fins a arribar als més de 680 expositors (500 a l’edició anterior) i 700 ciutats participants (600 el 2016) d’aquest 2017, en què està prevista l’assistència de més de 17.000 visitants. Des de la seva primera edició, la Generalitat ha estat present a l’SCEWC, amb el clar propòsit de donar visibilitat a l’aposta decidida del Govern català per fer de Catalunya un referent mundial en aquest àmbit i facilitar les oportunitats de negoci i internacionalització de les petites i mitjanes empreses catalanes del sector.
L’estand Smart Catalonia de la Generalitat repeteix en aquesta edició la ubicació estrenada l’any passat, molt ben valorada per les empreses participants, i també l’espai d’exposició, 420 metres quadrats que acullen els estands individuals de les 20 empreses i centres tecnològics catalans que participen a la fira amb el suport de la Generalitat a través dels departaments de la Presidència i Empresa i Coneixement. Les empreses són The Social Coin; Sensing & Control; Ateknea; Bismart; Bit4ID; Anteverti; Hemav; iquadrat; Urbikes; SITEP; Sparsity; Tecsidel; DOXA; Suiphos i Fama Systems, i els centres tecnològics, i2CAT; CTTC; CITCEA UPC; Eurecat i Leitat.
A més d’aquest espai d’exposició, i també com en edicions anteriors, la Generalitat ha editat un catàleg que recull les empreses i centres de l’estand Smart Catalonia, així com les 18 empreses catalanes presents a l’estand de l’Ajuntament de Barcelona i les 5 empreses catalanes que s’ubicaran al 4YFN Village. A més, els dies 15 i 16 de novembre, donant continuïtat a la iniciativa Smart Country Tour de l’edició anterior, es faran quatre tours per a empreses i mitjans de comunicació sobre les temàtiques de Governança, Data & Tecnologia, Mobilitat i Sostenibilitat.
Demostracions a l’estand Smart Catalonia
A més, l’estand Smart Catalonia disposarà d’una zona d’exhibició estàtica on s’exposaran diferents projectes de l’estratègia SmartCAT del Govern català (Catalonia SmartLab i l’Observatori SmartCAT), i altres propostes del Departament de Territori i Sostenibilitat relacionades. I també en la mateixa línia que l’any passat, l’estand acollirà quatre demos de projectes smart:
- Cabina sensorial de l’Agència Catalana de Turisme: Descobreix una nova manera de fer turisme pels racons destacats de Catalunya amb la cabina sensorial de l’Agència Catalana de Turisme, on gràcies a la tecnologia utilitzada podràs reproduir la sensació que experimentes en la visita a espais turístics del territori català.
- Tecnologia de videojocs per ensenyar als cotxes autònoms a conduir per la ciutat del Centre de Visió per Computador (CVC): Demostració i prova d’un simulador de codi obert específicament dissenyat per entrenar als cotxes autònoms a conduir en la ciutat sota diferents circumstàncies i dins de l’àmbit de la investigació en vehicle autònom. Amb un simulador construït per a aquesta finalitat, la intel·ligència del cotxe compta amb informació privilegiada del seu entorn per poder aprendre com ha de reaccionar davant de diferents esdeveniments. La conducció ofereix una possibilitat infinita de situacions en les quals un cotxe autònom ha de poder reaccionar. El nostre simulador, al que hem anomenat Carla, ho possibilita. Carla és fruit d'una col·laboració entre el CVC i l’empresa Intel.
- Smart lighting de Simon i la Fundació i2CAT: Demostració d’un sistema basat en la tecnologia IoT que és capaç d’interconnectar tots els dispositius d’un espai i convertir-lo en un espai intel·ligent.
- Robòtica educativa: bitbot.cat és un programa per impulsar l’oferta extraescolar d’activitats en l’àmbit de la programació i la robòtica a Catalunya amb l’objectiu de millorar la competència digital dels joves i promoure el creixement de les vocacions tecnològiques. Les accions del programa se centren en donar a conèixer aquest tipus d’activitats a les famílies i a la comunitat educativa a través del catàleg en línia i de xerrades en centres educatius. Així mateix, s'ofereix un programa de formació per a persones que vulguin conduir i desenvolupar activitats educatives de lleure en els camps de la robòtica i la programació.
Brokerage Event i contactes internacionals
La participació de la Generalitat a l’SCEWC 2017 es completa amb una altra de les activitats destacades del congrés, el Brokerage Event, l’esdeveniment internacional que organitza l’agència per a la competitivitat de l’empresa, ACCIÓ, en el marc d’activitats del projecte Enterprise Europe Network a Catalunya. Es tracta d‘entrevistes bilaterals de vint minuts de durada entre empreses que busquen socis potencials i oportunitats de cooperació. Al Brokerage Event d’aquesta edició es duran a terme prop de 1.800 reunions entre més de 500 participants procedents de 41 països de tot el món. Paral·lelament, passaran més de 25 delegacions internacionals per l’estand de la Generalitat.
Presentacions i conferències
Durant els tres dies del SCEWC 2017, l’estand Smart Catalonia acollirà activitats proposades per cadascun dels tres departaments de la Generalitat implicats.
Així, el Departament de la Presidència hi oferirà presentacions de projectes inclosos a l’estratègia SmartCAT que lidera la Secretaria de Telecomunicacions, Ciberseguretat i Societat Digital: casos d’èxit el projecte Catalonia SmartLab (dia 15), presentació del nou web de l’Observatori SmartCatalonia (dia 16) i presentació de l’acord de col·laboració 12x12 Catalunya, territori TIC (dia 16).
Per la seva banda, el Departament d’Empresa i Coneixement, a través d’ACCIÓ, oferirà una trobada entre participants del projecte PPACT i SmartCityTech Parnership, un projecte pilot de la Comissió Europea que facilita l’accés de la petita i mitjana empresa a la compra pública a Europa. Entre altres activitats, ACCIÓ també organitzarà un taller per donar a conèixer compradors públics que demanen solucions innovadores i una sessió sobre les oportunitats de negoci en economia circular a Catalunya per al sector de la mobilitat. També celebra la jornada Clusters in Smart Cities, una sessió de treball dirigida a clústers europeus que té l’objectiu d’explorar possibles àrees de col·laboració i generar noves cadenes de valor en el sector de les smart cities. L’acte comptarà amb la participació de diversos experts europeus i inclourà sessions de treball en grup per aprofundir en les oportunitats de col·laboració, analitzar els principals reptes del sector i generar noves idees per a clústers.
Per la seva banda, el Departament d’Empresa i Coneixement, a través d’ACCIÓ, oferirà una trobada entre participants del projecte PPACT i SmartCityTech Parnership, un projecte pilot de la Comissió Europea que facilita l’accés de la petita i mitjana empresa a la compra pública a Europa. Entre altres activitats, ACCIÓ també organitzarà un taller per donar a conèixer compradors públics que demanen solucions innovadores i una sessió sobre les oportunitats de negoci en economia circular a Catalunya per al sector de la mobilitat. També celebra la jornada Clusters in Smart Cities, una sessió de treball dirigida a clústers europeus que té l’objectiu d’explorar possibles àrees de col·laboració i generar noves cadenes de valor en el sector de les smart cities. L’acte comptarà amb la participació de diversos experts europeus i inclourà sessions de treball en grup per aprofundir en les oportunitats de col·laboració, analitzar els principals reptes del sector i generar noves idees per a clústers.
També a l’estand Smart Catalonia, el Departament de Territori i Sostenibilitat oferirà presentacions a càrrec de la Secretaria de Medi Ambient i Sostenibilitat, l’ATM de Barcelona, el Servei Meteorològic de Catalunya, l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya i l’Institut Català del Sòl sobre temes tan diversos com la T-Mobilitat, el paper del transport públic en episodis de contaminació ambiental, un app d’alertes meteorològiques, l’ús de la geoinformació en el marc de les ciutats intel·ligents, la presentació de l’Observatori de l’Economia Circular o l’accés digital a les xarxes ferroviàries.
Al mateix estand hi haurà informació dels projectes que actualment estan preparant tots aquests organismes.
També cal destacar que Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya i l’ATM Barcelona participen en l’Smart Mobility World Congress, que té lloc els mateixos dies i espai que l’SCEWC, i són coorganitzadors, juntament amb Transports Metropolitans de Barcelona i Tramvia Metropolità, del Congrés i 31a assemblea d’Alamys (Asociación Latinoamericana de Metros y Subterráneos).
Catalunya, present a la primera taula rodona de smart nations i smart regions de referència internacional
La Congress Area, per la seva banda, serà l’escenari de la taula rodona “De les Smart Cities a les Smart Regions i Nations” (dimecres 15 de novembre a les 13h, Congress Area - Sala 4) on es parlarà de com la creixent globalització de la innovació és estendre el concepte de la ciutat intel·ligent i permetre accions locals i multi regionals que dibuixin un nou paisatge sobre governabilitat intel·ligent. Aquest enfocament requereix planificació estratègica i acords de governança multinivell que aprofiten la cooperació entre ciutats. Per això la sessió comptarà amb la presència de Catalunya i la seva estratègia smartCAT que té l’objectiu de definir els projectes i les línies de treball per fer de Catalunya un Smart Country de referència internacional.
La sessió comptarà amb la participació dels responsables de les regions líders a nivell mundial en comptar amb una estratègia a nivell nacional o estatal com és el cas de Singapore, Bangalore i Holanda, països i regions les quals van aprovar una estratègia a nivell smart que té en compte tot el país, sobrepassant els límits de les ciutats.
L’SCEWC és la fira més important del sector de les smart cities a escala internacional i ha crescut de forma exponencial des de la seva primera edició