ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

Una desena d’empreses catalanes participa al congrés més important del món en indústria 4.0

ACCIÓ –l’agència de la Generalitat per a la competitivitat de l’empresa- ha organitzat una missió aquesta setmana perquè una delegació empresarial catalana participi a la Hannover Messe (Alemanya), que compta amb més de 5.000 expositors i 220.000 visitants de tot el món.

Hannover Messe
  • L’objectiu és conèixer les darreres tendències en indústria 4.0 i tancar acords de col·laboració amb socis i empreses internacionals en àmbits com la simulació, la realitat virtual o augmentada, l’IoT, la robòtica o la intel·ligència artificial, entre d’altres.
  • Actualment, segons dades d’ACCIÓ, hi ha 365 empreses catalanes que ofereixen serveis i solucions vinculades a la indústria 4.0, responsables de 23.000 llocs de treball i de 1.200 milions d’euros de facturació vinculats a aquest sector.

Una delegació de 9 empreses i centres catalans es desplaça aquesta setmana a Alemanya en el marc d’una missió organitzada per ACCIÓ –l’agència de la Generalitat per a la competitivitat de l’empresa- per participar a la fira més important del món en l’àmbit de la indústria 4.0 que se celebra a Hannover. Es tracta de la Hannover Messe, que amb més de 5.000 expositors i 225.000 visitants internacionals està considerat un dels esdeveniments clau a nivell internacional per fer negoci i conèixer les darreres tendències en l’àmbit de la digitalització de la indústria. Aquesta iniciativa s’engloba dins les activitats contemplades per l’eix estratègic d’indústria 4.0 del Pacte Nacional per la Indústria.

Els participants a la missió són les empreses Zanini, Wideum, Wetron, Unex, Pastisart, Comexi, CELSA Barcelona, ACECSA i el centre tecnològic Eurecat. Durant el congrés participaran en visites guiades i reunions preagendades amb altres empreses assistents a la Hannover Messe  per explorar acords de col·laboració en diversos sectors vinculats a la indústria 4.0, com la simulació (jocs, visualització 3D o animacions), la realitat virtual i augmentada, la Internet de les Coses (IoT), la intel·ligència artificial, la mecatrònica, la robòtica o les tecnologies de sensors. Aquestes reunions estan organitzades en el marc d’un Brokerage Event pel node de la Baixa Saxònia de la xarxa Enterprise Europe Network de la Comissió Europea, de la qual també en forma part Catalunya a través d’ACCIÓ.

En el marc de la missió, abans de participar a la Hannover Messe, la delegació catalana es desplaçarà a Darmstadt (la regió de Hessen, al nord d’Stuttgart) per participar en una jornada de networking amb empreses industrials i clústers de la regió organitzada en col·laboració amb l’agència Hessen Trade & Invest GmbH. Les empreses catalanes participaran en una sessió de matchmaking amb startups de l’àmbit digital de Hessen per creuar necessitats i solucions per accelerar els seus processos de digitalització en el marc d’un Brokerage Event organitzat en aquest cas pel node de la xarxa Entreprise Europe Network (EEN) a Hessen.

L’objectiu del viatge, més enllà de conèixer de primera mà les últimes tendències, és que les empreses catalanes trobin solucions a les seves necessitats tecnològiques per impulsar el seu procés de transformació cap a la indústria 4.0, un concepte que es basa en la introducció de les TIC a la indústria. Un fet que permet les empreses transformar els processos de producció per guanyar rapidesa, sostenibilitat i flexibilitat.

A Catalunya, segons dades d’ACCIÓ, actualment hi ha 365 empreses que ofereixen serveis vinculats a la indústria 4.0, amb una facturació agregada de 1.200 milions d’euros i 23.000 treballadors. El 73% d’aquestes empreses compta amb menys de 50 treballadors i només el 4% són companyies amb més de 250 treballadors. A nivell sectorial, destaquen l’automoció, els bens d’equip i la salut com els àmbits que han avançat més fins ara a Catalunya en el camp de la industria 4.0.

 

Els participants a la missió són les empreses Zanini, Wideum, Wetron, Unex, Pastisart, Comexi, CELSA Barcelona, ACECSA i el centre tecnològic Eurecat.