ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

La Generalitat ha captat cada 5 dies un projecte d’inversió estrangera el 2017

A través d’ACCIÓ, la Generalitat ha atret 70 projectes d’inversió estrangera el 2017, la xifra més elevada de la sèrie històrica, que han suposat la creació i manteniment de 4.599 llocs de treball.

18/06/2018 04:00
Inversió estrangera
  • Segons dades d’ACCIÓ, actualment hi ha 8.642 empreses estrangeres establertes a Catalunya, un creixement del 22% des del 2016.
  • El 40% d’inversions estrangeres el 2017 són d’empreses que no tenien presència anterior a Catalunya, mentre que una de les primeres vies de captació de nous projectes són les Oficines Exteriors de Comerç i d’Inversions d’ACCIÓ arreu del món.
  • Per cada euro públic de pressupost, la Generalitat ha atret 95,3 euros d’inversió estrangera.

La Generalitat de Catalunya ha captat 70 projectes d’inversió estrangera aquest 2017, la xifra més elevada de la història, que han suposat una inversió de 241 milions d’euros, la creació de 3.217 llocs de treball i el manteniment de 1.382 llocs de treball. És a dir, la Generalitat ha atret el 2017 un projecte d’inversió estrangera cada 5 dies. Són xifres fetes públiques aquest dilluns per la consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, en referència als projectes que han comptat amb el suport, acompanyament i assessorament de Catalonia Trade & Investment, l’àrea d’atracció d’inversió estrangera d’ACCIÓ –l’agència per a la competitivitat de l’empresa que depèn del Departament d’Empresa i Coneixement-.

Chacón ha avançat que si s’analitzen les dades del primer semestre del 2018, en el que portem d’any els projectes d’inversió estrangera gestionats per la Generalitat han suposat una inversió de 175 milions d’euros, un 70% de la xifra total del 2017. “Aquests indicadors ens apunten cap on anirà la tendència aquest any”, ha apuntat.

La titular d’Empresa i Coneixement ha explicat que la Generalitat se centra en l’atracció “d’inversions industrials, que comportin creació de llocs de treball i que ens ajudin a posicionar l’economia catalana”. A l’hora de valorar per què les empreses estrangeres inverteixen a Catalunya, Chacón ha subratllat que es tracta “d’un conjunt d’actius: una economia sòlida i diversificada, talent local i internacional, l’ecosistema d’startups, centres i infraestructures vinculades a la recerca i la innovació científica, la connectivitat, la situació geoestratègica, les capacitats logístiques i esdeveniments referents a nivell mundial com el Mobile World Congress”. La consellera d’Empresa i Coneixement ha volgut destacar el paper del Pacte Nacional per la Indústria, “un marc estable referencial que guiarà l’estratègia de desenvolupament industrial sigui quin sigui el govern que hi hagi al nostre país”.

 

El perfil de l’inversor

La majoria dels projectes gestionats per la Generalitat el 2017 són de tipus greenfield, és a dir, d’empreses que no tenien establiment previ a Catalunya (un 40% del total). Es tracta de projectes que ofereixen oportunitats de creixement i que demostren el potencial de Catalunya per continuar atraient nous inversors, ja que  no només es consoliden les inversions d’empreses que ja estan establertes al nostre país, sinó que se’n capten de noves.

Aquest 2017 han destacat les inversions gestionades per la Generalitat provinents dels Estats Units (24,3% del total), el Japó (11,4%), França (10%), Regne Unit (8,6%), Suïssa (8,6%) i Alemanya (7,1%). Pel que fa als sectors, a excepció de les TIC, cap sector ha concentrat més del 15% del total de les inversions materialitzades a Catalunya, fet que reflecteix la diversitat d’oportunitats de negoci que presenta el territori, ja sigui en sectors tradicionals com de futur. Així, l’any passat, els sectors que van registrar més projectes d’inversió estrangera van ser les TIC (amb un 28,6% del total) seguides de l’automoció (11,4%), el transport aeri (10%), serveis empresarials (7,1%), farma-biotecnologia (5,7%), electrònica (5,7%) i e-commerce (4,3%).

Una de les dues primeres vies de captació dels 70 projectes d’inversió estrangera aquest 2017 ha estat la xarxa de 40 Oficines Exteriors de Comerç i d’Inversions d’ACCIÓ arreu del món, amb un 21,4% del total, xifra que posa de manifest la importància d’aquesta estructura per a l’economia catalana més enllà de la promoció de les exportacions i la internacionalització de la innovació catalanes. També amb un 21,4%, destaquen els projectes d’empreses que ja han treballat amb Catalonia Trade & Investment amb anterioritat i que han sol·licitat l’assessorament de l’agència.

Des de la Generalitat de Catalunya l’atracció d’inversió estrangera és una prioritat per la creació de riquesa, valor afegit i llocs de treball. L’objectiu de Catalonia Trade & Investment és facilitar que noves multinacionals inverteixin a Catalunya al mateix temps que les que ja hi són presents duguin a terme ampliacions i reinversions. Treballa des de la promoció de Catalunya a l’exterior, la preparació conjunta de candidatures per a les empreses per dur a terme les inversions a Catalunya, l’assessorament integral durant tot el procés d’inversió i el seguiment un cop ja s’ha materialitzat.

En aquest sentit, per cada euro públic de pressupost, la Generalitat ha atret 95,3 euros d’inversió estrangera, mentre que per cada lloc de treball de Catalonia Trade & Investment s’han creat 110 llocs de treball associats a projectes d’inversió estrangera

 

8.642 empreses estrangeres a Catalunya

La consellera Chacón també ha fet públic aquest dilluns que actualment hi ha 8.642 empreses estrangeres establertes a Catalunya, segons l’actualització del Directori d’empreses estrangeres que elabora ACCIÓ. Es tracta d’un creixement del 22% d’empreses en relació al 2016, quan es va actualitzar per darrera vegada. Aquestes empreses provenen d’Alemanya (13%), França (12%), Estats Units (12%), Itàlia (9%), Països Baixos (8%) i Regne Unit (8%). Per volum de facturació destaquen sectorialment l’automoció (13,4%) i alimentació (12,9%), mentre que les principals activitats de la cadena de valor són les manufactures (35,4%) i la comercial (31,8%).

Els projectes d’inversió estrangera gestionats per la Generalitat han suposat una inversió de 175 milions d’euros, un 70% de la xifra total del 2017