ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

La Generalitat obre una Oficina Tècnica de Barreres a la Internacionalització per ajudar les pimes a superar obstacles quan exporten

Les exportacions catalanes del mes de gener, publicades avui, han registrat un increment del 9% en termes interanuals i han assolit els 5.821,6 milions d’euros, la xifra més elevada en un mes de gener de la sèrie històrica.

12/04/2018 08:30
Catalonia Trade Portal
  • ACCIÓ –l’agència per a la competitivitat de l’empresa- posa en marxa per primera vegada aquesta oficina que actuarà de finestreta única per donar suport gratuïtament a les empreses catalanes que es trobin amb problemes a Catalunya o en destí a l’hora d’exportar o implantar-se físicament a l’estranger.
  • Les barreres que acostumen a dificultar la internacionalització de les empreses i en les quals treballarà l’oficina són les relacionades amb certificacions necessàries per entrar a un país, els tràmits i la documentació duanera, el compliment de regulacions estrangeres i problemes logístics en destí.
  • L’objectiu és minimitzar l’impacte d’aquestes barreres per a les pimes per eixamplar la base d’empreses exportadores regulars catalanes (actualment 17.000 empreses) i potenciar la diversificació de les vendes catalanes més enllà de la Unió Europea.

ACCIÓ –l’agència de la Generalitat de Catalunya per a la competitivitat de l’empresa- ha obert una Oficina Tècnica de Barreres a la Internacionalització per ajudar les pimes catalanes a superar els obstacles que dificulten els seus processos de sortida a l’exterior (exportar, implantar-se físicament a l’estranger o problemes derivats de la mobilitat de treballadors). És la primera vegada que es crea aquesta figura a l’administració pública catalana arran de la demanda del teixit empresarial català i contemplada al Pacte Nacional per la Indústria amb el triple objectiu d’atendre de manera personalitzada i gratuïta les empreses que es trobin amb barreres a l’hora d’internacionalitzar-se, investigar i identificar aquests obstacles tan en origen com en destí i promoure actuacions específiques per minimitzar-les.

Ubicada a la seu d’ACCIÓ, treballarà conjuntament amb la xarxa de 40 Oficines Exteriors de Comerç i d’Inversions arreu del món. Es posa en funcionament amb la voluntat de continuar eixamplant la base d’empreses exportadores catalanes (actualment exporten 48.000 empreses) i impulsar que aquestes ho facin de manera regular (17.000 empreses han exportat els darrers quatre anys de manera consecutiva), al mateix temps que pretén potenciar la diversificació i augmentar el pes de les vendes a l’exterior de Catalunya fora de la Unió Europea.

D’aquesta manera, quan una pime es trobi amb un obstacle a l’hora d’internacionalitzar-se es podrà posar en contacte amb l’Oficina Tècnica de Barreres a l’Exportació d’ACCIÓ per rebre informació, eines i serveis de suport per superar-lo. S’acostuma a tractar de problemes vinculats al compliment de regulacions estrangeres, requeriments duaners, protecció de la propietat intel·lectual o industrial. Així, l’oficina actuarà de finestreta única (treballarà en col·laboració amb altres entitats i organismes de suport a la internacionalització empresarial) i podrà ajudar l’empresa a fer les gestions necessàries per aconseguir un certificat determinat, solucionar els problemes de documentació en una duana o oferir assistència local per superar un problema logístic de la mercaderia en destí, entre d’altres. Els mercats que es prioritzaran són la Xina, els Estats Units, Mèxic, l’Índia, Rússia i el Brasil, que pel seu potencial i dimensions de mercat presenten grans perspectives de creixement però al mateix temps certs graus de dificultat per a les pimes a l’hora d’internacionalitzar-s’hi.

Un nou portal que actua com una finestra al món

Un dels serveis més destacats de l’Oficina Tècnica de Barreres a la Internacionalització és el Catalonia Trade Portal, una plataforma web amb informació actualitzada i en temps real que complementa els serveis presencials i posa a disposició de les pimes eines, recursos i informació per facilitar la seva sortida a l’exterior. El portal rastreja més de 800 fonts documentals per informar les pimes sobre la documentació necessària per exportar un producte o servei a qualsevol país, els controls que cal tenir en compte per exportar a un país concret o els aranzels que presenta cada país. També compta amb una eina que automatitza el càlcul dels costos d’exportació i una base de dades de més de 100.000 importadors d’arreu del món.

Paral·lelament, el Catalonia Trade Portal permet a les pimes fer cerques concretes per identificar oportunitats de negoci a l’exterior, els països encaixen millor amb les seves necessitats o les fires internacionals més adients per introduir-se o ampliar la seva presència en un país o regió. Fins i tot, la plataforma permet que l’empresa configuri alertes personalitzades per estar al dia de noves licitacions públiques, tendències o estudis publicats.

Un dels serveis més destacats de l’Oficina és el Catalonia Trade Portal, una plataforma web amb informació actualitzada i en temps real que complementa els serveis presencials.