ACCIÓ ha organitzat a Barcelona des d'aquest dimecres i fins divendres la cinquena edició de l’International Intercluster Meeting amb l’objectiu de potenciar aliances estratègiques entre els clústers dels dos territoris.
- Durant la jornada d’aquest dimecres, el conseller delegat d’ACCIÓ, Joan Romero, ha assegurat que “la trobada amb Colòmbia és molt rellevant” pel seu potencial en política de clústers i perquè “les relacions comercials són molt fructíferes entre ambdues parts”.
- En ocasions anteriors, l’International Intercluster Meeting s’ha celebrat amb Noruega, Dinamarca, Auvergne-Rhône-Alpes (França) i Llombardia (Itàlia).
30 clústers de Catalunya i Colòmbia participen entre aquest dimecres i divendres a Barcelona en la cinquena edició de l’International Intercluster Meeting amb l’objectiu de potenciar vincles i aliances estratègiques entre els clústers dels dos territoris. L’esdeveniment està organitzat per ACCIÓ –l’agència de la Generalitat per a la competitivitat de l’empresa- amb la col·laboració de la Red de Clusters de Colòmbia i la Cámara de Comercio de Bogotà.
Així, aquest dimecres, clústers catalans de sectors com l’alimentació, l’aigua, la bellesa o la domòtica, entre d’altres, han intercanviat bones pràctiques i oportunitats de col·laboració amb les entitats colombianes. Els representants dels clústers han pogut presentar els seus projectes i participar en activitats de networking per buscar oportunitats de negoci conjuntes. La sessió també ha permès analitzar a través de diversos grups de debat quin és l’impacte estratègic dels clústers en les empreses, el rol de les startups o la importància del talent en aquest àmbit.
Aquesta primera jornada ha comptat amb la participació del conseller delegat d’ACCIÓ, Joan Romero, que ha destacat que “aquestes trobades internacionals són molt importants perquè la col·laboració entre territoris genera oportunitats entre diferents organismes, organitzacions, empreses i clústers”. “En aquesta ocasió, la trobada amb Colòmbia és molt rellevant perquè creiem que té un potencial molt significatiu en política de clústers”, ha explicat Romero, que també ha subratllat que “les relacions comercials són molt fructíferes entre ambdues parts”, tant pel que fa a les exportacions catalanes a Colòmbia com pel volum de la inversió estrangera de Catalunya cap a aquest país. “Avui és un punt d’inici d’un projecte que espero que sigui molt exitòs i que ens ajudi a compartir experiències i crear sinèrgies”, ha conclòs.
Entre dijous i divendres la delegació de clústers de Colòmbia visitarà diverses empreses, entitats i centres tecnològics catalans que formen part de clústers com el Catalan Water Partnership (CWP) o el Clúster Gourmet. Igualment, visitaran l’Espai Catalonia Clústers impulsat per ACCIÓ l’any 2016, un espai de coworking de 400m2 per als clústers catalans.
La trobada d’aquesta setmana, que compta amb la participació de 19 clústers catalans i 11 colombians, és la cinquena edició de l’International Intercluster Meeting organitzat per ACCIÓ, que anteriorment s’ha celebrat amb Noruega, Dinamarca, la regió d’Auvergne-Rhône-Alpes (França) i la regió de Llombardia (Itàlia).
Els clústers catalans que participen en aquesta edició són el Clúster de la domòtica, immòtica i smart cities (DOMOTYS), el Catalan Sports Cluster (INDESCAT), el Clúster d'Il·luminació de Catalunya (CICAT), el Clúster Vitivinícola Català (INNOVI), el Catalonia Gourmet, el Beauty Cluster Barcelona, l’EDUTECH Clúster, el Catalan Water Partnership (CWP), el Clúster de l’energia solar (SOLARTYS), l’Hàbitat Clúster Barcelona (HCB), el Clúster de Materials Avançats de Catalunya (ClústerMAV), el Clúster Català de Moda (MODACC), el Packaging Cluster, el CataloniaBio & HealthTech, el Clúster d’energia eficient de Catalunya (CEEC), el Foodservice clúster, el Centre de Difusió Tecnològica de la Fusta i el Moble de Catalunya (CENFIM), el Light Technologies Cluster (SECPhO) i el Kid’s Cluster.
Per la seva banda, alguns dels clústers colombians que han assistit a la sessió són el Clúster del Café de Antioquia, el Clúster de Bioenergia, el Clúster de Salud de Bogotà, el Clúster de Industrias Creativas y Contenidos, la Iniciativa Clúster Lácteo de Bogotà o el Clúster Negocios Digitales.
A Catalunya, la política de clústers a va començar fa 25 anys. El programa Catalonia Clústers impulsat per la Generalitat a través d’ACCIÓ te com a objectiu la millora de la competitivitat de l’economia catalana mitjançant la promoció dels clústers entesos com agrupacions d’empreses i entats relacionades d’un mateix sector o negoci per compartir recursos, generar sinèrgies i projectar-se internacionalment. Actualment, 29 clústers estan acreditats per aquest programa, agrupant 2.200 empreses amb una facturació de 74.000 milions d’euros i 309.000 treballadors.
La trobada d’aquesta setmana, que compta amb la participació de 19 clústers catalans i 11 colombians, és la cinquena edició de l’International Intercluster Meeting organitzat per ACCIÓ