L’informe, elaborat per ACCIÓ, analitza la intensitat exportadora de Catalunya a 120 mercats, comparada amb la dels principals països europeus, i les seves previsions de creixement econòmic.
- Els països amb més potencial per a les empreses catalanes són de les àrees geogràfiques d’Àsia (Indonèsia, Vietnam, Filipines, la Xina, la Índia i Bangladesh), Amèrica del Nord (Estats Units) i Àfrica Oriental (Etiòpia, Kènia, i Tanzània).
- Les exportacions catalanes han superat aquest 2017 per primera vegada els 70.000 milions d’euros, la xifra més alta de la sèrie històrica i que suposa un nou rècord per setè any consecutiu.
La Generalitat de Catalunya ha elaborat un estudi a través d’ACCIÓ –l’agència per a la competitivitat de l’empresa de la Generalitat de Catalunya, depenent del Departament d’Empresa i Coneixement- per determinar els 10 països amb més potencial de creixement per a les exportacions catalanes. El resultat és que els mercats que presenten més marge de creixement són de les àrees geogràfiques d’Àsia (Indonèsia, Vietnam, Filipines, la Xina, la Índia i Bangladesh), Amèrica del Nord (Estats Units) i Àfrica Oriental (Etiòpia, Kènia, i Tanzània).
Tot i que les exportacions catalanes han batut rècord aquest 2017 per setè any consecutiu, el document anomenat La intensitat exportadora de Catalunya i els mercats potencials de futur posa de manifest l‘oportunitat d’aprofitar les noves dinàmiques dels mercats internacionals per millorar la posició exportadora de Catalunya en regions i països que estan impulsant la demanda mundial. L’objectiu és que el ritme creixent de les vendes de Catalunya a l’exterior no es vegi frenat els propers anys.
D’aquesta manera, l’informe analitza la intensitat exportadora de Catalunya en 120 països, un dels indicadors més utilitzats a nivell internacional, i la compara amb la dels principals mercats europeus (Alemanya, Regne Unit, França, Itàlia i Espanya així com amb països europeus de dimensió comparable a Catalunya pel que fa a població o PIB com Àustria, Dinamarca i Finlàndia). Es tracta de determinar el grau d’exportació de Catalunya a una destinació determinada respecte les tendències mundials.
El resultat són 38 països on els índexs d’intensitat exportadora de Catalunya encara tenen marge de creixement. D’aquests, tenint en compte variables de mercat i les previsions de creixement econòmic, el document prioritza els mercats d’Indonèsia, Vietnam, la Xina, la Índia i Bangladesh, Estats Units, Etiòpia, Kènia, i Tanzània com els que presenten més marge perquè les empreses catalanes hi intensifiquin la seva presència comercial:
- Etiòpia: les exportacions catalanes a Etiòpia s’han triplicat ens els últims deu anys (des del 2008) i actualment hi ha 140 empreses catalanes que venen els seus productes en aquest mercat, principalment en els sectors de la química, el material elèctric i la maquinària. El país té una població que supera els 92 milions de persones i les previsions de creixement mig anual del PIB pels propers 5 anys són del 8,2%. Per a les empreses catalanes presenta oportunitats de negoci en sectors com l’agricultura, les infraestructures i la construcció.
- Kènia: amb 46 milions d’habitants, les vendes de Catalunya en aquest mercat han crescut un 90,5% en els darrers deu anys i han estat liderades, també en aquest cas, pel material elèctric, la química i la maquinària. Les previsions de creixement mig anual per aquest país, amb 344 empreses catalanes que hi exporten, són del 6,1% fins al 2022. Ofereix oportunitats en àmbits com l’economia circular i la maquinària-béns d’equip.
- Tanzània: actualment 150 empreses catalanes venen els seus productes o serveis a Tanzània, que amb 50 milions d’habitants compta de mitjana amb una previsió de creixement anual del 6,6% pels propers cinc anys. Les exportacions catalanes s’han més que duplicat des del 2008, amb un notable creixement interanual del 60% aquest 2017, mentre els sectors que concentren més vendes catalanes en aquest mercat són l’automoció, el paper i cartró i la química. Les empreses interessades en introduir-se al país trobaran oportunitats en l’agricultura, l’energia i els recursos.
- Indonèsia: el país del sud-est asiàtic té una població de 262 milions de persones i una previsió mitjana de creixement anual del 5,5% pels propers cinc anys. Les vendes de Catalunya a Indonèsia han crescut un 117% en els últims deu anys i actualment estan liderades per la química, la maquinària i el tèxtil, amb més de 800 empreses catalanes que hi exporten. El paper, cartró o packaging i l’agricultura són sectors que presenten oportunitats de negoci per al teixit empresarial català.
- Vietnam: més de 93 milions de persones viuen en aquest país del sud-est asiàtic, que té unes previsions de creixement mig anual fins al 2020 del 6,5%. Les exportacions catalanes al Vietnam s’han multiplicat gairebé per 4 en els darrers deu anys, i en l’actualitat estan liderades pels sectors químic, la farmacèutic i l’alimentació. Més de 1.000 empreses catalanes venen els seus productes o serveis al país, que planteja oportunitats en àmbits de la indústria 4.0 i la maquinària-béns d’equip, entre d’altres.
- Filipines: gairebé 880 empreses catalanes exporten actualment en aquest arxipèlag, que compta amb una població de 105 milions de persones i una previsió mitjana de creixement anual del 6,8% per als propers cinc anys. Les vendes de Catalunya en aquest país estan liderades per l’alimentació i begudes, la química i el sector farmacèutic. Unes exportacions que en els darrers deu anys han augmentat un 264%.
- Bangladesh: amb una població de 163 milions de persones, Bangladesh presenta unes previsions de creixement mig anual del 7% fins al 2022. Gairebé 460 empreses catalanes exporten en aquest país -principalment en els sectors de química, maquinària i alimentació- que ha registrat un increment del 42% pel que fa a les exportacions d’empreses catalanes en el període 2008-2017. Alimentació i béns de consum són alguns dels sectors amb més oportunitats de negoci per a les empreses catalanes.
- Xina: les exportacions d’empreses catalanes a la Xina s’han multiplicat per 3 respecte el 2008 i actualment estan liderades per l’alimentació i begudes, la química i el sector farmacèutic. Més de 5.000 empreses catalanes exporten en aquest mercat, 1.900 de les quals de manera regular (és a dir, els darrers quatre anys de manera consecutiva). Amb 1.390 milions d’habitants, de mitjana s’espera un creixement anual del 6,2% pels propers cinc anys. Per a les empreses catalanes, el país asiàtic presenta oportunitats de negoci en sectors com la biotecnologia i la indústria 4.0.
- Índia: les vendes de les empreses catalanes a l’Índia s’han duplicat els últims deu anys. Actualment hi exporten 2.557 empreses catalanes, 976 de les quals ho fan de manera regular, principalment en els sectors de la química, la maquinària i l’automoció. Compta amb una població de 1.317 milions de persones i una previsió de creixement mig anual del 7,9% fins al 2022. Les smart cities i la maquinària-béns d’equip són els àmbits amb més oportunitats de negoci per al teixit empresarial català.
- Estats Units: les exportacions catalanes als Estats Units han crescut gairebé un 100% en els darrers deu anys. Les vendes de les 9.800 empreses catalanes (2.880 de les quals regulars) que exporten en aquest país es concentren els sectors de la química, la maquinària i el farmacèutic. De mitjana, la previsió de creixement anual pels propers cinc anys és del 2,1% en un país que compta amb una població de 326 milions d’habitants. Les empreses catalanes trobaran als Estats Units oportunitats de negoci en els camps de les smart cities i la biotecnologia.
Les exportacions catalanes han superat aquest 2017 per primera vegada els 70.000 milions d’euros, la xifra més alta de la sèrie històrica i que suposa un nou rècord per setè any consecutiu. En concret, les vendes catalanes a l’exterior han assolit els 70.828,7 milions d’euros, un creixement de 8,7% en termes interanuals. Es tracta d’una taxa de creixement superior al de la mitjana de la Unió Europea (+7,4%) i la Zona Euro (+7,2%), així com a la de països com Itàlia (+7,4%), Alemanya (+6,3%) i França (+4,5%).
Pel que fa als resultats acumulats entre gener i abril, les vendes de Catalunya a l’exterior sumen 24.194 milions d’euros, un creixement del 4,5% en termes interanuals i una xifra que representa el 25,5% del total de l’Estat espanyol.
Les vendes catalanes a l’exterior han crescut un 8,7% en termes interanuals, una taxa de creixement superior al de la mitjana de la Unió Europea (+7,4%) i la Zona Euro (+7,2%).