ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

La startup catalana Mitiga Solutions crea un software que minimitza l’impacte de les erupcions volcàniques en el sector de l’aviació

A través d’una notificació automàtica, la tecnologia permet que les aerolínies comercials tinguin informació de quin tram de la trajectòria del vol es podria veure afectat i a quina alçada arribaria l’impacte d’una erupció d’un volcà.

Mitiga
  • Segons Àlex Martí, director general de la startup, “el tancament de l’espai aeri i la cancel·lació de vols suposen una important pèrdua econòmica a molts nivells, com va passar al 2010 quan el volcà Eyjafjallajökull va entrar en erupció a Islàndia”.
  • Mitiga Solutions, spin-off del Barcelona Supercomputing Center, és una de les 10 startups que participa al programa d’acceleració Empenta impulsat per la Generalitat a través d’ACCIÓ, juntament amb ESADE i ESADECREAPOLIS que té com objectiu accelerar el creixement d’empreses emergents en fases inicials.

La startup catalana Mitiga Solutions ha desenvolupat una tecnologia capaç d’avaluar els impactes de les erupcions volcàniques en el sector de l’aviació. Es tracta d’un software que permet a les companyies aèries conèixer els riscos que aquests desastres naturals poden suposar per l’activitat dels seus vols.

Mitiga Solutions, spin-off del Barcelona Supercomputing Center, és una de les 10 startups que participa al programa d’acceleració Empenta impulsat per ACCIÓ–l’agència de la Generalitat de Catalunya per a la competitivitat de l’empresa, depenent del Departament d’Empresa i Coneixement-, conjuntament amb ESADE i ESADECREAPOLIS amb l’objectiu d’accelerar el creixement d’empreses emergents que es troben en fases inicials per tal que els seus productes o serveis arribin al mercat i trobin finançament.

A través d’algoritmes, informació de diversos observatoris especialitzats i imatges satèl·lit, la startup catalana pot saber quan entrarà en erupció un volcà, predir el seu impacte i proposar trajectòries alternatives. D’aquesta manera, la tecnologia de Mitiga Solutions, anomenada SORT-ATM, ofereix a les companyies aèries un major temps de resposta per avaluar i gestionar l’impacte que els podria suposar l’erupció volcànica. Així, el software informa l’aerolínia a través d’una notificació automàtica i amb una antelació d’entre 24 i 48 hores sobre quin tram de la trajectòria del vol es veurà afectat, a quina alçada arribarà l’impacte de l’erupció i quants dels seus vols programats podran continuar amb l’activitat sense assumir riscos.

Actualment les aerolínies no disposen d’una eina que els permeti conèixer l’impacte que tenen en la seva activitat desastres naturals com les erupcions volcàniques”, explica Àlex Martí, director general de l’empresa. “Davant d’aquesta incertesa les línies aèries acostumen a decidir no assumir riscos i anul·lar vols”, afegeix. “El tancament de l’espai aeri i la cancel·lació de vols suposen una important pèrdua econòmica a molts nivells, tal com va passar al 2010 quan el volcà Eyjafjallajökull va entrar en erupció a Islàndia”, destaca el director general. “Per això, la tecnologia de Mitiga Solutions ofereix una solució que ajuda als clients a prendre decisions davant desastres naturals, minimitzant riscos i assumint el menor impacte econòmic possible”, subratlla.

A banda de les aerolínies comercials, la tecnologia creada per l’empresa emergent catalana també s’aplica a sectors com les companyies d’assegurances, els aeroports i els proveïdors de motors. “Les aerolínies lloguen motors a aquestes empreses i sovint en fan un mal ús que repercuteix negativament als proveïdors”, explica Àlex Martí. En aquest sentit, l’eina de Mitiga Solutions permet a les empreses proveïdores saber si l’aeronau ha passat per una zona afectada per una erupció volcànica i a quina dosis de cendra ha estat exposat el seu motor. “Així, poden adaptar el servei de manteniment del motor i ajustar-lo a l’ús que hagi donat l’aerolínia, maximitzant els seus beneficis”, subratlla. Pel que fa al cas dels aeroports, la tecnologia desenvolupada per la startup catalana és capaç de detectar quina afectació pot tenir la caiguda de la cendra causada per l’erupció del volcà. “Els aeroports no preveuen que les tasques de manteniment de la pista i sobretot dels avions, s’endarrereixen per culpa de la cendra que cau”, explica el director general de Mitiga Solutions. “Aquest endarreriment pot provocar que un avió estigui 2 o 3 dies sense poder operar, fet que també suposa un important problema econòmic”, assegura.

Mitiga Solutions, fundada al 2018, ha iniciat un programa pilot amb aerolínies d’arreu del món, companyies d’assegurances i proveïdors de motors. La startup catalana, que ha participat al Fòrum d’Inversió 2018 d’ACCIÓ celebrat el passat 20 de juny, té la previsió de començar a comercialitzar el seu projecte a partir del 2019 a Indonèsia, Sud Amèrica, Nord Amèrica i el Nord d’Europa, zones afectades per erupcions volcàniques.

Mitiga Solutions ha iniciat un programa pilot amb aerolínies d’arreu del món, companyies d’assegurances i proveïdors de motors.

Serveis relacionats