El conseller delegat d’ACCIÓ, Joan Romero, ha explicat aquest divendres que “invertir en economia circular implica negoci i innovació, dos aspectes que permeten a les empreses ser més competitives”. Ho ha explicat durant la seva participació en la sessió Economia circular: competitivitat i reindustrialització organitzada per l’oficina de Barcelona del Club de Roma, en el marc del cicle ‘Transformar l’economia combatent el canvi climàtic’. L’economia circular defensa un model econòmic més sostenible, que prioritzi les energies renovables, aposti per l’eficiència energètica i faci un ús responsable dels recursos.
Segons dades de la Unió Europea, l’economia circular afavoreix la reducció de l’impacte ambiental i l’ús dels recursos, fet que, al seu torn, permet un estalvi potencial de 630.000 milions d’euros anuals a tota la industria europea. En aquest context, Romero ha subratllat que “les empreses han d’invertir de forma sostenible en el temps perquè això es trasllada al seu compte de resultats i els permet ser més competitives”, una aposta responsable que també “afegeix valor a la marca i permet entrar en nous mercats”, especialment en un context en què el consumidor valora cada cop més els productes sostenibles i les empreses responsables.
El conseller delegat d’ACCIÓ ha recordat que si les empreses aposten per l’economia circular, no només obtindran beneficis a nivell de reputació i diferenciació, sinó que també els repercutirà en termes de competitivitat i innovació, gràcies a la optimització de recursos i materials, amb el consegüent augment de la rendibilitat, i a la introducció de tecnologia innovadora per canviar la forma de produir. Romero també ha subratllat que “l’economia circular no només planteja un nou model productiu, sinó noves formes de relació entre empreses i també entre empreses i consumidors”, tant en el cas de les grans companyies com en el de les pimes. “L’economia circular és molt important socialment, ho és com a motor d’innovació, però també com a element de competitivitat empresarial”, ha afegit.
Durant l’acte, el conseller delegat d’ACCIÓ ha presentat el Mapa de l’oferta d’Economia Circular a Catalunya, que ha identificat prop de 400 empreses catalanes que ja ofereixen solucions concretes en l’àmbit de l’economia circular, el 91% de les quals son pimes. Segons aquest estudi d’ACCIÓ, les empreses que ja incorporen l’economia circular als seus negocis donen feina a gairebé 70.500 professionals, tenen una facturació agregada d’11.038 milions d’euros (4.100 milions dels quals són conseqüència directa d’aquest model alternatiu) i més de la meitat d’aquestes entitats exporten. Actors com les startups, els centres tecnològics o els clústers també juguen un rol destacat en l’economia circular a Catalunya, fet que posa de manifest que es tracta d’un ecosistema ric i en constant creixement.
Romero també ha subratllat que “l’economia circular no només planteja un nou model productiu, sinó noves formes de relació entre empreses i també entre empreses i consumidors”