L’acte ha estat organitzat per la Korea Industrial Complex Corporation, entitat coreana que agrupa actualment 100 clústers que sumen el 35,5% de la producció, el 35% de les exportacions i el 28,3% de l’ocupació del país
Corea del Sud ha escollit Catalunya com la regió convidada per exposar la seva experiència en política de clústers a la principal trobada sobre aquest àmbit que s’ha celebrat aquest dimarts a Seül. Es tracta d’un esdeveniment organitzat per Korea Industrial Complex Corporation (KICOX), una entitat afiliada al Ministeri de Comerç, Indústria i Energia coreà, dedicada al suport dels clústers.
La trobada celebrada a Seül ha reunit l’ecosistema de clústers coreà, entre membres de la xarxa del KICOX, empresaris i representants del govern de Corea. Per al gerent de Dinamització de Clústers d’ACCIÓ, Joan Martí, “és molt significatiu que Corea s’hagi fixat en Catalunya com un referent en política de clústers, entre tots els països del món que impulsen la competitivitat empresarial utilitzant aquest instrument. “És especialment important ja que Corea és un dels principals models econòmics que lidera el rànquing de les economies més innovadores, segons Bloomberg”, afegeix. En concret, la ponència sobre Catalunya s’ha centrat en l’explicació de l’estratègia catalana en matèria de clústers, els principals instruments de promoció o la seva aplicació en el foment de la competitivitat de les empreses, així com en l’exposició de casos i projectes destacats.
El KICOX, que té més de 50 anys d’experiència, agrupa actualment 100 clústers que sumen 10.000 membres entre empreses, universitats i centres tecnològics i representen el 35,5% de la producció, el 35% de les exportacions i el 28,3% de l’ocupació del país. Durant el mes de novembre, una delegació de clústers coreans visitaran Catalunya per intercanviar sinergies i buscar oportunitats de col·laboració amb els seus homòlegs catalans. El primer contacte entre els clústers d’ambdós territoris va ser l’any 2016 durant la V Strategic Training Week, una activitat organitzada per ACCIÓ per fomentar aliances entre tots dos ecosistemes.
Catalunya compta, precisament, amb més de 25 anys d’experiència en el desenvolupament de clústers, a través del programa Catalonia Clusters. Aquesta iniciativa està impulsada per la Generalitat a través d’ACCIÓ –l’agència per a la competitivitat de l’empresa de la Generalitat de Catalunya depenent del Departament d’Empresa i Coneixement-, amb l’objectiu de promoure l’agrupació d’empreses i entats d’un mateix sector per impulsar la seva competitivitat, compartir recursos, generar sinergies i projectar-se internacionalment. Actualment, els 28 clústers catalans del programa agrupen 2.200 empreses amb una facturació de 74.000 milions d’euros i més de 300.000 treballadors.
ACCIÓ ha exposat a Seül quina és l’estratègia catalana en l’àmbit dels clústers i com s’ha aplicat per fomentar la competitivitat de les empreses