El projecte, dissenyat per a un ús urbà i amb una autonomia de 16 hores de circulació, s’ha presentat durant l’Smart City Expo World Congress.
- Aquest nou minibús sostenible ha estat dissenyat per TMB, Applus Idiada, Indcar, Millor Battery i el centre tecnològic Eurecat.
Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) ha presentat aquest dimarts el primer minibús elèctric avançat de fabricació catalana. El prototip, que s’ha donat a conèixer en el marc de l’Smart City Expo, ha estat desenvolupat íntegrament per empreses catalanes en el marc de l’estratègia de recerca i innovació per a l'especialització intel·ligent RIS3CAT que gestiona ACCIÓ i que està cofinançat pel Fons Europeus de Desenvolupament Regional de la Unió Europea en el marc del Programa Operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020.
A l’acte de presentació del vehicle hi ha participat la presidenta de TMB, Mercedes Vidal, i la directora general d’Indústria de la Generalitat, Matilde Villarroya. La directora general ha assegurat que “es tracta d’un projecte transformador, molt important per a la indústria catalana i un exemple d’innovació col·laborativa amb un clar objectiu: la sostenibilitat”.
El minibus ha estat dissenyat per a un ús urbà intensiu en recorreguts d’alta exigència com els del Bus del Barri de TMB, amb autonomia per a 16 hores de circulació, fins i tot quan l’aire condicionat està en marxa. Pensant en la sostenibilitat de l’operació, s’ha procurat que el vehicle tingui uns baixos costos de manteniment i sobretot que les bateries siguin modulars i fàcilment accessibles a través de la porta posterior. Així, les seves característiques el fan extrapolable a qualsevol operació en una altra ciutat europea. Les empreses catalanes que han participat en el desenvolupament del projecte són TMB Applus Idiada, Indcar, Millor Battery i el centre tecnològic Eurecat.
Una vegada finalitzada la seva presència a l’Smart City Expo World Congress, el minibús elèctric iniciarà un període de proves, en les quals realitzarà uns 4.000 quilòmetres simulant recorreguts de les línies de bus de Barcelona i posteriorment, començarà el servei regular amb passatgers.
Actualment hi ha en marxa 11 Comunitats RIS3CAT en àmbits com l’alimentació, la salut, l’energia, la impressió 3D, la indústria 4.0, la fabricació avançada, la producció agroalimentària o l’aigua, que en total estan desenvolupant 58 macroprojectes d’innovació i R+D.
Actualment hi ha en marxa 11 Comunitats RIS3CAT en àmbits com l’alimentació, la salut, l’energia, la impressió 3D, entre d'altres