Consellera Chacón: "Volem augmentar la ràtio de participació de dones fundadores, CEOs o directives de pimes que es presenten a l’SME Instrument de la Comissió Europea, ja que actualment només l’11% dels projectes que es presenten estan liderats per dones"
- L’SME Instrument de la Comissió Europea finança projectes d’innovació amb ajuts d’entre 50.000 i 2,5 milions d’euros per empresa
-
El Departament d’Empresa i Coneixement, a través d’ACCIÓ, oferirà jornades de formació, mentoring i assessorament a dones directives per impulsar la presentació de candidatures per accedir a aquests fons
El Departament d’Empresa i Coneixement impulsa a través d’ACCIÓ –l’agència per a la competitivitat de l’empresa- un nou projecte per millorar l’accés de les dones emprenedores catalanes al finançament europeu en l’àmbit de la innovació. Es tracta del projecte EMPOWA cofinançat pel programa COSME de la Comissió Europea i executat per sis regions i països de la Unió Europea (Catalunya, Grècia, Itàlia, Bulgària, Lituània i la regió North Rhine-Westphalia d’Alemanya), que a Catalunya està impulsat per ACCIÓ.
Ho ha anunciat aquest dimarts al matí la consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, en el marc del primer Congrés Internacional de Dona i Empresa organitzat per PIMEC. La consellera ha assegurat que “volem augmentar la ràtio de participació de dones fundadores, CEOs o directives de pimes que es presenten a l’SME Instrument de la Comissió Europea, ja que actualment només l’11% dels projectes que es presenten estan liderats per dones". L’SME Instrument del programa Horitzó 2020 de la Comissió Europea atorga ajuts d’entre 50.000 euros i 2,5 milions d’euros a empreses amb projectes d’innovació amb alt potencial de creixement internacional.
Chacón ha volgut subratllar que “Catalunya està compromesa amb l’Agenda 2030, volem donar resposta als reptes de sostenibilitat i igualtat. Una agenda de compromís a curt, mitjà i llarg termini que reverteixi les tendències actuals en contra d’aquests principis ineludibles.”
D’aquesta manera, per augmentar la ràtio de participació de les dones en aquest programa, ACCIÓ organitzarà jornades de formació i oferirà assessorament personalitzat per donar suport a les dones en la redacció i presentació de propostes per accedir als ajuts europeus. Després, en cas que les propostes siguin seleccionades, les empresàries també rebran formació per preparar el pitch per defensar el seu projecte a Brussel·les. Durant tot el procés també s’oferirà sessions de mentoratge a través de dones emprenedores que ja han obtingut un ajut de l’SME Instrument.
Catalunya, líder a Europa en captació de fons
L’SME Instrument és una de les iniciatives del programa europeu per a la recerca i la innovació Horitzó 2020, el més gran posat en marxa fins al moment per la Comissió Europea, que compta amb prop de 80.000 milions d’euros de pressupost. Des que va començar l’any 2014 i fins al 2017, Catalunya ha estat la regió de tot Europa que ha captat més recursos en aquest programa. En concret, 148 pimes catalanes han obtingut 61,9 milions d’euros a fons perdut per dur a terme projectes d’R+D i innovació.
D’aquesta manera, Catalunya se situa per sobre de les regions del Sud-est d’Irlanda (50,2 ME), Madrid (48,3 ME), Llombardia (45,8 ME) i Illa de França (35,5 ME), amb un volum de fons captats similars als de països com Països Baixos (65,6 ME) o Finlàndia (65,3 ME) i per sobre d’altres països com Irlanda (59,1 ME) o Àustria (24,5 ME).
Amb aquest ajut, i en funció de la seva intensitat, les 148 pimes catalanes que l’han obtingut han desenvolupat estudis de viabilitat del seu pla de negoci durant 6 mesos o han dut a terme les proves pilot necessàries per portar la seva tecnologia al mercat. Per accedir a aquest finançament, ACCIÓ ha estat nomenada per la Comissió Europea com l’organisme responsable a Catalunya d’analitzar les necessitats dels projectes d’innovació i facilitar serveis de coaching per assessorar-les en el desenvolupament del projecte. ACCIÓ ofereix aquest servei d’assessorament com a membre de la xarxa Enterprise Europe Network (EEN), l’organització que ofereix a les pimes informació i assessorament en relació a les polítiques i oportunitats de negoci als països de la UE.
L’SME Instrument és una de les iniciatives del programa europeu per a la recerca i la innovació Horitzó 2020, que compta amb prop de 80.000 milions d’euros de pressupost