La consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, ha assegurat que “volem acompanyar les empreses en la reflexió i la preparació dels seus plans d’actuació perquè des del primer minut del nou escenari estiguin llestes i siguin competitives”.
- La iniciativa, que s’articula a través d’ACCIÓ, té per objectiu que les empreses catalanes preparin plans de contingència per encarar el procés de sortida del Regne Unit de la Unió Europea.
- La Finestreta Brexit inclou un servei d’assessorament personalitzat, suport en destí des de l’oficina d’ACCIÓ a Londres, una eina d’autodiagnosi online sobre el grau d’exposició al Brexit, acompanyament per exportar a nous mercats alternatius i l’organització de jornades pràctiques arreu del territori.
- Actualment 3.374 empreses catalanes exporten al Regne Unit i hi ha 461 filials catalanes al país.
El Departament d’Empresa i Coneixement, a través d’ACCIÓ –l’agència per a la competitivitat de l’empresa- posa en marxa un pla d’actuacions per orientar les empreses catalanes que actualment exporten, importen o tenen una filial al Regne Unit amb motiu de la sortida d’aquest país de la Unió Europea. Es tracta de la Finestreta Brexit, que té per objectiu assessorar el teixit empresarial català perquè prepari plans de contingència.
Durant la presentació d’aquesta línia d’actuacions, la consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, ha assegurat aquest dimarts al matí que “volem acompanyar les empreses en la reflexió i la preparació dels seus plans d’actuació perquè des del primer minut del nou escenari estiguin llestes i siguin competitives”. Chacón ha subratllat que el “Regne Unit és un dels principals socis de Catalunya en diversos camps, i volem que segueixi sent així”.
En aquest sentit, la Finestreta Brexit contempla diverses actuacions, en primer lloc per sensibilitzar l’empresa catalana de la necessitat de preparar-se per a la sortida del Regne Unit de la Unió Europea i, en segon lloc, perquè elaborin plans d’actuacions en àmbits com la fiscalitat i les duanes, la logística, l’organització interna, el seu model de negoci i el marc regulatori, financer i legal.
Actualment 3.374 empreses catalanes exporten al Regne Unit –el cinquè soci comercial de Catalunya- per un valor de 3.900 milions d’euros, mentre que les importacions se situen en els 2.800 milions d’euros. Destaquen les vendes de Catalunya al Regne Unit en els sectors de l’automoció, els aparells i material elèctric i el plàstic i manufactures. D’altra banda, hi ha 461 filials d’empreses catalanes en aquest país.
Les actuacions derivades de la Finestreta Brexit es duran a terme des de Barcelona (mitjançant l’Oficina Tècnica de Barreres a la Internacionalització d’ACCIÓ) i a través de l’oficina d’ACCIÓ a Londres:
- Termòmetre Brexit: les empreses catalanes poden accedir al web https://brexit.accio.gencat.cat per realitzar una autodiagnosi online de 15 minuts per analitzar l’impacte al qual es pot exposar davant d’una sortida del Regne Unit de la UE.
- Assessorament personalitzat: experts d’ACCIÓ orientaran de manera gratuïta i personalitzada les empreses catalanes sobre les àrees d’impacte concretes que pot suposar el Brexit. S’oferiran recomanacions per estructurar l’elaboració d’un pla de contingència i alternatives i mercats per diversificar riscos. A més, des de l’oficina d’ACCIÓ a Londres es donarà suport en la cerca d’experts per a la revisió de contractes comercials, certificadores especialitzades, companyies logístiques i transitaris alternatius, entre d’altres. També es donarà suport en la cerca de nous socis comercials en cas necessari.
- Suport per diversificar mercats: en cas que després de rebre assessorament l’empresa consideri iniciar o augmentar la seva activitat comercial en altres països per diversificar riscos i mercats podrà accedir a descomptes fins al 50% del cost dels serveis de la xarxa 40 Oficines Exteriors de Comerç i d’Inversions d’ACCIÓ al món. D’aquesta manera podrà fer prospecció i identificar nous mercats per diversificar el risc comercial del Brexit.
- Brexit Desk: qualsevol empresa amb dubtes derivats de la sortida del Regne Unit de la Unió Europea es podrà posar en contacte amb l’Oficina Tècnica de Barreres a la Internacionalització d’ACCIO per rebre informació i assessorament per superar els obstacles que se’ls presentin en el seu procés d’exportació al Regne Unit.
- Jornades arreu de Catalunya: per conèixer de primera mà les implicacions a nivell empresarial que pot suposar el Brexit s’han organitzat un conjunt de jornades pràctiques arreu de Catalunya els propers mesos de maig i juny. En total s’han organitzat de moment 7 sessions a Barcelona, Girona, Tarragona, Lleida, Mataró, Igualada i Tortosa.
Àrees d’impacte
Per elaborar els serveis que s’ofereixen a les empreses en el marc de la Finestreta Brexit, ACCIÓ ha analitzat les implicacions més directes que pot suposar el Brexit per a les empreses.
- Duanes: si Regne Unit esdevé un país tercer pot implicar la sol·licitud de nous de tràmits duaners, controls sanitaris i fitosanitaris a la frontera (tant en origen, com en destí), aplicacions d’aranzels, contingències i restriccions, a més de la sol·licitud de noves llicencies, certificacions, registres i autoritzacions que comportaran un increment del cost del producte.
- Logística: el Brexit pot comportar impactes en el transport terrestre requerint l’obtenció de noves llicències per part dels transportistes, així com increments dels costos degut al tràmits duaners i administratius exigits per fer els despatxos de duanes, i retards en les entregues com a conseqüència dels controls d’inspecció fronterers. Les empreses compromeses amb entregues ‘Just in Time’ hauran de revisar les condicions establertes amb els seus transitaris i clients per tal de prevenir-les i no incomplir-les.
- Marc regulatori: el Brexit podria implicar, després d’una etapa transitòria, que el Regne Unit creés el seu propi sistema de normes i reglaments amb noves disposicions tècniques en l’àmbit de la seguretat, la sanitat, la higiene o l’etiquetatge. A més, es preveuen algunes contingències i prohibicions per a determinats productes amb l’objectiu de protegir el seu mercat intern. Per part de la UE, en el moment que Regne Unit surti de la unió duanera i mercat únic, es començaran aplicar les lleis relatives a països tercers.
- Marc legal: la relació contractual entre empreses catalanes i els seus clients o proveïdors del Regne Unit pot quedar alterada, fet que pot tenir conseqüències en alteracions dels preus degut a possibles fluctuacions de divises, responsabilitat a nivell dels incoterms establerts, la necessitat d’obtenir noves llicències i certificacions o retards en les entregues, entre d’altres. També cal tenir en compte que el Regne Unit podrà aplicar la seva pròpia legislació referent a la protecció de la propietat industrial i les patents, a banda que caldrà que les empreses s’adaptin a possibles canvis en la normativa de protecció de dades.
- Organització i empreses: la sortida del Regne Unit de la Unió Europea pot comportar alteracions laborals tant per contractar treballadors britànics a Catalunya com catalans al Regne Unit, més enllà de la necessitat de convalidar i homologar títols acadèmics obtinguts al Regne Unit.
- Marc financer: és necessari que les empreses siguin conscients que amb el Brexit es preveuen fluctuacions de la lliura i que els fons públics i programes de cooperació del Regne Unit amb la Unió Europea es poden veure afectats. A més, es preveu que els operadors financers de Regne Unit puguin perdre el dret de prestar serveis en la UE sota les condicions del passaport financers.
- Estratègia i model de negoci: per a l’empresa, la sortida del Regne Unit de la Unió Europea pot tenir impacte directe en l’àrea comercial, la logística (tant d’aprovisionament, com de subministrament), el departament financer, el legal, el fiscal i el de qualitat. No obstant això, el Brexit pot suposar una oportunitat per a les empreses, que poden guanyar mercat en nínxols que abans ocupaven productes provinent del Regne Unit.
Les actuacions derivades de la Finestreta Brexit es duran a terme des de l’Oficina Tècnica de Barreres a la Internacionalització i a través de l’oficina d’ACCIÓ a Londres.