L’empresa catalana lidera un consorci internacional que ha creat un únic dispositiu que incorpora sensors de gasos contaminants, un sistema de localització i un altre que mesura constants vitals per alertar les unitats de control si un bomber no es troba en condicions de continuar amb la seva activitat
- En el marc del programa Nuclis d’R+D Empresarial Internacionals d’ACCIÓ, s’ha concedit un ajut de 102.000 euros a Sensotran per aquest projecte, que desenvolupa conjuntament amb dos socis alemanys.
- D’origen familiar i fundada al 1990, Sensotran està especialitzada en la detecció de gasos en l’àmbit industrial i treballa per a empreses dels sectors químic, petroquímic o alimentari.
L’empresa catalana Sensotran, especialitzada en la producció de sensors de detecció de gasos, ha desenvolupat un únic dispositiu per als serveis d’emergències capaç de detectar la presència de gasos tòxics, geolocalitzar els bombers en espais tancats (edificis, soterranis o túnels) i mesurar les seves constants vitals. Els bombers poden portar a sobre durant la seva activitat aquest dispositiu de dimensions reduïdes, que informa les unitats de control en temps real perquè puguin vigilar l’estat físic de cada agent durant una actuació.
Per aquest projecte Sensotran ha comptat amb el suport d’ACCIÓ –l’agència per a la competitivitat de l’empresa, depenent del Departament d’Empresa i Coneixement- a través del programa d’ajuts Nuclis d’R+D Empresarial Internacionals, que impulsen projectes empresarials d’R+D entre empreses catalanes i socis internacionals. En concret, s’ha concedit un ajut de 102.000 euros a l’empresa catalana per a aquest projecte en el qual treballa en col·laboració amb l’empresa alemanya Telocate (especialitzada en tecnologies de localització), la universitat alemanya de Freiburg i el Centre d’Enginyeria de Microsistemes per a Instrumentació i Control (CEMIC) de la Universitat de Barcelona (UB).
D’acord amb el CEO de Sensotran, Marc Delgado, l’objectiu del projecte és crear “un únic dispositiu que concentri totes aquestes funcionalitats i serveixi com a element de gestió de la salut dels bombers”, de manera que el centre de control pugui actuar immediatament si algun efectiu no es troba bé o està sobreexposat a gasos nocius durant una operació. Així, el dispositiu inclou un sistema de banda ultra ampla (UWB) per localitzar els efectius en espais tancats (una capacitat que no té el sistema GPS, per exemple), una polsera que mesura les seves constants vitals (freqüència cardíaca, saturació d’oxigen, CO2 en sang, etc.) i un conjunt de sensors fotomètrics que detecten gasos tòxics complexos i alerten l’usuari si hi entra en contacte a través d’un codi de colors, una tècnica que, segons Delgado “no s’havia emprat mai en aquest àmbit”. El consorci preveu comptar amb una primera prova pilot d’aquesta solució durant el proper any.
Per Delgado, “el projecte va néixer per una necessitat que ens van comunicar els bombers, però tot i centrar-se inicialment en les seves necessitats, el dispositiu serà útil per a qualsevol col·lectiu que treballi en espais confinats com ara miners o els treballadors de drassanes”. Així, el CEO de Sensotran subratlla que “és molt interessant col·laborar amb altres empreses i entitats que són experts en àmbits que nosaltres no controlem perquè això ens permet desenvolupar un producte global que ofereixi totes aquestes funcionalitats en un únic dispositiu”. De fet, des de la xarxa d’Oficines Exteriors de Comerç i Inversions de Catalunya al món s’ofereixen serveis de suport a la cerca de socis tecnològics dirigits a empreses i altres agents de l’ecosistema d’innovació català per fomentar la cooperació internacional.
Sensotran, d’origen familiar i fundada al 1990, compta actualment amb una dotzena de treballadors i ha iniciat recentment una estratègia d’exportació per centrar-se principalment en el mercat llatinoamericà. Especialitzats en la detecció de gasos, treballen principalment per a sectors industrials (com el químic, el petroquímic o l’alimentació) i ofereixen serveis a diferents cossos de seguretat.
L'empresa preveu oferir el seu dispositiu a qualsevol col·lectiu que treballi en espais confinats com ara miners o els treballadors de drassanes