ACCIÓ - Agència per la Competitivitat de l'Empresa
  • Comparteix a Linkedin
  • Imprimeix

Es multiplica per quatre el nombre d’empreses que formen part de clústers a Catalunya en els últims 10 anys

Actualment 2.300 empreses i agents de l’entorn formen part de 30 clústers a Catalunya, que representen el 30% del PIB de l’economia i generen més de 300.000 llocs de treball.

11/07/2019 12:30
Reunió dels presidents dels clústers amb la consellera Chacón
  • Segons dades fetes públiques per ACCIÓ, el 76% de les empreses membres de clústers asseguren que formar part d’aquestes organitzacions les fa més competitives, mentre que el 91% inverteix en R+D i innovació.
  • Ho ha donat a conèixer la consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, que s’ha reunit aquest dijous amb els presidents dels 30 clústers per avaluar la política de clústers catalana i debatre els principals reptes de futur.

El nombre d’empreses catalanes que formen part de clústers a Catalunya s’ha multiplicat per quatre en els últims 10 anys, segons dades d’ACCIÓ -l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Coneixement-. D’aquesta manera, actualment 2.300 empreses i agents de l’entorn són membres dels 30 clústers catalans, que representen el 30% del PIB de Catalunya (74.000 milions d’euros de facturació agregada) i generen més de 300.000 llocs de treball. Es tracta de les xifres més altes des que l’any 1992 van néixer els programes de la Generalitat d’impuls a la competitivitat del teixit empresarial català a través de la metodologia de clústers.

Així ho ha donat a conèixer la consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, en el marc de la Comissió Consultiva del programa Catalunya Clústers d’ACCIO, una reunió anual amb els presidents dels clústers catalans que ha tingut lloc aquest dijous, on ha assegurat que “clúster és sinònim de competitivitat”. En aquest sentit, segons les dades d’ACCIÓ fetes públiques durant la trobada, el 76% de les empreses membres dels clústers catalans  asseguren que formar part d’aquestes entitats les fa més competitives i que el 91% inverteixen en R+D i innovació, “un percentatge molt superior a la resta d’empreses catalanes”. De fet, més de la meitat (57%) inverteixen més d’un 3% de la seva facturació en activitats d’R+D.

Durant la reunió, Chacón ha assegurat que “Catalunya és un país de clústers  pioner en aquest àmbit: vam ser un dels primers territoris del món en iniciar polítiques d’impuls als clústers fa 25 anys, tenim una gran capacitat de generar tendències internacionals per exemple en la creació de clústers en base a la realitat del mercat, en el treball interclúster o pel talent especialitzat existent”. De fet, segons Chacón, “Catalunya compta amb un ecosistema de clústers únic al mon que combina l’impus públic continuat, la seu d’organitzacions internacionals de referència com la TCI Network, escoles de negoci de primer nivell amb formació específica en aquest àmbit i algunes de les consultores especialitzades de referència global”.

Un clúster és un conjunt d’empreses (startups, pimes i multinacionals) i agents de l’entorn (universitats i centres tecnològics) d’un determinat àmbit econòmic que competeixen i cooperen a la vegada. Segons dades d’ACCIÓ, un 69,1% són pimes, un 11,9% grans empreses, un 7,8% centres de recerca i proveïdors de coneixement, un 7,3% startups i un 4% altres agents de l’entorn.

Es tracta d’un instrument que permet millorar la competitivitat dels membres que en formen part a partir del desenvolupament de projectes transformadors conjunts i la definició de reptes estratègics per al seu sector. En aquest sentit, durant l’any 2018 des d’ACCIÓ s’ha donat suport a 82 projectes dels clústers, com per exemple projectes pilot entre empreses de clústers diferents i de cooperació internacional, iniciatives per connectar el talent universitari amb la indústria, l’elaboració d’estudis de mercat o l’organització de viatges de benchmarking internacional.

Actualment, alguns dels països més competitius del món que treballen en clau de clústers són Corea del Sud, Singapur, Canadà, Dinamarca, Noruega i Alemanya. A Catalunya, amb l’objectiu de reforçar i intensificar l’activitat d’aquestes organitzacions, ACCIÓ desenvolupa el programa Catalunya Clústers, que compta amb 30 clústers acreditats. Els últims en incorporar-se al programa són el Clustermoto i el Leather Cluster Barcelona:

 

 

Sector

Nom clúster

Biomassa

Clúster Biomassa de Catalunya

Aigua

CWP - Catalan Water Partnership

Energia solar

SOLARTYS - Clúster de l’energia solar

Energia eficient

CEEC - Clúster d’energia eficient de Catalunya

Nutrició i salut

Food & Nutrition Cluster

Packaging

PACKAGING Cluster

Vins i caves

INNOVI - Clúster Vitivinícola Català

Carni porcí

INNOVACC - Associació catalana d’innovació del sector carni porcí

Foodservice

Foodservice clúster

Productes gurmet

Catalonia Gourmet

Audiovisual

Clúster Audiovisual de Catalunya

Digital

Associació Clúster Digital de Catalunya

TIC Educació

EDUTECH Cluster

Il·luminació

CICAT - Clúster d'Il·luminació de Catalunya

Domòtica

DOMOTYS - Clúster de la domòtica, immòtica i smartcities

Hàbitat

HCB - Habitat Cluster Barcelona

Equipament de la llar i contract

CENFIM - Centre de Difusió Tecnològica de la Fusta i el Moble de Catalunya

Moda

MODACC - Clúster Català de Moda

Pell

Leather Cluster Barcelona

Bellesa

Beauty Cluster Barcelona

Esport

INDESCAT - Catalan Sport Cluster

Productes infantils

KID’S Clúster

Mitjans producció agrícola

FEMAC - Associació de fabricants exportadors de maquinaria agrícola de Catalunya

Materials avançats

ClústerMAV - Clúster de Materials Avançats de Catalunya

Tecnologies de la llum

SECPhO - Light Technologies Cluster

Automoció

CIAC - Clúster de la Indústria d’Automoció de Catalunya

Mobilitat ferroviària

Railgrup

Moto

Clustermoto

Biotecnologia i tecnologies salut

CataloniaBio & HealthTech

Salut mental

Clúster de Salut Mental de Catalunya

Programa clústers