Els consellers Calvet i Chacón han participat aquest dilluns a Tòquio a l'acte 'Japan-Catalonia: New business opportunities' per fomentar les relacions comercials amb Catalunya
- Per al titular de Territori i Sostenibilitat, un dels objectius d’aquesta missió és continuar i enfortir la feina del CDRA per disposar d’un vol directe entre Barcelona i Tòquio.
- La consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, assegura que Japó és un dels principals socis comercials de Catalunya fora de la Unió Europea i que durant la missió es reunirà amb empreses japoneses dels sectors de l’automoció, els videojocs, la química, les ciències de la vida i el turisme.
- Les exportacions catalanes en aquest país s’han triplicat en els darrers deu anys fins assolir els 849 milions d’euros el 2018, la xifra més alta de la sèrie històrica i que representa el 33,6% del total de vendes de l’Estat espanyol al Japó.
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, i la consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, han participat aquest dilluns a Tòquio a l’acte ‘Japan-Catalonia: New business opportunities’ que ha comptat amb la presència de més de cent empreses i associacions japoneses. La jornada, organitzada pel Port de Barcelona, ha tingut per objectiu fomentar les relacions comercials amb Catalunya.
Durant l’acte, Calvet ha destacat que les empreses que formen part d’aquesta missió “compten amb valors i amb ganes de creixement, de generar oportunitats aquí al Japó i a Catalunya”, uns valors compartits amb el Govern de Catalunya, “que treballa incansablement per millorar la vida dels ciutadans i ciutadanes i això s’aconsegueix fent prosperar l’economia: més ocupació, més riquesa i millor nivell de vida”. Tanmateix, Calvet ha puntualitzat que no es pot parlar de creixement “a qualsevol preu. El planeta pateix una crisi climàtica i nosaltres hem declarat l’emergència climàtica. És indispensable pensar com garantim aquest creixement econòmic sense hipotecar la vida de les generacions futures”. Per al titular de Territori i Sostenibilitat, “caminem cap a una tercera revolució industrial en la qual hem d’anar tots de la ma: sectors econòmics, autoritats públiques i ciutadania. Hem de buscar les fórmules per assolir aquesta transició energètica cap a una economia de zero carboni”. I ha posat com a exemple les noves mesures per limitar les emissions dels vehicles a les ciutats, “que han d’obrir noves oportunitats per a la indústria dels vehicles elèctrics i híbrids japonesa a Catalunya, Espanya i Europa”.
En aquest context, Calvet ha fet referència a l’agenda modernitzadora de país que impulsa el Departament de Territori i Sostenibilitat (DTES) en totes les seves àrees de competència. “Amb aquesta missió, buscarem també noves idees per a aprofundir en aquest objectiu de la mateixa manera que compartirem les nostres fites i la nostra manera d’entendre el medi ambient, la mobilitat segura i sostenible, el transport públic, l’habitatge, la logística o la biodiversitat, sempre amb el respecte que exigeix l’emergència climàtica”, ha exposat.
Calvet també ha detallat els tres objectius prioritaris del DTES en aquesta missió al Japó: la visita a l’empresa JR East i a l’estació de Tòquio per conèixer millor el sistema de transport públic japonès; la visita al Ministeri de Territori, Infraestructures, Transport i Turisme per compartir coneixements del sistema de gestió de les infraestructures; i la visita a Ali Nippon Airways “per continuar i enfortir la feina que s’està fent conjuntament amb el Comitè de Desenvolupament de Rutes Aèries (CDRA) que no és altra que disposar d’un vol directe entre Barcelona i Tòquio. És la nostra prioritat de vols intercontinentals perquè tenim 190.000 passatgers indirectes que justifiquen l’establiment d’aquesta nova ruta directa”. En aquest sentit, el conseller ha ressaltat la importància d’un vol directe entre Barcelona i Tòquio.
De la seva banda, la consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, ha destacat que la missió “ha de servir per estrènyer els llaços econòmics entre Catalunya i el Japó, un país amb el qual tenim en comú valors com l’esforç, una relació turística rellevant, una economia fonamentada en la indústria i uns vincles comercials creixents”. “Els nostres idiomes són molt diferents, però en l’àmbit dels negocis fa més de 30 anys que demostrem que parlem el mateix llenguatge”, ha destacat Chacón, fent referència al fet que ACCIÓ va obrir la seva primera Oficina Exterior de Comerç i d’Inversions en aquest país l’any 1988.
De fet, la titular d’Empresa i Coneixement ha subratllat que “Japó és un dels principals socis comercials fora de la Unió Europea” ja que les exportacions catalanes en aquest país s’han triplicat en els darrers deu anys fins assolir els 849 milions d’euros el 2018, la xifra més alta de la sèrie històrica i que representa el 33,6% del total de vendes de l’Estat espanyol en aquest país. “Cada vegada més empreses catalanes aposten pel Japó: 2.600 empreses catalanes ja exporten en aquest país, un 60,7% més que fa deu anys”, ha explicat. Chacón ha volgut emfatitzar que “volem potenciar aquestes relacions perquè creiem que encara hi ha potencial i per aquest motiu fem aquesta missió”, també en l’àmbit de les inversions estrangeres. És per això que l’agenda de la delegació catalana contempla diverses visites i reunions de treball amb empreses a Kyoto, Tòquio i Yokohama amb representants públics i empreses dels sectors de l’automoció, els videojocs, la química, les ciències de la vida i el turisme, entre d’altres.
La consellera d'Empresa i Coneixement ha subratllat que “Japó és un dels principals socis comercials fora de la Unió Europea”