La jornada, que se celebra conjuntament amb l'Associació Catalana d'Universitats Públiques (ACUP), té per objectiu donar a conèixer l'ecosistema català de clústers a les universitats i debatre'n el seu encaix.
- L’espai de coworking de 400m2, impulsat per ACCIÓ l’any 2016, acull més de 30 professionals de 13 clústers catalans que formen part del programa Catalunya Clústers.
- El programa Catalunya Clústers d’ACCIÓ actualment agrupa 30 clústers catalans que sumen 2.300 empreses amb una facturació de 74.000 milions d’euros i més de 300.000 treballadors.
Un grup de vicerectors i altres directius d’universitats públiques catalanes ha participat aquest dimecres en una sessió de treball a l’Espai Catalunya Clústers que organitzen ACCIÓ -l’agència per a la competitivitat de l’empresa, depenent del Departament d’Empresa i Coneixement- i l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP). La jornada té per objectiu presentar el model català de clústers i debatre’n el rol de les universitats catalanes.
La jornada ha començat amb una presentació de la política de clústers catalana, a càrrec del director de la Unitat de Clústers d’ACCIÓ, Joan Martí. A continuació, Patrícia Remiro, cluster manager d’Edutech, ha presentat el Clúster de tecnologies educatives. A posteriori, s’han donat a conèixer casos pràctics del rol estratègic de les universitats en els clústers a través de les experiències dels clústers Beauty, , Secpho i Aigua La jornada ha finalitzat amb exemples de dinàmiques interclústers on també han intervingut el Clúster Digital, i el de materials avançats, i amb una visita a les instal·lacions de l’Espai Catalunya Clústers.
En concret, la jornada ha comptat amb la participació d’un grup de vicerectors d’universitats públiques catalanes: la Universitat de Barcelona (UB), la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), la Universitat Pompeu Fabra (UPF), la Universitat Rovira i Virgili (URV), la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i la Universitat de Lleida (UdL). També hi ha participat Josep Maria Vilalta, secretari executiu de l’ACUP.
L’Espai Catalunya Clústers, impulsat per ACCIÓ és un punt de trobada i coworking que permet als clústers catalans que formen part del programa Catalunya Clústers d’ACCIÓ disposar d’un entorn físic per treballar, dur a terme projectes col·laboratius, compartir serveis i rebre delegacions internacionals, entre d’altres activitats. L’espai, que va entrar en funcionament al 2016, està ubicat al barri de Gràcia de Barcelona i té una superfície de 400m2. Actualment acull 35 treballadors de 13 clústers que representen més de 750 empreses catalanes que de manera agregada facturen 16.600 milions d’euros i ocupen 85.000 persones.
El clúster, una eina de competitivitat
Un clúster és una agrupació d’empreses (startups, pimes i multinacionals) i agents de l’entorn (universitats i centres tecnològics) d’un determinat àmbit econòmic que comparteixen recursos, generen sinergies i es projecten internacionalment. Es tracta d’un instrument que permet millorar la competitivitat dels membres que en formen part a partir del desenvolupament de projectes transformadors conjunts i la definició de reptes estratègics per al seu sector.
El Govern articula la seva política de clústers a través del programa Catalunya Clústers d’ACCIÓ, que actualment agrupa 30 clústers catalans que sumen 2.300 empreses amb una facturació de 74.000 milions d’euros i més de 300.000 treballadors. El programa Catalunya Clústers acompanya els clústers catalans per ajudar-los a enfocar la seva estratègia, capacitar els cluster managers, co-finançar projectes estratègics i organitzar “viatges a ecosistemes de referència per fer benchmarking internacional i tancar projectes de col·laboració entre clústers catalans o amb entitats internacionals, entre d’altres iniciatives.
El Govern articula la seva política de clústers a través del programa Catalunya Clústers d’ACCIÓ