El Clúster de Bioenergia promou la substitució del gas per instal·lacions d’ús tèrmic industrial amb biomassa forestal per tal d’evitar la inestabilitat del preu dels combustibles fòssils i reduir un 60% el seu cost energètic
- El projecte, que compta amb el suport d’ACCIÓ amb un ajut de 58.000 euros, contempla que el 10% de la biomassa estigui gestionada per noves contractacions de grups de persones en risc d’exclusió social.
- El Clúster de Bioenergia preveu assolir un estalvi de 100.000 tones de CO2 i la mobilització de 100.000 tones de biomassa forestal.
El Clúster de Bioenergia de Catalunya ha engegat un projecte per impulsar la instal·lació de calderes de biomassa en empreses industrials que substitueixin les de gas natural i, així, evitar-ne la dependència. L’objectiu és arribar a una seixantena d’indústries per tal que puguin reduir els seus costos energètics en un 60% de mitjana. La biomassa contribueix a la prevenció d’incendis, a través de les tasques pel seu subministrament, i permet la reducció o neutralitat d’emissions de CO2. El projecte també inclou la participació del Tercer Sector amb la contractació de grups de persones en risc d’exclusió social per a la gestió i processament d’aquesta matèria primera.
El projecte del Clúster de Bioenergia, ‘Indústries per l’acció climàtica i la inserció social’, compta amb el suport d’ACCIÓ -l’agència per la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball-, per mitjà d’un ajut de 58.000 euros de la línia d’Iniciatives de Reforç de la Competitivitat (IRC).
L’objectiu del projecte engegat pel Clúster de Bioenergia de Catalunya és impulsar la instal·lació de calderes de biomassa en entorns industrials per reduir així la dependència del gas i disminuir o neutralitzar les emissions de CO2. Marc Cortina, cluster manager del Clúster de Bioenergia de Catalunya, assegura que “mentre els combustibles fòssils generen emissions contaminants i pateixen grans alteracions de preu, la biomassa ofereix una energia renovable, a un preu estable, que contribueix a una societat descarbonitzada”.
Cortina recorda que “a Catalunya tenim un gran potencial en aquest àmbit al ser el tercer territori europeu en massa forestal, amb un 64% de superfície boscosa”. A més, remarca que “és una oportunitat estratègica de país per millorar la competitivitat industrial, que es fa especialment visible en situacions d’ofegament d’indústries per la crisi energètica”.
Actualment a Catalunya hi ha una quarantena d’indústries que ja han substituït el gas per la biomassa, especialment en els sectors agroalimentari, químic i paperer, com La Fageda, Henkel o LC Paper. Per tal que s’hi sumin fins a una seixantena d’empreses més, des del clúster “fem tot l’acompanyament per veure l’encaix d’aquestes instal·lacions a les indústries, que amb l’aposta per la biomassa també esdevenen empreses líders en acció climàtica”, diu Cortina.
Del gas a la biomassa
De fet, la biomassa va ser la principal potència renovable instal·lada a Catalunya durant el 2020, “amb l’avantatge que la gran majoria de proveïdors de tecnologia per a aquestes instal·lacions són europeus, fet que permet esquivar la crisi de subministraments”, segons Cortina. La biomassa representa un 11% del consum final d’energies renovables a Europa i és la més utilitzada del continent en l’àmbit tèrmic (85% del total).
Cortina destaca que un dels grans avantatges de l’ús de la biomassa, a banda de la reducció o neutralitat d’emissions, és que “la gestió forestal permet prevenir incendis amb les tasques d’obtenció d’aquesta matèria primera”. Per tant, afegeix, “podem resoldre el repte dels incendis forestals a Catalunya si les indústries utilitzen biomassa forestal”. El projecte del Clúster de Bioenergia espera arribar a una seixantena d’indústries que, sumades a les instal·lacions existents, permetria “generar un estalvi de 100.000 tones de CO2 i mobilitzar 100.000 tones de biomassa forestal”. En paral·lel, el Clúster també ha engegat un projecte per impulsar aquest tipus d’instal·lacions en equipaments públics i esportius.
Un altre dels àmbits destacats del projecte és la implicació del Tercer Sector. “Promovem que almenys un 10% de les tones de biomassa siguin gestionades i processades per grups de gent en risc d’exclusió social”, conclou el cluster manager.
Què és un clúster?
Un clúster és una agrupació d’empreses (startups, pimes i multinacionals) i agents de l’entorn (universitats i centres tecnològics) d’un determinat àmbit econòmic que comparteixen recursos, generen sinergies i es projecten internacionalment. Es tracta d’un instrument que permet millorar la competitivitat dels membres que en formen part a partir del desenvolupament de projectes transformadors conjunts i la definició de reptes estratègics per al seu sector.
La biomassa contribueix a la prevenció d’incendis amb les tasques pel seu subministrament i permet la reducció o neutralitat d’emissions de CO2