Ho ha anunciat el director general d’Innovació i Emprenedoria, Lluís Juncà i Pujol, en una línia d’ajuts que ofereix fins a 250.000 euros per projecte
- La secretària d’Acció Climàtica, Anna Barnadas, ha explicat que els ajuts, que s’estructuren enguany en tres línies diferents: tecnologia industrial, canvi climàtic i economia verda i circular i residus, són una eina útil per acompanyar les empreses en els primers passos de transició cap a l’economia verda i circular.
- Els ajuts, vehiculats a través d’ACCIÓ, amb la participació de l’Agència de Residus de Catalunya i l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic, es podran sol·licitar en els pròxims dies.
- Al llarg de les anteriors convocatòries d’aquests ajuts s’han finançat més de mig miler de projectes, un 70% de les empreses ha aconseguit augmentar la seva facturació i més del 50% ha fet créixer la plantilla.
La Generalitat de Catalunya ha dotat amb 10 milions d’euros la línia d’ajuts Nuclis d’R+D empresarial, destinada a impulsar projectes tecnològics diferencials que contribueixin a la transformació tecnològica i verda del teixit empresarial català. La convocatòria d’enguany preveu un import màxim de la subvenció per projecte fins als 250.000 euros i es podran sol·licitar en els pròxims dies.
Ho ha anunciat el director general d’Innovació i Emprenedoria del Departament d’Empresa i Treball, Lluís Juncà i Pujol, durant una jornada informativa sobre les novetats d’aquesta línia d’ajuts. Els Nuclis d’R+D empresarial es vehiculen a través d’ACCIÓ, l’agència per la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball, i compten amb la participació del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, per mitjà de l’Agència de Residus de Catalunya i l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic.
El context global actual, que combina ràpides transformacions tecnològiques i l’exigència de la lluita contra el canvi climàtic, fa de la innovació empresarial un factor estratègic per a la competitivitat dels models productius i per a les transformacions que impulsa el Govern de Catalunya. És per això que els Nuclis d’R+D empresarial s’enfoquen a incentivar el desenvolupament tecnològic de nous productes o serveis, millorar l’aprofitament dels residus o plantejar accions alineades amb el repte de l’emergència climàtica.
Pel director general d’Innovació i Emprenedoria, Lluís Juncà i Pujol, aquests ajuts representen “una aposta ambiciosa per situar l’R+D al centre de l’activitat del teixit empresarial català”. En aquest sentit, ha afegit que “la competitivitat de l’empresa catalana està directament relacionada amb la capacitat d'oferir respostes innovadores als grans reptes del món actual, que passen per la transformació tecnològica i verda”.
La convocatòria d’aquest 2022 distribuirà 10 milions d’euros en ajuts estructurats en tres línies:
- Nuclis d'R+D (pressupost de 6 MEUR): Ajuts de fins a 250.000 euros destinats a impulsar projectes de recerca i desenvolupament amb l’objectiu d’ajudar les empreses a desenvolupar nous productes, processos o serveis d’alt risc tecnològic.
- Nuclis d'R+D d’Economia circular de l’àmbit dels residus (pressupost d’1,5 MEUR): Ajuts de fins a 150.000 euros per a nous projectes de recerca i desenvolupament relacionats amb els residus amb l’objectiu d’iniciar nous processos a l’empresa o millorar els existents a partir d’innovacions tecnològiques.
- Nuclis d'R+D en Canvi climàtic (pressupost d’2,5 MEUR): Ajuts de fins a 250.000 euros per a projectes relacionats amb la reducció d’emissions de gasos d’efecte hivernacle com el desenvolupament de materials sostenibles, millores del cicle de l’aigua, avançar en les energies renovables o implantar iniciatives en mobilitat sostenible, entre d’altres.
La secretària d’Acció Climàtica, Anna Barnadas, s’ha mostrat convençuda que “els ajuts són una eina útil per acompanyar les empreses en els primers passos de transició cap a l’economia verda i circular, perquè els resulti una mica més fàcil crear nous productes o serveis i revisar els processos productius, com mostren els resultats”. Barnadas ha explicat que “en la convocatòria de Nuclis per a projectes d’economia verdas i circular en l’àmbit dels residus, des de l’any 2018, que és quan es va posar en marxa aquesta línia d’ajuts, hem atorgat finançament a 46 projectes de les 98 sol·licituds presentades, per un valor de 5,1 milions d’euros”. Pel que fa al canvi climàtic, enguany serà la primera edició de la convocatòria conjunta per fomentar projectes d’R+D en el camp de l’adaptació i mitigació del canvi climàtic.
Els ajuts del programa Nuclis d’R+D van adreçats a projectes amb lideratge empresarial on els beneficiaris poden codesenvolupar-lo amb altres empreses i amb desenvolupadors de tecnologia acreditats TECNIO. Les empreses beneficiàries dels ajuts de Nuclis d’R+D empresarial comptaran també amb serveis complementaris per al seguiment i acompanyament dels projectes. Tots els detalls de cada línia de Nuclis d’R+D empresarial i els seus serveis associats es poden consultar al web d’ACCIÓ.
Els Nuclis d’R+D empresarial, un referent d’impuls a la innovació
Els Nuclis d’R+D empresarial és una de les línies d’ajuts a la innovació de referència impulsats per la Generalitat de Catalunya que, en diversos formats, ha anat evolucionat des de l’any 2007 per adaptar-se a les necessitats de recerca i desenvolupament de les empreses catalanes.
Des de la seva primera edició ha finançat més de 500 projectes d’R+D (528) amb la participació de prop d’un miler d’empreses (966). Segons dades recollides per ACCIÓ, més del 50% dels beneficiaris augmenten la seva plantilla i un 70% veu incrementada la seva facturació als quatre anys de rebre l’ajut, moment en què han superat la fase d’industrialització i posada al mercat dels nous productes desenvolupats.
De fet, els Nuclis d’R+D empresarial s’han convertit en un element determinant per a la realització dels projectes de recerca i desenvolupament, atès que només un 3% dels projectes presentats que no han rebut l’ajut s’han acabat executant. En aquest sentit, els Nuclis d’R+D empresarial tenen un efecte multiplicador sobre la inversió en R+D, ja que per cada euro públic d’ajuts se’n mobilitzen 2,6 en inversió privada en R+D.
Els ajuts del programa Nuclis d’R+D van adreçats a projectes amb lideratge empresarial on els beneficiaris poden codesenvolupar-lo amb altres empreses i amb desenvolupadors de tecnologia acreditats TECNIO