Es tracta del Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya, el Clúster català de la carn i la proteïna alternativa (INNOVACC), el Clúster de Salut Mental i el Clúster Foodservice, que han aconseguit el certificat Gold Label atorgat per l’European Secretariat for Cluster Analysis
- ACCIÓ ha donat suport a aquestes entitats per aconseguir el certificat d’excel·lència, que ja van obtenir 5 clústers catalans l’any 2021 i un el 2012.
- El 40% dels membres del programa Catalonia Clusters d’ACCIÓ ja compten amb aquesta acreditació, que analitza indicadors com el finançament, l’estratègia o la qualificació de l’equip.
El Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya (CEEC), el Clúster català de la carn i la proteïna alternativa (INNOVACC), el Clúster de Salut Mental i el Clúster Foodservice han estat reconeguts amb el certificat Gold Label que atorga l’European Secretariat for Cluster Analysis. Es tracta del reconeixement més prestigiós a escala global en l’àmbit dels clústers i que certifica l’excel·lència en la gestió d’aquestes organitzacions. Per aconseguir aquesta certificació els clústers han comptat amb el suport d’ACCIÓ -l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball- a través del programa Catalonia Clusters que desplega instruments per evolucionar cap a l’excel·lència.
Amb el reconeixement d’aquests quatre clústers, un 40% dels membres del programa ja compten amb el certificat Gold Label. Així, aquestes quatre organitzacions se sumen als cinc que la van obtenir el 2021: Packaging Cluster, MODACC, Catalan Water Partnerhip, Beauty Cluster Barcelona i secpho; i a FEMAC que va ser el primer a aconseguir-la l’any 2012. D’aquesta manera, 10 dels 25 integrants del Programa Catalonia Clusters ja compten amb aquest certificat d’excel·lència.
Per atorgar l’acreditació Gold Label, l’European Secretariat for Cluster Analysis analitza 31 indicadors dels clústers relacionats amb el finançament, la governança, l’estratègia, la composició (si a l’organització són presents multinacionals, pimes, startups, universitats o centres tecnològics) i la qualificació de l’equip que el gestiona. El fet de comptar amb aquest certificat permet als clústers augmentar la seva visibilitat i posicionament internacional, així com l’accés a nous punts de trobada amb altres clústers punters europeus per dur a terme projectes conjunts i processos de millora.
L’European Secretariat for Cluster Analysis, amb seu a Berlín, va néixer com a projecte de l’European Cluster Excellence Initiative (ECEI), una iniciativa promoguda el 2009 per la Comissió Europea. Actualment, agrupa més de 200 experts en clústers i s’encarrega de la gestió dels processos de certificació.
Què és un clúster?
Un clúster és una agrupació d’empreses (startups, pimes i multinacionals) i agents de l’entorn (universitats i centres tecnològics) d’un determinat àmbit econòmic que comparteixen recursos, generen sinergies i es projecten internacionalment. Es tracta d’un instrument que permet millorar la competitivitat dels membres que en formen part a partir del desenvolupament de projectes transformadors conjunts i la definició de reptes estratègics per al seu sector.
El Programa Catalonia Clusters de la Generalitat acredita 25 clústers catalans que agrupen més de 2.300 empreses i agents associats, amb una facturació de més de 69.000 milions d’euros. A través d’aquesta iniciativa es pretén ajudar-los a enfocar la seva estratègia, capacitar els clusters managers, cofinançar projectes estratègics, organitzar viatges a ecosistemes de referència per fer benchmarking internacional i tancar projectes de col·laboració entre clústers catalans o amb entitats internacionals, entre altres. D’aquests 25 clústers, 10 ja han rebut el certificat Gold Label.
10 dels 25 integrants del programa Catalonia Clusters ja compten amb aquest certificat d’excel·lència