Actualment hi ha 500 empreses exportadores i 34 filials d’empreses catalanes al país nord-africà, que va suspendre les relacions comercials amb l’Estat espanyol el mes passat
- Les empreses podran fer ús sense cost de la xarxa de 40 oficines d’ACCIÓ al món per començar a vendre en altres països i compensar la caiguda de vendes d’Algèria.
- A més, les empreses que exporten al país nord-africà i es troben amb dubtes i incidències es poden posar en contacte amb ACCIÓ i rebre resposta en menys de 48 hores.
Les empreses que exporten o tenen filials a Algèria poden començar a fer ús sense cost de la xarxa de 40 oficines d’ACCIÓ al món per diversificar mercats i compensar la caiguda de vendes del país nord-africà, que va suspendre les relacions comercials amb l’Estat espanyol el mes passat. La mesura, posada en marxa a través d’ACCIÓ -l’agència per la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball-, pretén mitigar les conseqüències d’aquesta aturada de les relacions comercials entre ambdós països.
D’aquesta manera, les empreses que mantenen relacions comercials amb Algèria podran trobar països alternatius per comercialitzar els seus productes o serveis a través de l’elaboració d’estudis de prospecció de mercat o la cerca de nous importadors, distribuïdors o proveïdors, per exemple.
Pel conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, “tenim el deure de facilitar la internacionalització del teixit empresarial en el seu conjunt en un context de complexitat a causa de l’augment de les tensions internacionals”. Per Torrent, “tot i no disposar de les eines per atacar les causes d’aquesta situació, incidim allà on podem fer-ho per ajudar l’empresa a cercar solucions amb mercats alternatius”.
El titular d’Empresa i Treball destaca que aquesta mateixa mesura “es va activar amb les empreses afectades pel conflicte entre Rússia i Ucraïna i ja ha permès realitzar 60 projectes d’empreses catalanes per diversificar el seu negoci internacional”.
Segons el conseller, aquesta mesura consolida “l’esforç del Govern per acompanyar l’empresa en un context d’alteració del comerç internacional com ja va demostrar l’aposta per la creació de la Finestreta d’aprovisionament i logística”. Aquest instrument es va activar el passat mes de gener per oferir una finestreta única per donar suport a les empreses catalanes afectades per la crisi de subministraments internacional.
En paral·lel, des de l’Oficina Tècnica de Barreres a la Internacionalització d’ACCIÓ s’ofereix resposta en menys de 48 hores a les consultes d’empreses catalanes que exporten a Algèria i han de fer front a incidències vinculades a pagaments, disrupcions logístiques o problemàtiques en les operacions comercials. Aquesta oficina també envia alertes periòdiques a les empreses catalanes perquè puguin conèixer de manera actualitzada i en temps real les afectacions que pot provocar la situació del país nord-africà en la seva activitat internacional.
Algèria, el 24è soci comercial de Catalunya
Actualment, segons càlculs d’ACCIÓ amb l'Anàlisi de les relacions comercials amb Algèria (document .PDF), hi ha 500 empreses i 34 filials d’empreses catalanes al país nord-africà. La decisió d’Algèria de suspendre les relacions comercials amb l’Estat espanyol afecta la totalitat d’exportacions catalanes en aquest país, que l’any passat van assolir els 634 milions d’euros (un 0,8% del total exportat per les empreses catalanes el 2021).
Sectorialment destaca l’exportació d’oli de soja, el primer producte exportat (amb un 21,7% del total). De fet, Algèria és el segon mercat de destí d’aquest producte, després del Marroc. En menor mesura, Catalunya també exporta al país nord-africà plàstics, maquinària, material elèctric, paper i cartró i productes químics orgànics, tot i que no és un mercat rellevant per aquests productes perquè en la majoria de casos representa al voltant de l’1% o el 2% del total exportat.
La decisió d’Algèria de suspendre les relacions comercials amb l’Estat espanyol afecta la totalitat d’exportacions catalanes en aquest país, que l’any passat van representar un 0,8% del total