El secretari d’Empresa i Competitivitat ho ha anunciat aquest dimecres en el marc de l’Exponential Day d’ACCIÓ, que ha reunit 250 persones i que enguany s’ha centrat en el potencial de la intel·ligència artificial i de les dades per a les empreses
- Es reconeixen les 10 empreses més disruptives de Catalunya del 2025: 4BlueTech, ADmit Therapeutics, Casa Batlló, Estabanell (Energy in the Cloud – ERIA), MatHolding – VEGGA, Protofy.xyz, Sequentia Biotech, Sycai Medical, UniSCool, i Yplasma.
El 24% de les empreses catalanes han incorporat la intel·ligència artificial en els seus negocis durant el 2024, el doble que l’any anterior, segons dades ACCIÓ, l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball. El secretari d’Empresa i Competitivitat i conseller delegat d’ACCIÓ, Jaume Baró i Torres, ho ha fet públic en el marc de l’Exponential Day, un acte que, anualment, fomenta la innovació empresarial i reconeix les 10 empreses més disruptives de Catalunya d’aquest 2025.
Durant la seva intervenció en l’acte, que enguany s’ha celebrat al WTC de Barcelona i ha reunit més de 250 empresaris i empresàries, el secretari Baró ha destacat que les empreses han de fer front a “un repte fonamental” i “travessar el portal del canvi i aprofitar el potencial de les dades i la intel·ligència artificial per transformar els seus models de negoci”.
Baró també ha remarcat que “a Catalunya, la IA és ja una realitat empresarial i econòmica molt sòlida”, amb un ecosistema de prop de 500 empreses que facturen més de 2.155 milions d’euros i donen feina a 14.500 persones, dades que han anat creixent en els darrers anys. Segons dades d’ACCIÓ, prop d’un 41% de les empreses catalanes han invertit en transformació digital el 2024 (per sobre del 38,6% registrat l’any anterior), precisament per l’ús de la intel·ligència artificial, que és la tecnologia més incorporada aquell any. En total, un 24% de les empreses catalanes (de més de 9 treballadors) han invertit en tecnologies vinculades a la IA, inclosa la generativa, el 2024. Aquesta xifra gairebé duplica el percentatge de companyies que van apostar per la incorporació de la IA l’any 2023 (12,6%). A banda, les empreses també han invertit en altres àmbits com la ciberseguretat, les dades massives (big data) o la Internet de les coses (IoT).
Innovació disruptiva amb impacte positiu
Enguany, les 10 empreses més disruptives d’enguany a Catalunya són: 4BlueTech, ADmit Therapeutics, Casa Batlló, Estabanell (Energy in the Cloud – ERIA), MatHolding – VEGGA, Protofy.xyz, Sequentia Biotech, Sycai Medical, UniSCool i Yplasma. Totes elles han rebut el distintiu de ‘Catalonia Exponential Leaders’, que les reconeix com a referents en l’àmbit de la innovació disruptiva.
Les startups i empreses consolidades guardonades han estat reconegudes per la seva capacitat de generar un impacte positiu en la societat més enllà dels seus negocis, la proposta de valor diferencial, la cultura empresarial i les possibilitats de creixement exponencial. També s’ha tingut en compte la seva capacitat d’incorporar tecnologies disruptives com la IA, el big data o la biotecnologia avançada. Aquestes companyies s’especialitzen en sectors i àmbits com la salut i les ciències de la vida; l'energia, l’agricultura o la cultura.
- 4BlueTech: Startup científica que ha creat uns bioreactors modulars de microalgues capaços d’absorbir fins al 99,98% de CO₂ i altres contaminants. Una tecnologia escalable i adaptable a ciutats, indústries i hospitals, que converteix el CO₂ capturat en nous materials i combustibles per promoure una economia circular.
- ADmit Therapeutics: Spin-off de l’IDIBELL, especialitzada en el diagnòstic precoç de l’Alzheimer, que ha desenvolupat el MAP-AD Test, el primer basat en un biomarcador epigenètic de l’ADN mitocondrial. Ofereix una eina pionera de medicina personalitzada amb una clara vocació social.
- Casa Batlló: Ha revolucionat l’experiència museística amb espais immersius com el Gaudí Cube i el Gaudí Dome. Mitjançant intel·ligència artificial, realitat augmentada i big data, personalitzen la visita i optimitzen l’afluència de visitants, extrapolant inclús el seu model.
- Estabanell (per engegar Energy in the Cloud i ERIA): Amb la que commemora els 125 anys de servei, el grup Estabanell és capdavanter en la generació de renovables a Catalunya i impulsa la transició energètica al territori pròpia que contribueix a estabilitzar la xarxa elèctrica, i amb la creació d’ERIA, el seu vehicle d’innovació oberta, amb l’objectiu de connectar amb l’ecosistema emprenedor i posar en mans dels clients noves solucions el més ràpid possible.
- VEGGA - MatHolding: VEGGA, una joint venture impulsada per MatHolding amb Sistemes Electrònics Progrés, lidera la digitalització del sector agrari amb una plataforma que combina IoT i intel·ligència artificial per gestionar conreus de manera més eficient. És una solució que optimitza el reg, la fertilització i els fitosanitaris, amb el focus a la rendibilitat i sostenibilitat, i compta amb aliances amb partners com l’IRTA o BASF. Està present a més de 25 països, i els seus principals mercats són Espanya, Portugal, Xile i Itàlia.
- Protofy.xyz: Pime amb 10 anys d’història, que democratitza l’automatització industrial amb Vento, una plataforma open source que permet programar processos complexos, simplement parlant en llenguatge natural i integrant codi existent. Una opció assequible perquè petites i mitjanes empreses puguin avançar cap a la indústria 4.0.
- Sequentia Biotech: Scale up que ha desenvolupat un ecosistema al núvol capaç de transformar dades genètiques i microbiòmiques en informació clínica útil. Les seves eines MICK i GAIA ja s’utilitzen en hospitals i laboratoris sense necessitat de maquinària especialitzada.
- Sycai Medical: Startup creada el 2020 que ofereix un programari basat en intel·ligència artificial que detecta de manera precoç lesions al pàncrees, millorant el diagnòstic i el seguiment del càncer. La seva tecnologia automatitza l’anàlisi d’imatges i la redacció d’informes, fent el procés més ràpid i accessible.
- UniSCool: Spin-off de la Universitat de Lleida que ha patentat un sistema de refrigeració líquida directa al xip que pot reduir fins a un 70% el consum energètic de servidors i equips. Ja treballen en xips de nova generació amb canals interns de refrigeració integrada permetent més potència amb menys consum.
- Yplasma: Spinoff off de l’INTA que aprofita la tecnologia de plasma per desenvolupar actuadors sense peces mòbils, que milloren l’aerodinàmica, la refrigeració i la desinfecció de superfícies. Una alternativa més eficient als sistemes mecànics tradicionals, amb clients de referència de sectors com l’electrònica de consum, l’aeronàutic o l’energia eòlica.
El potencial de la IA i les dades per a les empreses
Així, la setena edició de l’Exponential Day d’ACCIÓ s’ha centrat enguany en la intel·ligència artificial i en com les empreses poden aprofitar aquesta tecnologia i el potencial de les dades per als seus negocis.
L’acte ha comptat amb una ponència de Vanessa Cann, una de les veus líders de l'ecosistema europeu d’aquesta tecnologia, a més d’una conversa entre els experts Genís Roca, president d’Accent Obert, i Ignasi Costas, soci director i cofundador d’RCD. Les empreses que hi han assistit també han pogut participar en diverses sessions relacionades amb l’aplicació de la IA en els seus negocis, a més de mantenir trobades de networking.
La setena edició de l’Exponential Day d’ACCIÓ s’ha centrat en la intel·ligència artificial i en com les empreses poden aprofitar aquesta tecnologia