L’objectiu és contribuir a que les empreses catalanes captin més del 20% dels fons Next Generation que es destinin a empreses de l’Estat espanyol
- L’Oficina Next Generation estarà ubicada a la seu d’ACCIÓ a Barcelona i obrirà una delegació a Madrid per acompanyar l’empresa catalana en tot el procés.
- L’oficina assessorarà les empreses durant la sol·licitud dels ajuts, les avisarà de manera personalitzada sobre les convocatòries obertes, identificarà proactivament projectes perquè s’hi presentin i buscarà socis per crear consorcis.
El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, ha anunciat aquest dilluns en roda de premsa la creació de l’Oficina Next Generation per part d’ACCIÓ -l’Agència per a la Competitivitat de l’Empresa- per impulsar l’accés de les empreses catalanes als fons de la Unió Europea (UE). L’anunci l’ha fet acompanyat de la directora general d’Indústria i consellera delegada d’ACCIÓ, Natàlia Mas i Guix. La Generalitat vol facilitar l’accés del teixit productiu català al paquet d’ajuts posat en marxa per la Comissió Europea, dotat amb 750.000 milions d’euros per al període 2021-2026 per donar resposta als reptes derivats de la pandèmia de la Covid-19.
La nova Oficina Next Generation, que està ubicada a la seu d’ACCIÓ a Barcelona, neix amb l’objectiu de contribuir a que les empreses catalanes captin més del 20% dels fons Next Generation que es destinin a empreses de l’Estat espanyol. Així, actuarà com a punt de referència a Catalunya amb la informació més actualitzada i verificada per al sector empresarial i com a facilitador per impulsar l’accés del teixit productiu català als fons.
Oficina Next Generation
En aquest sentit, la nova Oficina Next Generation avisarà les pimes i companyies catalanes per mitjà d’un sistema d’alertes personalitzades sobre les convocatòries que s’adeqüen als seus projectes i identificarà de manera proactiva les iniciatives d’empreses catalanes que s’hi puguin presentar. A més, experts d’ACCIÓ acompanyaran de manera individualitzada les empreses en el seu procés de presentació a les convocatòries per aconseguir que tinguin el major èxit possible i es buscaran socis per crear consorcis empresarials per a les convocatòries que requereixin la presentació agrupada dels projectes.
D’aquesta manera, la nova Oficina Next Generation serà la porta d'entrada a la identificació de projectes empresarials amb potencial per rebre aquests fons. Així ho ha explicat aquest dilluns en roda de premsa el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, qui ha destacat que "volem maximitzar el retorn dels fons Next Generation cap a les empreses catalanes. Aquest és el principal objectiu. Perquè tenim davant nostre una oportunitat única per poder dur a terme una transformació total del nostre sistema productiu".
Per la seva banda, la directora general d’Indústria i consellera delegada d’ACCIÓ, Natàlia Mas i Guix, ha justificat la necessitat de crear aquesta oficina per la fragmentació en les convocatòries per part de diverses administracions. "Tampoc hi ha una calendarització de les ajudes, i per tant, l’element de vigilància i acompanyament és molt important. Nosaltres estarem atents per alertar a les pimes en tot moment" ha dit Mas qui també ha insistit en el fet que “les convocatòries poden no sempre donar un ampli termini” i, per tant, caldrà fer un seguiment continu per garantir l’alerta a les empreses.
Paral·lelament, per dur a terme l’assessorament en àmbits de competència estatal i reforçar l’acompanyament de les empreses, s’obrirà una delegació a Madrid que treballarà per acompanyar de manera constant a les empreses catalanes en el procés de sol·licitud de les convocatòries dels Next Generation que es vagin publicant amb l’objectiu de treure el màxim rendiment dels recursos. La nova oficina es coordinarà amb la resta d’òrgans de la Generalitat implicats en els fons Next Generation i de manera molt concreta amb l’Oficina de Gestió Empresarial.
Interès de l’empresa catalana
En l’últim any, des que la Comissió Europea va anunciar la creació dels fons Next Generation, ACCIÓ ha rebut propostes de projectes de més de 700 empreses catalanes interessades a accedir a les convocatòries dels ajuts. A més, també s’han organitzat diverses sessions virtuals per clarificar la situació de les convocatòries i garantir la màxima informació disponible, unes jornades que han comptat amb l’assistència de més de 4.000 representants d’empreses.
Una oportunitat sense precedents
Aquest fons extraordinari articulat per la Unió Europea està dotat de 750.000 milions d'euros i neix d'un acord del Consell Europeu assolit el juliol de 2020 per reconstruir i transformar el conjunt d'economies europees. Els fons van destinats a projectes empresarials amb un alt potencial transformador, que suposin un canvi estructural i tinguin un impacte durador sobre la resiliència econòmica i social, la sostenibilitat, la competitivitat a llarg termini i l'ocupació.
Aquest fons extraordinari articulat per la Unió Europea està dotat de 750.000 milions d'euros i neix d'un acord del Consell Europeu assolit el juliol de 2020 per reconstruir i transformar el conjunt d'economies europees